Umilită de instanţele din România, o timişoreancă şi-a găsit dreptatea la CEDO, după 13 ani

1516

Avocatul Alin Socol a formulat o acțiune în numele unui client din Timișoara, în urmă cu mai mulţi ani, împotriva Statului Român ca înaltă parte contractată, reprezentat prin Guvernul României, având ca obiect dreptul de proprietate, pentru o doamnă din Timişoara. La sfârșitul lunii septembrie 2017, Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg trimite o scrisoare oficială prin care îl anunță pe avocat și pe client că acțiunea formulată a fost acceptată de CEDO.

CEDO a dat dreptate clientului din Timișoara

Astfel, înainte de a o analiza pe fond cauza, Curtea de la Strasbourg a solicitat un punct de vedere cu privire la rezolvarea pe cale amiabilă a litigiului cu Guvernul României. Care a fost rezultatul? În schimb, Curtea oferă 1.200 euro daune morale și materiale pentru ca Socol, în numele clientului său, să renunțe la acțiunea împotriva Guvernului României. „Ne-a trimis o declarație oficială. Ne-a cerut și punctul de vedere, dacă suntem de acord cu această sumă de bani pe care să o primim de la Guvernul României, pentru a ne retrage acțiunea. M-am consultat cu clientul. Dincolo de faptul că apreciem că ni s-a făcut dreptate în demersul nostru, noi nu vom renunța, ci vom continua procesul și vom cere CEDO de la Strasbourg să ni se facă dreptate reală. Nu acceptăm această sumă. Noi nu am deschis proces pentru daune morale, ci pentru a ni se face dreptate. Clienții mei au fost umiliți ani de zile în procese, prin instanțele românești, fără să își găsească dreptatea. Pentru mine şi clienţii mei nu suma este importantă, ci faptul că am avut dreptate, în baza legilor proprietăţii, dreptate pe care, din nefericire, nu am găsit-o în instanţele din România. Acestea, în loc să sancţioneze derapajele ANRP, au făcut scut în jurul instituţiei, încurajându-i abuzurile. CEDO a statuat în speţă, printre altele, durata excesivă a procedurii civile, de 4 ani, 9 luni şi 29 zile, care reprezintă o încălcare a dispozițiilor articolului 6 din Convenţie. E o victorie istorică. Am început în 2004, în 2009 m-am adresat Curţii de la Strasbourg şi am câştigat după 13 ani, la sfârşitul lunii septembrie, 2017, când am primit răspunsul de la CEDO, care ne dă dreptate”, a declarat avocatul Alin Socol. Așadar procesul va continua, iar la sfârșit, vor fi acceptate și aceste daune morale de 1.200 euro.

Procese mult prea lungi…

Ce spune documentul CEDO trimis la Timișoara, dar și Guvernului României? „În urma unei examinări preliminare a admisibilității cererii dumneavoastră, Curtea a decis, în baza Articolului nr. 54–2b din Regulament, ca aceasta să fie comunicată și Guvernului României. Capetele de cerere prezentate făcând obiectul unei jurisprudențe bine stabilite, Curții nu-i sunt necesare observațiile Guvernului României. Totuși, dacă dorește, acesta va avea posibilitatea să-și prezinte observațiile asupra admisibilității și fondului capetelor de cerere menționate. Astfel, în lumina jurisprudenței și a practicii Curții, cererea dumneavoastră ar putea fi soluționată pe cale amiabilă, dacă părțile ar accepta condițiile din declarație. Vă invităm să informați Curtea dacă reclamanta acceptă această propunere. În caz afirmativ, vă invit să returnați grefei declarația anexată, datată și semnată în mod corespunzător. O scrisoare cu aceiași termeni a fost adresată Guvernului, iar alăturat găsiți copia proiectului de declarație care i-a fost trimis. Dacă părțile acceptă propunerea și condițiile declarațiilor, Curtea va putea decide asupra scoaterii cererii de pe rol, în conformitate cu articolului 39 din Convenție. În baza articolului 62–2 din Regulament, negocierile în vederea unei soluționări pe cale amiabilă sunt strict confidențiale, iar propunerile și observațiile în acest sens trebuie prezentate într-un document aparte al cărui conținut nu trebuie menționat în cadrul observațiilor din procedura principală”, se arată în adresa Curții de la Strasbourg, trimisă atât clientului din Timișoara, cât și Guvernului României.

„CEDO este lămurită. Pentru asta acuză Guvernul României: e un termen foarte mare 4 ani, 9 luni şi 29 zile, iar pentru două grade de jurisdicție este excepție. Trebuia ca în maxim 2 ani instanța să dea un verdict clar, dar nu s-a întâmplat așa, iar CEDO nu a trecut cu vederea această gravă încălcare a legii”, a spus avocatul Socol.

Alte spețe

De asemenea, la Curtea de Apel Timișoara, Casa de Avocatură Socol și Asociații a mai câștigat un proces săptămâna trecută, definitiv, prin care ANRP este obligată să plătească despăgubiri și pentru anul 2015, în condițiile în care ANRP a înțeles să plătească despăgubiri numai din anul 2017. Alt caz câștigat este pentru două cliente din Timișoara, Ileana C. și Valeria J., tot pe legile proprietăţii, privind plata despăgubirilor, ca urmare a deportării din Basarabia și Bucovina de către regimul comunist. „În acest caz, am câștigat definitiv, dar ANRP a înțeles să pună în executare doar o parte din sumă, numai pe anul 2017, nicidecum pe anii 2015 și 2016. Dat fiind faptul că am câștigat definitiv în 11 octombrie, la Curtea de Apel, tot pe aceeași speță, este clar că și în cazul celor două cliente voi câștiga, iar statul, prin ANRP, va fi obligat să plătească anul acesta încă două tranșe, pe 2015 și 2016. Atunci, vor mai rămâne două tranșe, pe 2017 și 2018. Și acest proces durează de aproape 5 ani, ceea ce e mult prea mult; trebuia să se finalizeze în doi ani”, a spus Alin Socol.

De ce procedează astfel ANRP și îi umilește pe oameni, în loc să le dea despăgubirile legale? Avocatul Socol răspunde: „ANRP procedează așa fiindcă toate guvernele care s-au perindat de-a lungul anilor au permis acestei instituții să abuzeze și să încalce drepturile fundamentale ale omului, prin emiterea de ordonanțe care au suspendat executările și i-a dat posibilitatea să nu execute termenele și sumele de despăgubire. Atunci, este clar că această ANRP s-a trezit stat în stat și face așa cum vrea, numai să nu de-a omului ceea ce i se cuvine, conform legilor românești și internaționale”. 

document

foto: Av. Alin Socol

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.