5.1 C
Timișoara
joi 25 aprilie 2024

Turbarea, boala fără leac dacă nu se iau măsuri imediate! Ce fac autoritățile sanitare veterinare din Timiș… – Video

Doctorul Adrian Radu Popa, directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Timiș a ținut să prezinte o nouă campanie ce va porni în câteva zile la nivelul întregului județ inițiată de direcția sa.

Rabia sau turbarea cum mai este cunoscută în popor este una din cele mai periculoase și mai distructive boli ce se poate transmite de la animal la om. Până acum acestă boală a reușit să fie stăpânită destul de bine dar nu se poate eradica complet. Mișcarea animalelor sălbatice pentru care nu există frontiere poate aduce tot timpul noi și noi purtători ai virusului chiar și din țările învecinate. Cu toate că forme grave la om nu s-au semnalat de foarte mulți ani la noi în județ pericolul există în permanență. Animalele sălbatice, mai cu seamă vulpile sunt principalele portătoare ale virusului ucigaș. Acestea pot interacționa cu animalele domestice și astfel se poate ajunge și la om. Ultimul caz cu deces în județul Timiș a avut loc în 1995 dar bolnavul provenea din județul Arad, din zona Lipova-Bârzava. Dacă nu se iau măsuri extrem de rapide boala nu are nici un fel de leac. Este o boală letală la om odată instalată.

adrian radu popa dsvsa (1)

DSVSA a pornit campania anuală de vaccinare antirabică a carnasierelor domestice (în special pisici, câinii dar și mustelidele domestice) ce au depășit vârsta de trei luni. Acțiunea interesează toți deținătorii acestor animale, indiferent de forma de proprietate asupra lor. Campania ține din octombrie până în luna februarie anul viitor.

La animalele sălbatice tocmai s-a încheiat vaccinarea prin aruncarea din avion, pe anumite trasee bine determinate, a momelilor ce conțin vaccinul antirabic. Acestea se adresează în special vulpilor cele mai expuse la boală. Ele sunt și cele mai rezistente putând purta virusul multe luni. Populația este atenționată ca vulpile bolnave sau doar purtătoare au un comportament ciudat fiind mai blânde decât de obicei și vin inspre om cu aparent chef de joacă. Animalul sănătos se ferește de om și caută să se îndepărteze. Cele ce poartă virusul sau bolnave nu sunt deloc agresive ca în cazul câinelui bolnav. Dar orice mușcătură sau zgârietură cât de mică poate infecta omul. Nu trebuie atinse nici măcar cadavrele găsite. Cine vrea să jupoaie o astfel de piele se poate răni(zgâria pe mîini ).

vaccin caini

Legislația specifică ce reglementează vaccinarea antirabică este reprezentată de Ordinul președintelui Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor numărul 35/2016, publicat în monitorul oficial numărul 303 bis din 20 aprilie 2016.
Contravaloarea vaccinului antirabic, precum și manopera de vaccinare a câinilor, este suportată de către DSVSA. În schimb pentru pisici și mustelide ( animale din familia dihorilor sau a bursucilor) contravaloare este suportată de către proprietar, conform tarifelor în vigoare.

Rabia este o boală infectocontagioasă, specifică animalelor cu sânge cald și omului, încadrându-se în grupul zoonozelor. După apariția simptomelor, nu mai există un tratament specific, boala soldându-se fără excepție cu decesul. Oricine este mușcat sau zgâriat de un animal trebuie să apeleze la un medic de urgență pentru a primi tratamentul necesar. Orice întârziere ar putea deveni foarte gravă.

Vaccinarea animalelor are rolul de a induce în circa două săptămâni de la efectuare, o stare de imunitate specifică, ce durează minim un an, în scopul prevenirii apariției bolii, prin contagiu datorat rănirilor produse de către alte animale bolnave. În afara campaniei de vaccinare se mai efectuaează vaccinări de completare la animalele ce ajung la vârsta necesară și care nu au fost vaccinate până acum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Alfred Simonis îl acuză pe Alin Nica că pune la cale sabotarea ședinței de guvern, programată joi, la Timișoara  | VIDEO

Joi, într-una din sălile Prefecturii Timiș, va avea loc o premieră a administrației naționale. Ședința obișnuită de Guvern va avea loc pentru prima dată în...

Noul magazin Altex din zona AEM își va întâmpina joi primii clienți. Se anunță o deschidere cu surprize și oferte speciale

Noul magazin va fi deschis începând de joi, 25 aprilie. Este cel mai mare magazin Altex din Timișoara. Toți cei care treg pragul sunt...

Citește și :