15 decembrie 1989 – Ziua în care se aprindea scânteia Revoluției, la Timișoara

823

15 decembrie 1989 a fost momentul de pornire a revoltei de la Timişoara, care în câteva zile s-a transformat în Revoluţia ce a dus la căderea regimului comunist.

În urmă cu 28 de ani, în faţa Bisericii Reformate, unde era şi locuinţa pastorului László Tökés, s-au adunat grupuri de enoriaşi care îşi exprimau solidaritatea împotriva unei nedrepte sentinţe a autorităţilor de evacuare a pastorului.

Pastorul Tokes era amenintat cu evacuarea, iar timisorenii au reactionat, insufletiti si de schimbarile din Estul Europei, dar si de exasperarea atator ani de frig si foame, sub comunism.

La inceput, s-au strâns doar 100 de oameni, dar a doua zi, pe 16 decembrie, Piața Sfânta Maria a fost complet blocată. Pentru prima dată s-a strigat “libertate”, cuvânt care s-a transmis ca o undă de șoc și a fost rostit cu tot mai mult curaj de oamenii ieșiți în stradă.

Au urmat represalii, au murit primii eroi în fața Consiliului Județean și în Piața Operei, s-au facut arestări masive. Îndemnurile “Jos Ceaușescu” și mai ales “Jos Comunismul!”, au cuprins apoi întreaga țară.

LĂSAȚI UN MESAJ