13 C
Timișoara
joi 28 martie 2024

Târgul de Crăciun din Nürnberg se ţine încă din anul 1628. FOTO

Târgul de Crăciun din Nürnberg, care a fost deschis zilele trecute, și se încheie în 24 decembrie, e găzduit de al doilea cel mai mare oraș din Bavaria, după München, și are cea mai lungă tradiție din Germania, alături de cel din Dresda.

Târgul de Crăciun din Nürnberg este printre cele mai vechi din Germania. Prima ediție a evenimentului, organizată în Piața Mare a orașului medieval, a fost organizată încă din secolul al XVI-lea.

A fost menționat pentru prima dată în scris în anul 1628. Inscripția, descoperită pe fundul unei cutii din lemn de molid, decorată cu flori, spunea: „Pentru Regina Susanna Harßdörfferin din partea domnișoarei Susanna Eleonora Erbsin cu ocazia Târgului de Crăciun din 1628”. Cutia istorică poate fi admirată la Muzeul Național German din Nürnberg (cel mai mare muzeu de istorie din Germania).

Un document datând din 1737 arată că la Târgul de Crăciun din Nürnberg erau prezenți încă de pe atunci 140 de meșteri și artizani locali, care își ofereau produsele spre vânzare.

În prezent, la târg vin în fiecare an 180 de meșteri și artizani, care își vând produsele tradiționale în căsuțe din lemn, decorate de sărbătoare cu roșu și alb.

Anual, ceremonia de deschidere a Târgului de Crăciun din Nürnberg este marcată de rostirea Prologului de către Christkind, Îngerul Crăciunului la germani. Această tradiție datează încă de la prima ediție a târgului, deși Prologul a fost modificat de câteva ori în anii ’50 și ’60. Christkind, Îngerul Crăciunului, spune poveste târgului și îndeamnă la voie bună, de la balconul Bisericii Doamnei Noastre.

Unul dintre cele mai așteptate evenimente din program este Parada Felinarelor. Aproximativ 1.300 copii cu câte un felinar handmade în mână traversează orașul, din Piața Mare, unde este organizat Târgul de Crăciun, spre Castelul Imperial.

Pe durata târgului, Nürnberg se transformă într-un oraș feeric. Pe lângă activitățile din cadrul evenimentului, bunătățile de savurat și cadourile de cumpărat, orașul propune și expoziții tematice, dedicate și inspirate de sărbătoarea Crăciunului, în muzeele sale.

Una dintre cele mai așteptate și apreciate este expoziția de Crăciun de la Primăria Veche. Aici sunt expuse piese din colecția Muzeului de Jucării din Nürnberg, ce descriu farmecul iernii, al zăpezii și al Crăciunului prin jucării ce datează chiar din Evul Mediu.

Omuleții din prune, pe numele lor Zwetschgenmännle, sunt una dintre tradițiile cele mai apreciate. Obiceiul e vechi de zeci de ani și implică realizarea a peste 350 de figurine din prune, ce variază de la 9 la 22 centimetri înălțime. Omuleții au înfățișări foarte variate, de la pianiști și chitariști, la bucătari, drăcușori, cupluri îmbrățișate, preoți sau coșari.

Simbolul târgului și cel mai cumpărat produs de la eveniment este Rauschgoldengel. Ambasadorul Crăciunului, îngerul auriu a fost inventat în Nürnberg pentru a simboliza spiritul târgului. E disponibil în mai multe dimensiuni, cel mai mare dintre ele, din foițe de aur, fiind expus la intrarea în spațiul târgului.

Alte subiecte :

Două evenimente la care sunt așteptați iubitorii de muzică și poezie

Walter Ghicolescu va concerta pentru prima dată în Timișoara vineri, 29 martie la ora 20, la Porto Arte, sau „Vaporu” cum mai este cunoscut...

Tururi ghidate: SALA 2, PUNCT! MAI DEPARTE, SALA 2023!

Cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului, miercuri, 27 martie 2024, de la orele 16:00, 17:00 și 18:00, Teatrul Național din...

Citește și :