Timișoara poate intra pe harta meciurilor trucate în tenis

119

Scandalul meciurilor trucate din tenisul mondial poate ajunge și în vestul României. Turneul Timișoara Challenger nu a fost scutit de multe semne de întrebare.

Lumea tenisului profesionist stă pe un butoi de pulbere după ce o anchetă jurnalistică marca BBC a scos la iveală implicarea jucătorilor importanți în mafia pariurilor. Fără a divulga deocamdată nume, ancheta vorbește despre tenismeni de top ce au trucat meciuri în circuit. Inclusiv liderul mondial Novak Djokovic a admis că la începutul carierei sale a fost abordat pentru trucarea unor meciuri.

Deocamdată ATP, forul ce guvernează circuitul profesionist, dezminte orice legătură cu această situație și se dezvinovățește că nu ar fi luat măsuri deși dovezi ar fi existat. Este drept că un meci trucat în tenis este mai greu de dovedit decât în alte sporturi chiar dacă uneori acest lucru este destul de evident.

Iubitorii tenisului țin minte că în urmă cu zece ani și turneul profesionist de la Timișoara a ridicat câteva semne de întrebare în privința moralității unor dispute. Reamintim, Timișoara Challenger s-a organizat în perioada 2004-2008 la Pădurea Verde și a reușit la unele ediții să atragă pe tabloul oameni din Top 100, deși nu oferea premii totale decât de 25.000 de euro.

La vremea respectivă, responsabili ai turneului șopteau pe sub mustață: ”ăsta e principalul favorit, dar pierde în turul I că joacă cu unul din calificări și nu va fi în formă”. Și de cele mai multe ori au avut dreptate… De altfel cele mai multe meciuri trucate se regăsesc în această categorie de turnee, cele challenger, după cum se arată în mai multe anchete.

Locul 87 pierde la pozitia 496

În realitate lucrurile se traduceau astfel. Jucător din Top 100, la ora turneului aflat în primii 80 ai lumii, vine la Timișoara din cealaltă parte a Europei să participe la un turneu al cărui mare premiu este 2.500 de euro și câteva puncte ATP. În paralel, simpla înscriere la alt turneu mai bine cotat i-ar fi asigurat aproape o sumă identică odată cu intrarea pe tablou, fără să joace nicio partidă.

Apar primele semne de întrebare, dar șmecheria se produce mai târziu. Din postura de cap de serie numărul 1 are cote favorabile la fiecare meci și aici vine ”inspirația” de a alege să nu fi în ”formă” atunci când handicapul e cel mai mare. În general în primele două tururi când adversarii sund prost clasați și primesc cote de 20-30 la 1 sau chiar mai mici. La 100 de euro pariați garantează un câștig echivalent cu premiul acordat învingătorului…

La ediția inaugurală din 2004, Timișoara Challenger a asistat la un moment suspect. Spaniolul Oscar Hernandez, numărul 87 mondial și marele favorit al turneului, pierde cu 4-6 și 5-7 în primul tur la croatul Vjekoslav Skenderovic, jucător de 21 de ani abia intrat în primii 500 și venit din calificări!

Patru ani mai târziu, la Timișoara se joacă alte două meciuri suspecte din prisma rezultatului. Argentinianul Diego Junqueira, de asemenea primul favorit și numărul 101 ATP este învins de spaniolul Poch Grandin, locul 277, tot în primul tur cu 3-6, 6-7. Turul doi altă surpriză, Ruben Ramirez Hidalgo, poziția 152 în clasament, cedează la conaționalul său Guillerme Alcaide, locul 298 ATP, în trei seturi, 3-6, 6-3, 6-1. Iar exemplele pot continua…

Sigur că surprizele pot să se producă în sport independent de trucaje, însă am prezentat exemplele ”deranjante” pentru apropiati tenisului. Au existat jucători importanți suspendați din circuit și amendați pentru implicarea în meciuri trucate, italienii Danielle Bracciali și Potito Starace sau rusul Nikolay Davydenko.

Și în tenis, la fel ca în fiecare sport, există și oameni dispuși să își calce în picioare moralitatea pentru bonusuri financiare. Veniturile ajung la cote tot mai ridicate astfel că și tentația crește și poate ajunge până în vârful ierarhiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.