Veniturile familiilor s-au majorat în primul trimestru al anului. Simt însă oamenii această creștere?

119

Statistic, o ducem mai bine: date recente arată că în primele 3 luni ale anului, veniturile pe gospodării au crescut cu peste 5 la sută. E o creştere pe care oamenii spun că n-o simt, mai ales că şi cheltuielile s-au majorat. Din calculele lor, ca să nu mai aibă grija zilei de mâine, veniturile ar trebui să fie cu 20 la sută mai mari.

Venitul lunar al unei familii, în primul trimestru al anului, a fost în medie 3250 de lei. Practic, nu a depăşit 720 de euro, dar a fost peste nivelul de anul trecut. Cheltuielile, în schimb, s-au ridicat la 2761 de lei pe lună, adică în jur de 610 euro.

Un calcul simplu ne arată că, teoretic, unei familii i-ar rămâne 489 de lei.

Pentru o familie, taxele şi impozitele reprezintă 30% din venituri, după cum arată datele statistice. Mulţi banii se duc şi pe alimente, dar şi pe întreţinerea locuinţei. Pentru îmbrăcăminte, sănătate, recreere sau cultură nu mai rămâne mare lucru din bugetul familiei.

La sate, oamenii continuă să depindă de sprijinul financiar acordat de stat. Aproape un sfert dintre veniturile unei familii din mediul rural se bazează pe alocaţiile pentru copii, şomaj sau alte forme de ajutoarele sociale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.