Un drum național important din vestul țării se transformă în drum comunal deoarece nu poate fi reabilitat

707

Guvernul României nu a mai alocat fonduri pentru continuarea proiectului de modernizare a drumului național 66 a Uricani– Băile Herculane.

Oficialii Ministerului Transporturilor au precizat că au avut în vedere includerea Drumului Naţional 66A Câmpu lui Neag-Herculane în Master Planul General pentru Transport, dar acesta nu îndeplinea criteriile necesare. Din această cauză nu au putut fi atrase nici fonduri pentru reabilitarea lui.

„Pentru deblocarea situaţiei acestui obiectiv şi identificarea altor mecanisme de finanţare, CNAIR SA, prin Direcţia Generală Economică şi Financiară – Serviciul Cadastru şi Patrimoniu, va iniţia demersurile necesare pentru promovarea unui proiect de Hotărâre de Guvern pentru declanşarea sa din drum naţional în drum comunal”, a informat Ministerul Transporturilor.

Construcţia Drumului Naţional 66 A a fost anunţată din 1997, ca o alternativă pentru revigorarea zonei afectată de disponibilizările masive din sectorul minier. În 1999 drumul forestier care traversa rezervaţiile naţionale Retezat şi Valea Cernei a fost ridicat la rangul de drum naţional. Lucrările au început în anul 2002, iar într-un deceniu au fost construiţi circa 20 kilometri din şosea, de la ieşirea din localitatea Uricani, până în zona Câmpuşel, a Parcului Naţional Retezat. Până în 2010, urmau să fie finalizaţi şi restul de 18 de kilometri ai DN 66A, până la Izvoarele Cernei. Aici şoseaua se intersectează cu un alt drum naţional, DN67D, şi leagă astfel oraşele Văii Jiului de Băile Herculane. Finalizarea lucrărilor de modernizare a acestui ultim tronson al DN66A a fost programată pentru anul 2010, însă proiectul a fost suspendat iniţial după ce mai multe organizaţii ecologiste au contestat investiţia, pe motiv că şoseaua va afecta ecosistemul din rezervaţiile naturale.

„Asfaltarea ar distruge ultimul Peisaj Forestier Intact aflat în Munţii Retezat-Godeanu-Ţarcu, pentru că dumul ar urma să traverseze chiar zona de protecţie integrală din Parcul Naţional Domogled – Valea Cernei”, reclamau ecologiştii în 2009. Ulterior, proiectul a fost refăcut şi a obţinut avizele de mediu, însă nu a mai primit finanţare. În ce priveşte DN67D, tronsonul între Izvoarele Cernei şi Herculane (aproximativ 50 de kilometri), a rămas în cea mai mare parte la stadiul de drum forestier.

sursa: zhd.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.