12.2 C
Timișoara
vineri 19 aprilie 2024

Ziua județului Timiș, sărbătorită cu voie bună și expoziții. FOTO

De curând, județul nostru a căpătat ștaif de județ serios. Are o zi oficială. Poate puțin mai târziu decât în alte părți dar e bine ca locuitorii săi să aibă un nou prilej de sărbătorire și de pioasă aducere aminte.

Cu 97 de ani în urmă, pentru prima dată la 28 iulie, administrația județului Timiș-Torontal (cum se numea în acea perioadă) a trecut de la conducerea militară a armatei regale sârbe la un civil. Era vorba despre doctorul Aurel Cosma, ce și-a asumat în acea vară complicată, conducerea unui județ plin de urmările războiului abia încheiat. Din acel moment, județul devenit ulterior Timiș, a intrat într-o epocă de majore transformări. Agricultura și industria au prins un avânt comparabil cu multe alte regiuni avansate din vestul Europei.

La Consiliul Județean au avut loc, joi, manifestări omagiale, cu prima ocazie de la adoptarea acestei zile oficiale de sărbătoare. În sunetele fanfarei „Pro Amicitia” au început momentele oficiale. Președintele Consiliului Județean, Sorin Grindeanu, flancat de cei doi vicepreședinți, a amintit de circumstanțele în care a ajuns județul Timiș unul din cele mai importante din țară.

În holurile Palatului Administrativ au avut loc mai multe expoziții. Artiștii Dan Buruleanu și Petru Galiș au vorbit despre heraldica specifică județului nostru și eforturile de a impune aceste însemne la nivel oficial. Istoricul Vasile Dudaș a făcut o amplă introducere în contextul istoric de după Primul Război Mondial în care a trebui să lucreze prima administrație românească. Au putut fi admirate cărti de istorie, monografii ale multor localități timișene. În altă secțiune a putut fi admirată o inedită expoziție a Arhivelor Naționale cu documente vechi ale județului și blazoane nobiliare, alături de fotografii ce au surprins Timișul în imagini.

La etajul clădirii și-au găsit locul exponatele aduse de la Muzeul Satului Bănățean. Au putut fi admirate porturi populare vechi de zeci de ani, unelte casnice și țesături populare din diverse zone ale județului. Meșteri populari au făcut demonstrații pe viu de olărit și de sculptură în lemn.

La final, artiștii Ansamblului Banatul au ținut un adevărat concert în onoarea județului nostru. Virtuozii ansamblului au ridicat în picioare sala multifuncțională a consiliului.

Alte subiecte :

Citește și :