05.05.55 – data primei emisii Radio Timișoara

105

Ziua de 5 mai 1955 rămâne una de referinţă, marcând ieşirea în eter a primei emisiuni a Studioului Regional Radio Timişoara. Adevărata renaştere a radiofoniei bănăţene a venit însă în decembrie 1989, odată cu Revoluţia, după o ”tăcere” de aproape 5 ani a posturilor regionale din întreaga țară.

Trecerea în noul mileniu a însemnat modernizarea radicală a radioului. S-a trecut treptat la editare şi arhivare digitală şi a apărut prima versiune a paginii de internet www.radiotimisoara.ro, pagină pe care se regăsesc din iunie 2014 majoritatea informațiilor transmise OnAir, însoțite de secvențe sonore sau chiar video.

Pe 3 august 2006, chiar de Ziua Timişoarei, a început primul program FM distinct, pe 105,9 MHz, oferit ca o alternativă a programelor AM. Programele FM s-au diversificat în timp, iar emiţătorului FM din Timişoara i s–au adăugat altele la Făget-Coşeviţa, apoi la Arad, iar din ianuarie 2017 Radio Timișoara se aude și de pe Parâng, în localitățile din Valea Jiului. 2017 a venit și cu alte surprize plăcute. Proiectul de donare de cărți ”Badea Cârțan” a adus până acum unor biblioteci din România și diasporă 200.000 de volume. În martie o înregistrare folclorică de la Radio Timișoara realizată de Daniela Băcilă a luat marele premiu la Grand Prix Svetozar Stracina, competiție organizată la Bratislava de Radioteleviziunea Slovacă și EBU. Tot din martie radioul timișorean poate fi ascultat și cu noile set-top-boxuri Horizon în rețeaua digitală UPC.

Prioritatea anului rămâne extinderea ariei de recepție terestră FM și vizate fiind acum jumătățile nordice ale județelor Hunedoara și Arad, prin utilizarea emițătorului de la Cucurbăta, aflat la granița cu Bihorul.

Vineri 5 mai 2017, între orele 9 și 13, ascultătorii sunt invitați să fie alături de realizatorii emisiunilor de la aceste ore, dar și de cei care aduc și prezintă informațiile din zonă. După ora 18, pe 630 kHz, la emisiunea ”Vestul zilei”, puteți intra în direct sunând la 0256 204545 și adresa întrebări managerului postului, Mihai Anghel.

Cei peste 60 de ani au transformat lumea radioului într-o aventură multimedia la care nimeni nu visa în 1955.

LĂSAȚI UN MESAJ