Un rector de milioane de euro și faptele sale de arme !

3042

Alin Cosmin Popescu, rectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului Timișoara, are atât de multe afaceri că nici el nu le mai ține minte numărul!

Deși profesor universitar de științe agricole, ai zice că e conferențiar de economie după câte firme are în portofoliu. Atât de multe că le-a pierdut și șirul, deși la patru dintre aceste firme este și administrator. Că ne întrebăm când mai și lucrează la Universitate dacă omul administrează patru firme?

„Sunt la Universitate de dimineața până seara”, ne spune acesta, întrebându-ne ce este rău în a avea atâtea firme?! Nimic, îi răspundem, atâta timp cât sunt asumate. Căci aici este marea problemă: pe site-ul Universității nu apare nici declarația de avere nici cea de interese a rectorului, sau a altcuiva, doar Legea și două formulare goale ce ar trebui completate. Credem și noi că atunci când ai acțiuni la cinci firme nu prea îți vine să depui declarații de avere!

„Și ce are, eu nu sunt funcționar public!”, ne răspunde rectorul. „Dar declarațiile sunt pe site, nu se poate. Uitați-vă bine, că sunt acolo”, spune Popescu nevinovat. Și insită că le-a trimis și la ANI, deși nici pe portalul ANI declarația de avere și cea de interese pe anul 2017 nu sunt de găsit!

USAMVB-5

Greenland, cel mai mare „loc de speculații”

Despre firma Greenland, unde este asociat chiar cu Artur Ursu, fostul șef al ANCPI și actualul director al OCPI Timiș, presa a scris destul de mult. Căci același rector, de astă dată fără asociat, are și o altă firmă, Procad, care are pagini întregi de contracte cu Statul, în special primării și instituții de stat.

Jurnaliștii de investigație de la CRJI scriu despre câteva contracte cu dedicație cu privire la cadastrarea localităților în care, pentru zona de vest, Procad-ul rectorului Popescu este actor principal. Și asta într-o perioadă când asociatul său, Arthur Ursu, era chiar șeful ANCPI!

Pentru realizarea lucrărilor de cadastru și carte funciară în cele 12 comune, ANCPI a alocat suma de 12.941.850 lei, fără TVA. Pentru câștigarea acestei licitații, firma Procad, din Timiș, a strâns în jurul ei societățile UTI Grup și Geolink pentru a depune o ofertă comună în valoare de 12.268.873 lei, fără TVA. Oferta a fost declarată câștigătoare, iar contractul a fost semnat în noiembrie 2015. O parte din lucrări au fost subcontractate firmei West Cad, din Timișoara.

Procad SRL îi are ca asociați pe rectorul Alin Cosmin Popescu și pe Ion Miron. Popescu este asociat în firma Greenland cu Marius Arthur Ursu, fostul director general al ANCPI, actual șef al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Timiș. „Societatea Greenland și-a întrerupt temporar activitatea în 2010. La momentul în care a fost anunțată licitația, Ursu era șeful ANPCI. Marius Arthur Ursu neagă că este asociat cu Alin Popescu, deși își aduce aminte că a înființat cu acesta o firmă. El susține că, ulterior și-a vândut părțile sociale decanului Popescu, însă documentele de la Registrul Comerțului îl contrazic”, scriu jurnaliștii de la CRJI.

În schimb, pentru Banatul Azi, Arthur Ursu a recunoscut, ca și rectorul Popescu, că este acționar în această firmă, dar nu poate explica de ce a omis în a o trece în declarația de avere și interese de vreme ce firma fusese doar suspendată, nu și radiată!

„Aaaa… aceea firmă am deschis-o pentru o lună, am vrut să cultivăm roșii și am închis firma. Eu am ieșit din firmă în 2006. Altceva? Vă repet pentru a mia oară, omul ăsta (n.r. Alin Cosmin Popescu) nu a fost asociatul meu. Dumneavoastră spuneți că din documente eu eram asociat în 2010. Eu vă zic clar și pe românește, nu am nici cea mai mică legătură cu acest om în afara faptului că am predat împreună și suntem prieteni. Nu am avut nici o afacere împreună. După o lună i-am vândut lui părțile sociale, a spus nervos Ursu”, mai scriu jurnaliștii de la CRJI.

Dar și celelalte firme prinse în asociere sunt conectate politic sau au probleme cu justiția. UTI Grup este controlată de controversatul afacerist Tiberiu Urdăreanu, în prezent arestat la domiciliu la cererea procurorilor anticorupție pentru că i-ar fi dat șpagă primarului Gheorghe Nichita de la Iași, pentru a obține un contract finanțat din bani publici ai municipalității.

În schimb, firma Geolink a devenit cunoscută după ce a început să lucreze pentru NIS Petrol, controlată de compania rusească Gazprom. Societatea Geolink este patronată de Adriana și Ioan Rodina. Familia Rodina s-a asociat în 2010, prin intermediul firmei Creapolis SRL, cu societatea Sports Games, unde deputatul PDL Alin Popoviciu deținea 50% din părțile sociale. Tot atunci, în Sports Games a intrat și Andreescu Diana Ornella, fiica lui Constantin Ostaficiuc, care la aceea dată era președintele Consiliului Județean Timiș. La rândul lui, Ostaficiuc a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție, fiind acuzat de abuz în serviciu pentru că a decis ilegal să finanțeze cu peste două milioane de euro clubul de fotbal Politehnica Timișoara, patronat de Marian Iancu.

Firma subcontractantă, West Cad din Timișoara, este patronată de familia Daniela Anca și Dorin Tudosie. Potrivit presei locale, firma lui Tudosie este implicată într-un scandal legat de intabularea mansardelor cu acte false. Mai mult, Tudosie este bănuit de Costin Chirculescu, registrator la OCPI Timiș, că i-ar fi dat foc la mașină după ce a refuzat să-i intabuleze mai multe mansarde, tot cu acte false.

cosmin-popescu-2

„Sunt mult prea multe interpretări”, ne spune rectorul la telefon. Da, îi răspundem, sunt, pentru că se lasă loc acestor interpretări. Deși fusese sunat de jurnaliștii de la CRJI în 2016, Arthur Ursu nu și-a trecut acțiunile de la Greenland nici în declarațiile din 2017, deși i se atrăsese odată atenția că încalcă legea. La fel cum nici pe site-ul USAMVB nu apare vreo declarație de avere, fapt știut de profesorii de acolo, dar care „îl surprinde” pe rector! Normal. La câte firme administrează, îl credem și noi că nu mai are timp să se uite și pe pagina de internet a Universității…

Registrul Comerțului nu minte

Deși atât Alin Popescu cât și Arthur Ursu spun că firma Greenland ar fi avut activitatea suspendată, Registrul Comerțului nu minte. Iată ce scrie în raport:

„Stare firmă: funcţiune

Forma de organizare : societate cu raspundere limitata

Data ultimei înregistrări în registrul comerţului: 13.07.2017

Durată: nelimitată;”.

„Eu, de fapt, știți ce fac? Odată pe lună, pe 25, semnez niște ordine de plată pentru firme și bilanțul și balanța odată pe an”, spune Popescu. Noi sperăm că minte, căci dacă nu minte va avea probleme cu Fiscul, fiindcă balanța se semnează și depune trimestrial.

Și ne întrebăm, dacă lunar, pe 25, semnează ordinele de plată pentru cele cinci firme, pentru Universitate când le mai semnează?!

Dar, pentru că spațiul ne obligă să ne limităm pentru acest articol, nimeni nu ne poate opri să revenim și cu celelalte afaceri și firme ale rectorului. Desigur, într-un alt număr.

Autorul moral al mutilării zonării PN Cheile Nerei-Beușnița?

USAMVB în parteneriat cu RNP Romsilva au accesat un proiect cu finanțare europeană pe programul Life Natura 2000 prin care USAMVB trebuia, prin specialiștii săi, să elaboreze un Plan de Management al PN Cheile Nerei-Beușnița. După realizarea planului, RNP Romsilva a refuzat să adopte acest plan motivând că zona de protecție este mult prea mare față de interesele lor și au venit cu propria versiune, pe care au vrut să o impună echipei de proiect. Pentru că specialiștii USAMV Banatul nu au vrut să-și însușească acest plan ce ciuntea protecția Parcului, au început cei din Romsilva să facă presiuni asupra rectorului pentru ca echipa de proiect să-și retragă cercetarea și să și-o însușească pe ce a silvicilor.

Florea Trifoi (Fox), Adam Crăciunescu și Chisăliță (director ICAS Tm și membru CA Romsilva) au călcat de mai multe ori biroul rectorului, disperați de refuzul echipei de proiect a USAMV Banatul de a scădea din zona de protecție în zonarea Parcului Național Cheile Nerei-Beușnița. O discuție cu rectorul pentru a-l convinge să accepte zonarea propusă de silvici în detrimentul celei făcute de specialiștii de la propria universitate!

Lumea vorbește și vede foarte multe legături dintre aceste presiuni și oameni importanți de partid, cum este Crăciunescu, și extrem de multele contracte cu Statul, în diverse forme, din declarația de interese a rectorului…

39 COMENTARII

 1. Domnule Cristian, rectorul are oamenii lui în universitate, sunt cei care ii fac jocurile și fac studii pentru el• daca investigați și vedeți câți din celula lui lucrează pentru el va cruciți, studii de impact pt nilss, sau pug-uri, pe bani grei iar rectorul închide ochii când ei nu își țin orele,
  Cu proiectul de la Nera este o poveste lungă și frumoasă, ia vedeți dacă chiar echipa proiectului este chiar din basmul alba că zăpada, nu chiar!
  Acolo a putut rău de tot a hoit dar fetele și băieții au luat bănuțul și gata,

  Ia vedeți câți au lucrat în proiecte studii de impact, și alte afaceri și când au mai și predat,
  Nu numai rectorul este capul are multi căței in jur,

  • Domnule Cris, da, cățeii sunt o problema mare in Universitate, dar eu as fi curioasa încotro ne intreptam? De noi ca USAB nu se mai aude nimic bun, șmenurile conducerii in frunte cu distinsul Rector, dar stai linistit, si cu prorectorii, care chiar isi vad de ale lor mici furturi, de dezastrul din cămine, ca ei tot repara nu stiu ce prostii si de cand era mama fata, dar nu mai termina nimic…

   Daca numai intra DNA-ul se îngrozește. Nu zic nimic acum, dar in timp o sa se vada ca astia au putut sa fure orice, oricum.

 2. aştept cu nerăbdare ziua în care vor sosi în curtea universităţii poliţia. jandarmeria, procuratura, şi nu în ultimul rând, DNA-ul. ar fi ca o curăţenie generală de toamnă, sau chiar o adevărată zi de sărbătoare pentru foarte multă lume. şmecherii, şpăgile, şi altele, sunt la ordinea zilei. hai, vă rog eu mult de tot, faceţi-ne o supriză plăcută din Septembrie încolo.

 3. Marian, surprizele vor veni. Dar eu sunt mai curioasa de legatura dintre domnul rector/conducere (prorectorii atotputernici), cu asa zisul scandal al „alegerilor” trecute si o asa zisa „institutie” de presa din Petroșani? Si care sunt încrengăturile reale de acolo? Sigur, toate se vor afla in timp, dar sunt curioasa. Pentru ca in numele jurnalismului s-au multe.

 4. Hopa,un articol care nu ii va place la domnu rector.El ii obisnuit mai mult cu articole cel lauda,nu din astea,ca lui nu ii plac.orcum felicitari domnu Andrei ca a-ti avut curaj.Si asa mai aflam si nou una alta despre acest individ.ca in alte parti numa cat ii da grozav scrie.asteptam si alte anchete!!!

 5. Acest domn a ajuns pe functie pentru ca are multe interese ascunse. Marian, va veni si politia sau cine trebuie, noi intre timp asteptam sa inceapa campania de „slefuire” a acestui domn prin intermediul unui site cunoscut noua dascalilor: T…SP..S. Dar oare domnul distins rector si prorectorii magnifici (toti 3), ce au de spus in legatura cu legaturile mult prea dubioase intre dansii, Petrosani, site-uri pseudo in care am fost noi facuti in toate cele acum ceva timp, USAMVBT, C. D. – jurnalist plenipotentiar- si firmele acestuia? Plus bineinteles alte afaceri prea necurate?

  De gipanele nou-noute ale PRORECTORILOR SI SALARIILE BABANE PE CARE SI LE-AU TRAS SA MAI ZICEM CEVA? Sau nu?

  • La asa funcții e necesar un GIP. Cum altfel credeați domnul Costin? Mai au nevoie si de ceva vile (au toti de pe vremea marilor spaguieli), acum sa mai fure ceva, ca doara domnu prorector ii expert la asa ceva, se stie el care, ca doar noi studenții fara cota, nu trecea nimeni la dansul la examen.

   Ce case are conducerea din Management! Din munca cinstita, nu e asa domnule TI.

  • Da, am dori daca se poate stimata redacție, mult mai multa informație despre aceasta afacere, mai nou, USAMVBT, o universitate care nu mai poate respira din cauza manelismului in care a ajuns, a dezorganizării totale, lipsei de interes, a furtului banului public pana la epuizare (deja din articol ne putem da seama ce furturi au loc), plus a stării de tensiune si de control conduse de echipa de management universitare.

   Noi cei care efectiv suntem angajați acolo, avem nevoie ca de oxigen de orice infoarmatie proaspăta.

   Va mulțumim!

 6. Aproape tot mediul universitar din Timisoara colcaie de impostura, coruptie si alte vicii.
  Cum a ajuns acest oras sa fie prins intr-o plaga de cersetori obraznici, hoti care sfideaza cetateanul de rand, interlopi care epateaza prin luxul masinlior, tabere de refugiati in tot mai multe zone abandonate din oras etc…? Cine poate trata obiectiv, impartial si definitiv plaga ce se intinde pe zi ce trece paraca tot mai mult? Are curaj presa locala sa sparga buboiul purulent pentru drenaj? Prea multi berbeci cu soric sfideaza bunul-simt si nimeni nu face nimic!!!!
  Sigur vom pierde titlul din 2021 daca cei care tin sub observatie siguranta celor care vor veni pun cap la cap faptele degradante din oras; poate nici nu meritam acest titlu, atata timp cat cei care au putere de decizie in a face ordine in cele de mai sus ignora, voit sau din incompetenta, obligatiile pe care le au.

  • Cum sa nu colcăie…dar sigur va trece DNA-ul si pe la ușile lor, ii mai lasa sa se bucure putin.Ca doar toti vedem in ce hal e acest mediu.si cum a ajuns.O sa înceapă cu USAMVBT ul,sa vezi atunci presa adevarata,dube,mascați,procurori.

 7. Sunt curioasa cum a ajuns domnul prorector I.T. sa detina atatea bunuri, fiind toata viata lui cadru didactic (nu ca nu as stii din surse sigure cum), dar mai interesant e sa aflam cu totii, meritand chiar si o ancheta in acest sens. Va veti crucii!

 8. Sigur cand va incepe anul universitar, domnul rector ne va mai face si o adunare, ca doar ii si pastor, sa ne mai aduca la cunostiinta niste ineptii de-ale dansului. Domnule Rector, ne credeți prosti?

 9. Sunt indignata cum acești trei domni cu funcții de conducere, au reusit sa faca din meseria de profesor, o meserie de negustori. Ca in afara de STRICT AFACERILE lor, de altceva nu se ocupa. Si nu va mai prefaceti, stim deja cu ce va ocupati, doar ca nu are legatura cu profesia. Afaceri/Afaceri/Afaceri/Afaceri/!!! SI ATAT!!!

 10. Eu atat vreau sa spun: nu vreau sa fac parte din „familia” acestei conduceri. Nu suntem o familie Domnule rector, aici e instituție de învățământ superior, nu e biserica, nu suntem la adunare, nu suntem la vreunul de sutele de SRL-URI pe care le aveti sau mai stiu eu ce afaceri dubioase cu etnii colorate si/sau STATUL, aici educam studenti. Si suntem colegi. Dar familie nu, nu mai încercați populisme ieftine. Sau asta incercam daca ne-ati lasa in pace Domnule Rector. Nu sa va puneți cățeii sa ne tot urmărească.

 11. Dar ati vazut ce gipane siau tras imediat prorectorii?:))Rectoru mai intelegem, afarceri cu statul,hoții din aste mari,de o sa mai auzim de ele si nu o sa credem.Dar Tibisor si Sorinel direct gip?Din salarii de profesor/conf d-le Tiberiu?Ne faceti sa radem.Sau sunteti si dvs un afacerist cu notorietate,ca d-l din Petrosani???

  Speram sa nu conduce-ti si Univ ca facultatea de management,ca am pus-o.

  • Numai cei doi prorectori si-au luat mașini de teren,hai nu deveniți malițioși.Vreo 40.000 de € euro fiecare. Cam mult si-au propus sa mulgă. :)))))).

   Pentru rector nu s-a inventat inca un GIP si mai mare. :)))))))

 12. „Sunt mult prea multe interpretări”, ne spune rectorul la telefon. Da, îi răspundem, sunt, pentru că se lasă loc acestor interpretări. Deși fusese sunat de jurnaliștii de la CRJI în 2016, Arthur Ursu nu și-a trecut acțiunile de la Greenland nici în declarațiile din 2017, deși i se atrăsese odată atenția că încalcă legea. La fel cum nici pe site-ul USAMVB nu apare vreo declarație de avere, fapt știut de profesorii de acolo, dar care „îl surprinde” pe rector! Normal. La câte firme administrează, îl credem și noi că nu mai are timp să se uite și pe pagina de internet a Universității…

  NU SUNT INTERPRETĂRI. CAND ESTI PRINS CU MATA N SAC NU STII SA RASPUNZI LA INTREBARI LEGITIME.

  NU STIE RECTORU NIMIC, DAR CA E VECIN CU ARTUR URSU MAI SI-O ADUCE AMINTE? AH, DA. SUNT INTERPRETĂRI MALIȚIOASE.

 13. Am o intrebare:prin firmele/firma cui se derulează o grămada de afaceri ale USAB-ULUI?Este cumva in vreo legatura cu „un jurnalist” care a facut la comanda anumite lucruri?Nu ca nu le-am stii,nu ca nu se va afla totul,dar ia sa faca rectoru’ o adunare si sa spună,ca stie si el si Stanciu si Iancu.La următoarea adunare bisericeasca,ne povestiți domnule Popescu?

 14. „Alin Cosmin Popescu are în CV mai multe instituții de învățământ superior: Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului din Timișoara (Facultatea de Agricultură, specializarea – Ingineria mediului), Universitatea de Vest (Facultatea de Științe Economice – Managementul Firmelor), Școala Superioară de Agricutură, Rennes, Franța, Universitatea Politehnica Timișoara, Universitatea din Petroșani (Facultatea de Mine – Specializarea Topografia minieră) și altele.”

  Cata carte are acest domn. Plagiate ceva sau acum nu, ca e rector.

  Nu din Petroșani e si firma aia cu are contracte universitatea de sute de milioane? Ca vad ca pe acolo a si terminat ceva scoli. Vreo legatura?

 15. „Pentru realizarea lucrărilor de cadastru și carte funciară în cele 12 comune, ANCPI a alocat suma de 12.941.850 lei, fără TVA. Pentru câștigarea acestei licitații, firma Procad, din Timiș, a strâns în jurul ei societățile UTI Grup și Geolink pentru a depune o ofertă comună în valoare de 12.268.873 lei, fără TVA. Oferta a fost declarată câștigătoare, iar contractul a fost semnat în noiembrie 2015. O parte din lucrări au fost subcontractate firmei West Cad, din Timișoara.

  Procad SRL îi are ca asociați pe decanul Facultății de Agricultură din Timișoara, Alin Cosmin Popescu, și pe Ion Miron. Decanul Popescu este asociat în firma Greenland cu Marius Arthur Ursu, fostul director general al ANCPI, actual șef al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Timiș. Societatea Greenland și-a întrerupt temporar activitatea în 2010. La momentul în care a fost anunțată licitația, Ursu era șeful ANPCI. Marius Arthur Ursu neagă că este asociat cu Alin Popescu, deși își aduce aminte că a înființat cu acesta o firmă. El susține că, ulterior și-a vândut părțile sociale decanului Popescu, însă documentele de la Registrul Comerțului îl contrazic.

  “Aaaa… aceea firmă am deschis-o pentru o lună, am vrut să cultivăm roșii și am închis firma. Eu am ieșit din firmă în 2006. Altceva? Vă repet pentru a mia oară, omul ăsta (n.r. Alin Cosmin Popescu) nu a fost asociatul meu. Dumneavoastră spuneți că din documente eu eram asociat în 2010. Eu vă zic clar și pe românește, nu am nici cea mai mică legătură cu acest om în afara faptului că am predat împreună și suntem prieteni. Nu am avut nici o afacere împreună. După o lună i-am vândut lui părțile sociale”, a spus nervos Ursu.”

 16. „Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului este ultima în topul universităţilor timişorene la numărul de familii care predau în cadrul aceleiaşi facultăţi. Faţă de celelalte universităţi timişorene, numărul acestora este mult mai mic, majoritatea fiind soţ şi soţie.

  În cadrul Facultăţii de Agricultură se regăsesc jumătate din cazuri. Luminiţa Livia Bârliba este şefă de lucrări la Departamentul de Dezvoltare Durabilă şi Ingineria Mediului, iar soţul, Costel Bârliba, este tot şef de lucrări la acelaşi departament. Contactată pentru o explica modul ăn care a ajuns să lucreaze cu soţul în aceeaşi facultate, Luminiţa Livia Bârliba a răspuns iritată că “nu înţeleg de ce trebuie să fac eu publică treaba asta? ”. Florin Prunar este şef de lucrări la Departamentul de Biologie, iar soţia sa, Silvia Prunar lucrează în acelaşi departament. “Ne-am căsătorit la o grămadă de ani după ce ne-am angajat în Agronomie. Fiind toată ziua la serviciu nu puteam să mă căsătoresc cu o femeie pe care o găseam în club. Ne-am întâlnit în facultate şi ne-am căsătorit ulterior, deci nu am rămas unul în facultate şi după aceea să îl aducă pe celălalt”, a spus Florin Prunar. Tot la Facultatea de Agricultură lucrează alături de soţia sa şi Florin Imbrea. Acesta este conferenţiar la Departamentul de Agricultură, iar soţia Ilinca Imbrea este şefă de lucrări la Departamentul de Biologie. “Noi lucrăm în aceeaşi facultate dar nu suntem în acelaşi departament. Soţia mea este biolog, iar eu sunt zootehnist. Eu sunt absolvent de Agricultură, iar soţia este absolventă de Biologie la Vest”, a afirmat Florin Imbrea.

  Aici a fost decan acest actual RECTOR DE MILIOANE DE EUROI.

 17. Toate scandalurile din universitatea noastra pornesc de la un singur individ. Si tot ce va urma: scandal, amenințări, șantajuri, articole plătite sau comandate, campanii murdare de presa (normal, pe site-ul de casa al conducerii) sau pe altele care vor apărea la momentul decis, vor fi mana acestui individ slab dotat intelectual, dar dotat cu o boala deosebit de gravă: parvenitismul.

  Nu va spun acum cine este acest individ, dar va dau un indiciu: alb. V-ati prins, nu-i asa? 🙂

 18. Bine ca aici sunt moderate comentariile. Macar limbajul nu e suburban asa cum era de cealalta data. Atunci nu se modera nimic si injuriile care au fost aduse tuturor, au fost inimaginabile.

 19. Domnule Cristian Andrei: felicitări! Ati avut curaj! Dar aveti grija, acești oameni si intreaga mașinărie din spatele lor, e extrem de periculoasa. In joc sunt sute de milioane de euro. Fiți prudent!

LĂSAȚI UN MESAJ