9.1 C
Timișoara
joi 25 aprilie 2024

Bănățeanul care i-a închinat ode lui Ceaușescu împlinește 71 de ani!… VIDEO

Marius Țeicu s-a născut la 9 mai 1945, la Reșița, dar de la vârsta de 2 ani familia lui s-a mutat la Timișoara.
Compozitor, solist vocal, instrumentist (pian, instrumente cu clape, oboi), orchestrator, dirijor și profesor, Marius Țeicu absolvit Liceul de muzică din Timișoara, în 1963, la secția oboi-pian, apoi Academia de muzică din București, în 1968, la secția dirijat.
Este membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România din anul 1974, de asemenea profesor, între anii 1991-2002, al Facultății de Teatru din cadrul Universității Ecologice din București.
Din anul 2002, este profesor al Facultății de Teatru din cadrul Universității Spiru Haret din București.
A primit Premiul pentru întreaga carieră la Premiile Muzicale Radio România din 2016, după ce, în mai 2004, a fost decorat de președintele țării, Ion Iliescu, cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler.

Creația sa muzicală cuprinde peste cinci sute de melodii de muzică ușoară, majoritatea făcând parte din programele de Radio și Televiziune, fiind editate pe CD-uri, casete sau discuri vinil.
A semnat partituri muzicale pentru filme artistice de lung metraj, filme muzicale, muzicaluri pentru copii și tineret, show-uri de televiziune, muzică pentru copii, spectacole de revista, operetă, etc.

Compozitorul Marius Țeicu a recunoscut însă că a scris „câteva” piese corale închinate partidului, fără texte, spunând ca a făcut aceasta „mai mult de frică”, cândva prin anii 1980.
„Nu cred că un compozitor care a scris piese de genul acesta e mai vinovat ca Ion Iliescu”, a declarat Horia Moculescu.
„Nici un compozitor nu a fost obligat să scrie pentru partid. A făcut-o din proprie sa voința”, a mai spus președintele UCMR, Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România.(sursa: Wikipedia)

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

„Pe urmele germanilor în Banat”, la Universitatea Politehnica Timișoara, cu profesorul Anton Sterbling

Centrul de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara a găzduit miercuri, 24 aprilie 2024, conferința „Auf den Spuren der Deutschen im Banat...

Lugojul azi | Strategii de campanie electorală, pe ultima turnantă, la Lugoj

Alegerile locale bat la ușă și mai toți candidații pentru funcția de primar al municipiului Lugoj au început să-și calculeze sprintul final. Cei trei „mari”...

Lucrări Aquatim

Citește și :