17 ani de tristă amintire pentru bănățeni față de prietenii din fosta Yugoslavie

7142

Se întâmpla în 24 martie 1999, dată la care Alianța Nord-Atlantică a decis să bombardeze oameni nevinovați, aflați la nici 100 de kilometri de Timișoara, care nu aveau nimic în comun cu regimul Miloșevici.

Cei mai mulți timișoreni și bănățenii, în general, își aduc aminte cu tristețe despre acele zile. Războiul plutea în aer, la propriu, pentru că cei din apropierea graniței auzeau uruitul avioanelor NATO care bombardau fosta Yugoslavie. Un avion și-a pierdut chiar în apropierea graniței rezervoarele suplimentare de combustibil.

Câțiva dintre cei care au luat poziție acum 15 ani împotriva acelei decizii a NATO au avut și acum reacții pe măsură, pe rețeaua de socializare Facebook.

Liberalul Ovidiu Drăgănescu de pildă, pe vremea aceea parlamentar de Timiș, își amintește că ”în 24 Martie 1999 începeau bombardamentele asupra Yugoslaviei. Cu o zi înainte, la Ambasada SUA am transmis reprezentanților Pentagonului veniți la București să nu facă greșeala să bombardeze altundeva decat în zona de conflict interetnic. Am argumentat spunând că în Belgrad era deja primar Zoran Djindjici, în urma „revoluției fluierelor” și era fieful Opoziției la Miloșevici. În opinia mea, se putea trasa o linie de demarcație în zona Kosovo, în sudul căreia să se interzică prezență militară. A fost singura părere exprimată de un parlamentar român referitor la strategia NATO, care a bombardat, din păcate, întregul teritoriu al vecinilor noștri. S-a greşit procedând așa, iar victime au fost tot cei nevinovați, civilii. Nu întâmplător, azi a fost condamnat Radovan Karadjici la 40 de ani de închisoare (pe viață, de fapt)”, concluzionează Ovidiu Drăgănescu.

Postarea sa a generat destule comentarii, majoritatea acuzatoare la adresa NATO. Printre ele, cel postat de Petru Ilieșu, care spune că ”la acea vreme, într-un sondaj de presă, am declarat că sunt împotriva bombardării Serbiei de către NATO. Am fost doar doi, dintre toți cei intervievați, cu punctul ăsta de vedere.”

Nu la fel gândeau conducătorii de la București, care au preferat o poziție favorabilă acțiunii NATO în locul uneia neutre față de o țară vecină și prietenă.

1 COMENTARIU

  1. Jandarmii lumii,America,au mai „rezolvat„si alte „cazuri similare„in A merica de Sud,Irak,Argentina,s.a.m.d..numai ei stiu cu exactitate unde-n lume,dar,revenind la fosta Yugoslavie,acolo„au dat cu bombe care„au parlit„pana-n sudul TIMISOAREI,plante si pomi fructiferi,ori copacii propriu-zisi…Te miri atunci ca sarbii„au uitat„,dar nu iarta?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.