15 Martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. Câți etnici mai sunt în Banat

77

15 Martie este o zi însemnată pentru toți etnicii unguri din Banat. Ei sărbătoresc, astăzi, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. Iar în vestul țării încă trăiesc, alături de români, sârbi, bulgari sau germani și zeci de mii de unguri.

În Banat conviețuiesc aproape 100.000 de etnici maghiari, iar în Timiș peste 35.000, reprezentând 5% din populația județului.

Maghiarii aniversează Revoluția din 1848-1849 pe 15 martie, dată la care s-a consfințit și apariția Parlamentului modern al Ungariei.

Revoluția a început pe 15 martie 1848, cu evenimente sângeroase în Pesta și Buda (demonstrații în masă care l-au forțat pe guvernatorul imperial să accepte toate cele cele 12 puncte ale Revoluției Maghiare), urmate de diverse răscoale în țară, care au permis reformiștilor maghiari să formeze noul guvern condus de primul ministru Lajos Batthyány. Acesta a adoptat o serie de reforme, cunoscute sub numele de Legile din Aprilie, care au creat un sistem politic democratic în Ungaria.

Atunci, maghiarii au adoptat și o Proclamație cu 12 puncte:

1. Dorim libertatea presei, desfiinţarea cenzurii
2. Guvern responsabil în Buda-Pesta
3. Adunare Naţională anuală la Pesta.
4. Egalitate în faţa legii în chestiunile civile şi religioase.
5. Gardă naţională.
6. Plata dărilor de toţi deopotrivă.
7. Desfiinţarea iobăgiei.
8. Curte cu juri, pe baza egalei reprezentativităţi.
9. Bancă Naţională.
10. Armata să depună jurământul pe Constituţie, militarii maghiari să nu fie duşi înafara ţării, militarii străini să părăsească ţara.
11. Deţinuţii politici de stat să fie eliberaţi.
12. Uniune”.

LĂSAȚI UN MESAJ