Vrei să îţi deschizi o afacere în agricultură cu fonduri de la Uniunea Europeană? AFIR Timişoara îţi oferă banii

1087

Centrul Regional 5 Vest Timişoara al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a înregistrat 2.360 de proiecte în valoare de 49 milioane de euro, pe 2016, iar în acest moment, mai are deschise trei sesiuni de finanţare. Una pe submăsura 4.1, pentru creșterea competitivității exploatațiilor agricole prin dotarea cu utilaje și echipamente performante, activă până în 28 februarie 2017; una pentru submăsurile 16.4-16.4a, deschisă tot până la sfârşitul lunii februarie, şi una activă până în 15 mai, pentru submăsura 6.5, destinată micilor fermieri.

2.360 de proiecte înscrise

Iulian Bucătaru, directorul adjunct al AFIR Timişoara, a explicat că, din cele 2.360 de proiecte, 626 au fost contractate, cu o valoare de 80 de milioane de euro, iar până în 31 decembrie 2016 au fost plătite 20 de milioane de euro.

„Poate nu înseamnă mult, în raport cu programul total PNDR, dar proiectele încă nu s-au copt, nu generează foarte multe plăţi. Aşteptăm în continuare proiectele grele, pe construcţii montaj, silozuri sau procesare carne şi lapte, ferme de mare anvergură, cum sunt cele de bovine sau ovine”, spune Bucătaru.

Submăsura 16.4 -16.4a, în valoare de 4.000.000 de euro, este destinată sprijinului acordat pentru cooperare orizontală şi verticală între actorii din lanţul de aprovizionare în sectoarele agricol şi pomicol. Obiectivele acestor submăsuri nu presupun numai cooperarea dintre fermieri, procesatori, comercianţi alimentari cu amănuntul, restaurante, hoteluri şi alte forme de cazare în mediul rural, ci şi realizarea de parteneriate cu organizaţii neguvernamentale şi autorităţi publice.  De asemenea, presupune şi promovarea cooperării între actorii locali, în scopul comercializării produselor agoalimentare prin intermediul lanţurilor scurte de aprovizionare.

Fiindcă nu există o bătaie pe această zonă, ar putea fi benefic pentru cei care vor să depune proiecte. Ar fi bine ca, în perioada următoare, mai mulţi fermieri şi investitori să facă proiecte pe această zonă, fiindcă vor avea de câştigat”, îndeamnă Bucătaru.

Ghidul solicitantului te ajută

Centrul Regiunea V Vest pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale cuprinde patru judeţe: Timiş, Arad, Caraş-Severin şi Hunedoara, pondere având Timiş şi Arad mai ales pe submăsura 4.1 şi 4.2.

„Sper ca în continuare să fie un aflux de cereri de finanţare. Trebuie să spun că depunerea cererilor de finanţare a creat multe dificultăţi şi asperităţi în relaţia dintre noi, agenţia de plăţi, şi solicitanţi. De aceea vreau să reiterez ideea de parteneriat şi de îndrumare între noi şi beneficiari. Nu este simplu. Suntem acuzaţi de multă birocraţie, din păcate fiecare audit a adăugat încă o hârtie, să spunem aşa. Important este să ţinem aproape cu ceea ce doriţi să faceţi şi să găsim cele mai bune soluţii de a pune ideea de proiect în practică. Astfel şi nouă să ne fie mai uşor pentru evaluare, iar fermierii să fie siguri în legătură cu depunerea cererii de finanţare. Pentru că suntem la începutul anului 2017”, a mai adăugat Bucătaru.

Fermierii au putut depune proiecte de investiții prin intermediul Schemei de ajutor de stat GBER, privind stimularea dezvoltării regionale prin realizarea de investiţii pentru procesarea și marketingul produselor agricole în vederea obţinerii de produse neagricole, până la data de 31 ianuarie 2017. Alocarea bugetară stabilită a fost de 37,5 milioane de euro. Valoarea maximă a sprijinului acordat prin intermediul Schemei GBER aferentă submăsurii 4.2 este de până la 2.500.000 euro pe proiect pentru investițiile care conduc la un lanț alimentar integrat. Solicitanții interesați să obțină finanțare europeană nerambursabilă prin intermediul submăsurilor aferente Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020, pot consulta gratuit Ghidul solicitantului pe pagina oficială de internet a AFIR, www.afir.info – secţiunea Investiții PNDR.

Gh. Miron

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.