Viața germanilor din Banat în anii 1971-1972 văzută de cineaștii bavarezi – VIDEO

5160

Frumoasă zăbavă este de a cerceta slova tiparită. Dar în vremurile noastre moderne, când toate merg mult mai rapid, lucrurile stau puțin altfel. Dar tot un fel de scormonire în vechime este și cercetarea arhivelor video.

Un film realizat în 1972 de reporterii de la radioul din capitala Bavariei ne arată un Banat parcă de neimaginat de tineri. Cu toate că era făcut cu aprobarea aparatului de stat și de partid, ce conduceau totul pe atunci, nu este lipsit de valențe istorice și sociale destul de pertinente.

Ce se vede în film surprinde perioada cea mai liberală din epoca socialistă a României. Perioada cunoscută ca „obsedantul deceniu” (cu toate ca a ținut mai mult) a trecut odată cu retragerea voită sau silită a generației de conducatori staliniști. Iar noul și tânărul (pe atunci) conducator de partid, Nicolae Ceaușescu, înca nu intrase în perioada sa de paranoia accentuată, de orientare asiatică.

Erau anii cei mai liniștiti ai societăţii socialiste. Se putea vorbi și de o oarecare bunăstare economică. Dar care nu a ținut prea mult. Regimul era foarte interesat să-și facă o imagine bună în occident pentru a atrage cât mai multe fonduri, dar și de a îndrepta imaginea cam șifonată de până atunci.

Ca o ironie a faptelor este demn de reținut ca imediat după acest documentar a început decaderea sistemului.

Echipa de cineaști germani surprinde cu destul de fină obiectivitate tot ce este întradevăr interesant în zona Banatului, cu precadere în județul Timiș. Dar nu pot scăpa și de „adevărurile” ce le sunt servite de conducerea de atunci.

Se relevă publicului din Germania vestică viața frumoasă de la sate și orașe a oamenilor muncii. Este scoasă în evidență conviețuirea armonioasă a mai multor naționalități din Banat. Se pune accent pe populația germană, care la inceputul anilor 70 era încă cea mai numeroasă minoritate din zonă. Plecările în masă încă nu deveniseră un fenomen îngrijorător de amplu.

Cu toate că este un adevărat film de propagandă politică, văzut cu obiectivitatea și detașarea a mai mult de patru decenii distanță, nu se pot contesta calitățile sale de documentar bine făcut. Este o felie de viață bănățeană văzută cam edulcorat dar nu lipsit de farmec.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.