12.2 C
Timișoara
marți 23 aprilie 2024

Turismul, parcul național și oltenii

Planul de management al Parcului Național Semenic – Cheile Carașului a fost realizat în perioada 2004-2013 cu participarea a numeroși experți și cercetători, membri ai Consiliului Științific.

Academia Română filiala Timișoara a recomandat în anul 2012 ca zonarea internă să se aplice de către administrația parcului național. Zonarea internă și planul de management al parcului național au prevăzut o serie de măsuri pentru dezvoltarea turismului și pentru conservarea ecosistemelor așa cum prevede OUG 57/2007.

Dezvoltarea turismului a avut o componentă importantă, fiind prevăzute pârtii de schi între Stațiunea Semenic și Crivaia, numeroase trasee turistice, trasee de cicloturism, amenajări de peșteri, situri arheologice, locuri de campare.

Cu toate că zona de protecție strictă și integrală care era prevăzută pentru conservare și activități turistice era stabilită la cca. 50% din parcul național, reprezentanții Romsilva s-au opus cu vehemență făcând toate demersurile pentru a bloca aprobarea planului de management.

Evoluția evenimentelor din perioada 2013-2018 pentru aprobarea planului de management al Parcului Național Semenic – Cheile Carașului ne arată că sunt practici asemănătoare aplicate pentru blocarea planului de management al Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița în perioada 2015-2016 așa cum presa a relatat pe larg.

Surpriza cea mai mare pentru Caraș-Severin este că planul de management a fost realizat de olteni în județul Mehedinți, de către Administrația Parcului Natural Porțile de Fier. Ne putem pune un serios semn de întrebare cu privire la cunoștințele din teren ale celor care au rescris planul de management, informațiile cu privire la nevoile de dezvoltare turistică dar și de asigurare a conservării naturii. Cât de legal și moral este faptul că în martie 2013 au fost încheiate consultările publice care au durat 9 ani pentru ca acum în 3 luni să se facă un plan ce ignoră opinia autorităților, a comunităților, a Academiei Române și Consiliului Științific ce a fost schimbat în mod abuziv în urmă cu un an.

Dacă draftul noului plan de management nu a prevăzut pârtia de schi și alte obiective de utilitate publică ce au fost prevăzute în vechiul plan de management înseamnă că oltenii ne-au dat un cadou… otrăvit!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

UDMR Timiș anunță susținerea candidaturii lui Alfred Simonis la președinția Consiliului Județean Timiș

    Liderii timișeni ai maghiarilor spun că au luat această decizie pentru ,,reprezentarea interesului comunității noastre în toate împrejurările”. În comunicatul de presă transmis...

Ziua internațională a securității și sănătății în muncă

ITM TIMIȘ organizează luni, 29 aprilie 2024, de la ora 11, la sediul instituției din loc. Giroc, str. Calea Timișoarei nr....

Citește și :