Ziua Timișului, văzută în imagini de epocă. FOTO-VIDEO

359

Vineri, 28 iulie, pe tot teritoriul județului nostru a fost celebrată Ziua Timișului.

Data amintește de acea vară de acum 98 de ani, când s-a instalat administrația românescă pe teritoriul județului Timiș-Torantal, de atunci. Armata franceză ce s-a interpus intre trupele române și armata de ocupație a Regatului Sârbilor, Croaților și Slovenilor a cedat treptat locul armatei Regale Române. Primul prefect român ce și-a asumat conducerea și coordonarea unei zone ce a trecut printr-un război și trebuia să impună buna conviețuire între diverse etnii a fost Aurel Cosma. Omul politic Aurel Cosma a fost președintele Partidului Național Român și al Consiliului Național Român din Timișoara. Ulterior, a mai indeplinit funcții de deputat, senator, iar mai apoi ministru al lucrărilor publice.

Cu această ocazie festivă, Călin Dobra a invitat publicul și consilierii județeni să se alăture grupurilor de tineri ce au venit să vadă expoziția din holul mare al Palatului Administrativ. Aici au putut vedea direct în imaginile rare expuse, istoria de acum un secol. Vizita a fost insoțită de explicațiile docte ale celor câtorva dascăli ai tinerilor, dar și a specialiștilor de la Muzeul Național al Banatului ce au dat îndrumări și au răspuns la curiozități. Se vrea ca acestă dată să rămână, tradițional, una a Porților Deschise la Palatul Administrativ, care să ofere ocazia tinerilor din județul Timiș să intre în contact direct cu conducerea Consiliului Județean. Acest demers are ca scop facilitarea comunicării în ambele sensuri și, mai mult, își propune să deschidă instituția către cetățeni, oferind informații pe înțelesul tuturor privind activitatea, competențele și modul de funcționare al acesteia.

Expoziția foto-documentară Instaurarea Administrației Românești în Banat. Județul Timiș-Torontal și Caraș-Severin a fost organizată de Consiliul Județean Timiș în colaborare cu Muzeul Național al Banatului.

Este destul de ciudat un aspect legat de aceste sărbători. Cu o săptămână în urmă a trecut pierdută în anonimat Ziua Banatului (21 iulie). Nimeni nu a spus un cuvânt, darămite să organizeze un eveniment. Acum, de data acesta, a Zilei Timișului, cât de cât a fost marcat evenimentul cu o expoziție și cateva vorbe de suflet. Oare de ce este o așa mare diferență între cele două date ce ar trebui cinstite în egală masură?

2 COMENTARII

  1. Este diferență enormă. 3 August este ziua când s-a instaurat administrația română legitimată prin unirea teritoriilor românești de la 1 Decembrie 1918, pe când 21 iulie ,așa-zisa zi a Banatului, marchează cucerirea provinciei de către armata austriacă, de la Imperiul Otoman trecând în stăpânirea imperiului habsburgic. Nu e nici o eliberare, ci o cucerire. Care a fost urmată în următoarele decenii de atâtea opresiuni și abuzuri încât au fost ani de revolte înăbușite în sânge, mii de familii de țărani ucise , sate rase cu totul între 1935-1839. Schimbarea stăpânilor- bucuria nebunilor, este o zicală veche. De ce ar trebui să sărbătorim asta?

    • Excelenta paralela! Ce sa sarbatorim la 21 iulie, cand Banatul a scapat de Lacu (turcii) si a dat de Dracu (austriecii)?! Sa sarbatorim ziua cand romanii au „schmbat jugul de lemn al turcilor cu jugul de fier al austriecilor”, cum se exprimau la vremea respectiva?! Numai niste tampiti ar sarbatori asa ceva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.