Theresa May, a doua femeie premier din istoria Marii Britanii, îşi începe mandatul cu decizii controversate

1196
Queen Elizabeth II welcomes Theresa May at the start of an audience in Buckingham Palace, London, where she invited the former Home Secretary to become Prime Minister and form a new government. PRESS ASSOCIATION Photo. Picture date: Wednesday July 13, 2016. See PA story POLITICS Conservatives. Photo credit should read: Dominic Lipinski/PA Wire

Theresa May, care va împlini 60 de ani anul acesta, va fi cel mai în vârstă premier britanic din ultimele patru decenii şi a doua femeie care va deţine funcţia de premier al Marii Britanii după Margaret Thatcher.

Theresa May s-a întâlnit cu regina Elizabeth şi a primit în mod oficial sarcina formării noului guvern britanic, după ce David Cameron şi-a depus demisia.

„Onorabilul deputat David Cameron a avut o audienţă la regina Elizabeth şi şi-a depus demisia din funcţia de prim-ministru şi prim-lord al Trezoreriei; regina Elizabeth a acceptat demisia”, a comunicat Palatul regal britanic.

Theresa May, a promis construirea unei ţări care să ajute categoriile defavorizate, explicând că are misiunea de „a construi o Mare Britanie mai bună”.

„Dacă sunteţi unele dintre familiile care abia se descurcă, vreau să am grijă de dumneavoastră; Guvernul pe care îl conduc va face tot posibilul pentru a vă oferi mai mult control”, a declarat noul premier britanic. „Sub conducerea premierului David Cameron, economia s-a stabilizat, dar adevărata moştenire este dreptatea socială. David a condus un guvern al unei singure naţiuni; în acest spirit voi conduce şi eu”, a adăugat aceasta. „Urmând pe calea lăsată de David Cameron voi continua parcursul unui mare premier modern”, a subliniat Theresa May.

În prima conferinţă de presă de după instalarea în Downing Street 10, Theresa May a anunţat numele miniştrilor din viitorul cabinet. Printre aceştia, fostul primar al Londrei, controversatul Boris Johnson, unul dintre cei mai mari susţinători ai Brexitului, dar şi conservatorul David Davis, care va conduce nou-înfiinţatul Minister pentru Brexit.

Boris Johnson a fost o figură cheie în campania pro-Brexit şi este văzut de către analişti drept persoana care a adus euroscepticilor victoria în referendum, datorită carismei şi popularităţii sale, rar întâlnită printre politicienii britanici. De altfel, a şi fost considerat până în urmă cu câteva zile favorit la funcţia de lider al Partidului Conservator şi al Guvernului după ce majoritatea britanicilor au decis ieşirea ţării din Uniunea Europeană şi David Cameron şi-a prezentat demisia. Şi-a anunţat însă în urmă cu câteva zile retragerea din cursa pentru aceste funcţii, după ce a fost trădat de fostul său aliat, Ministrul Justiţiei, Michael Gove, care s-a înscris în cursă împotriva sa. Presa internaţională scrie că Johnson va avea ”un rol limitat” în negocierile privind viitoarele relaţii ale Marii Britanii cu blocul comunitar.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, ironizează numirea lui Johnson: „Să vină la Bruxelles să verifice dacă ce le spune britanicilor este adevărat”, a spus acesta.

Numirea lui Boris Johnson în funcţia de ministru de Externe evidenţiază „criza politică din Marea Britanie”, a comentat şeful diplomaţiei franceze, Jean-Marc Ayrault, amintind că fostul primar al Londrei „a minţit mult” înaintea referendumului prin care s-a decis ieşirea din Uniunea Europeană.

Numirea lui Boris Johnson în funcţia de ministru de Externe este un semnal clar că noul guvern doreşte să meargă mai departe cu ieşirea din UE, este de părere Frank Steinmeier, ministrul german de Externe, care a adăugat că Londra ar trebui să iniţieze cât mai rapid procedura de ieşire din UE.

O altă numire surprinzătoare în noul guvern al Marii Britanii este cea a veteranului parlamentar conservator David Davis (67 de ani), un eurosceptic care a susţinut ferm Brexitul şi care acum va conduce nou-înfiinţatul Minister pentru Brexit, adică va gestiona ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, conform dorinţei cetăţenilor. David Davis a pierdut, în 2005, cursa pentru şefia conservatorilor în faţa lui Cameron.

O altă mutare notabilă în noul guvern al Theresei May este schimbarea de la portofoliul Finanţelor a lui George Osborne, care a condus sub Cameron, cu fostul Ministru de Externe Phillip Hammond, un pro-european care a susţinut rămânerea Marii Britanii în cadrul Uniunii.

Presa internaţională scrie că Theresa May şi-a respectat angajamentul că ”Brexit înseamnă Brexit”, dovadă fiind şi numirea lui Liam Fox, fost Ministru al Apărării şi un eurosceptic convins, în funcţia de Ministru pentru Comerţ Internaţional.

Theresa May a purtat discuţii telefonice cu cancelarul german şi cu preşedintele francez la câteva ore după ce a preluat funcţia de premier al Marii Britanii.

„În cadrul acestor discuţii telefonice, premierul a pus accentul pe hotărârea de a pune în aplicare voinţa poporului britanic de a părăsi Uniunea Europeană”, a declarat purtătorul de cuvânt al Theresei May.

„Premierul a explicat că avem nevoie de timp pentru a ne pregăti pentru aceste negocieri şi şi-a exprimat speranţa că ele se vor derula într-o stare de spirit constructivă şi pozitivă”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.