Timișul este invitat să investească în Republica Moldova-VIDEO

236

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș și Ambasada Republicii Moldova în România au avut astăzi o întâlnire istorică pentru economia județului nostru. Pentru prima dată după 26 de ani de când a pornit din nou activitatea Camerei de Comerț, au primit oaspeți de la cel mai înalt nivel din țara vecină.

S-a pornit de la premisa că cele două țări au interese economice și comerciale comune. Nu este nici un secret că una pentru cealaltă este partener strategic. Relațiile bilaterale sunt excelente: 24,8 la sută din exporturile românești merg spre piața moldovenească. Iar nu mai puțin de 13 procente din mărfurile importate vin de peste Prut.

La sediul din piața Operei a avut loc un eveniment ce a avut ca principal scop promovarea și intensificarea relațiilor dintre cele două părți. Sub această intenție au fost arătate principalele oportunități investiționale și de afaceri în Republica Moldova și în România. Au fost discutate informații fiscale, juridice, bancare și de legislație a muncii atât de necesare celor ce ar vrea să investească în cele două țări. Acestea sunt foarte utile pentru susținerea și promovarea exporturilor, facilitarea cooperării economice și atragerea de investiții în Republica Moldova.

Au fost de față reprezentanți de la Inspectoratul de Muncă, Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 5 Vest din Timișoara. Au mai participat și reprezentanți ai asociațiilor de oameni de afaceri germani, italieni ori francezi.

E.S. Mihai Gribincea ambasadorul Republicii Moldova la București a accentuat potențialul economic al țării sale, care are produse de înaltă calitate în multe domenii, în special din agricultură şi din industria alimentară. Acestea sunt deja bine cunoscute si la noi, poate mai puţin în partea de vest a țării. Cei 1600 de agenţi economici români ce operează peste Prut plasează România pe locul șase la investitiile din ţara vecină. Dânsul este optimist şi crede că, dacă se păstreză ritmul actual, ar putea fi pe unul din primele trei locuri. Astfel de evenimente au mai avut loc până acum și la Cluj, Constanța, Oradea ori Brașov.

Florica Chiriță, directorul Camerei de Comerț din Timişoara a promis tot sprijinul ce îl poate facilita pentru a face legătura între firmele româneşti si cele străine ce operează la noi în județ și ar avea intenţii de a investi la vecini. Tot dânsa a mai scos în evidență un aspect. La noi în județ este o penurie de forță de muncă în special bine calificată. Va insista pentru căutarea formelor legale de a atrage șomeri de peste hotare, din țările extra comunitare. Se pot găsi muncitori din Moldova sau din Serbia ce ar fi dispuși să muncescă în Timiș.

Au mai vorbit și unii specialiști din diverse medii economice. Olga Vrăjmaș a prezentat oportunitățile investiționale și de afaceri în Republica Moldova.

Despre convergența mediului de afaceri în România și Republica Moldova au vorbit Mamas Koutsoyiannis și Andrei Stan. Au fost prezentate aspecte finaciare de investiție și afaceri în Moldova de Natalia Codreanu. A mai fost prezentat potențialul de afaceri în domeniul fructelor uscate și distilatelor de fructe produse în Basarabia.

La final, dar nu mai puțin important, a fost filmul urmărit cu mare interes despre viticultura de la Cricova. Este demn de reținut că galeriile de aici se întind pe o lungime de 120 de kilometri din care sunt amenajate pentru vizitare în jur de 80 de kilometri. Din 28 august 2003 a fost declarat prin lege obiect al patrimoniului cultural – național al Republicii Moldova. Iar acum sunt în fază avansată demersurile pentru a intra în patrimoniul cultural UNESCO. Dacă nenumărați șefi de stat au vizitat catacombele cu vinuri ce se află printre cele mai renumite din lume, e de la sine înțeles că oricine poate face măcar o excursie aici, dacă nu și afaceri.

Iată câteva motive pentru a strânge legăturile între firmele de pe ambele maluri ale Prutului.

cciat-moldova-1

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.