Timișorenii sunt mulțumiți de orașul lor, dar nu prea tare. Ce a scos la iveală un studiu despre Calitatea vieții în Timișoara

331

O echipă de specialiști ai Universității de Vest din Timișoara au realizat în luna noiembrie a anului trecut un studiu sociologic la nivelul întregului municipiu. Nu întâmplător a fost aleasă această lună, fiind cunoscut faptul că, în acestă perioadă, este o minimă mișcare de populație și cam toată lumea stă pe acasă.

În cadrul studiului au fost interogați peste 1.200 de respondenți din toate cele 23 de cartiere ale orașului. S-a ținut cont și de ponderea populației în cartierele lor. Metoda de lucru a fost asemănătoare cu cele din marile orașe ale Europei. Doar mijlocul de chestionare a fost diferit. În străinătate se practică, de regulă, chestionarea populației prin intermediul apelului telefonic. La noi a fost aleasă metoda ,,față în față cu persoana”.

Rezultatele muncii s-au materializat într-un barometru al opiniei publice ce încearcă să raspundă la o problemă generală care se circumscrie temei: „Calitatea vieții în Timișoara. De la cercetare la acțiune”.

Din datele corect interpretate se pot trage o serie de concluzii, cu privire la opiniile timișorenilor despre orașul în care trăiesc. Tot din interpolarea răspunsurilor, se pot trage concluzii cu privire la cele mai mari probleme cu care se confruntă timișorenii. Sunt orășenii mulțumiți de calitatea serviciilor publice?

Astăzi, la Facultatea de Economie și Administrare a Afacerilor, situată pe strada J. Pestalozzi, a avut loc o întâlnire cu administrația locală, oameni de afaceri din diverse domenii, profesori universitari și studenți. În cadrul acesteia au fost prezentate sintetic datele sondajului. A urmat o sesiune de întrebări și răspunsuri despre calitatea vieții. Au fost aduse însă și amendamente de care trebuie ținut cont la întocmirea viitoarelor astfel de barometre.

Studiul sociologic ne propune să explorăm percepțiile timișorenilor despre orașul lor, așa cum reies ele din răspunsurile opiniei publice.

Cine a avut mai multe de discutat în cadrul întâlnirii, a putut lua parte la trei ateliere de lucru despre principalele domenii cuprinse în studiu.

Barometrul este complex și, în general, se adresează specialiștilor. Dar cateva date putem să aducem în fața cititorilor.

La întrebarea „ Incotro se îndreaptă Timișoara”, cetățenii chestionați au răspuns astfel:
-64 la sută consideră că este o direcție bună;
-21 la sută consideră greșită direcția;
-restul de 15 la sută au refuzat să răspundă;

Au fost diferențe de răspuns între cei tineri, mai instruiți, și cei mai în vârstă, cu instrucție mai puțină. Tinerii sunt mai optimiști, în timp ce vârstnicii văd lucrurile mai negativ.

La problemele de sănătate nu au fost diferențe de răspuns, în ceea ce privește vârsta respondenților, ci mai degrabă în privința cartierelor în care locuiesc cei chestionați.

O altă problemă controversată printre timișoreni este cea a transportului în comun. Aici lucrurile stau cam așa:

-36 la sută sunt mulțumiți;
-9,9 la sută sunt foarte mulțumiți; (oare?)
-39 la sută sunt nemulțumiți;
-14 la sută, deloc mulțumiți;

În sală au fost și o seamă de consilieri locali care au apreciat barometrul ca fiind un foarte util instrument de lucru pentru ședințele de Consiliu Local. Pornind de la rezultatele obținute și de la experiența proiectelor anterioare, vor fi căutate nu numai explicații cauzale, ci și soluții pragmatice la probleme.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.