Ţara unde societatea civilă trăieşte de pe urmă şocului străzii!

247

Asociaţia Academia de Advocacy, înfiinţată în anul 2002 şi având ca misiune influenţarea politicilor publice în favoarea formelor organizate ale societăţii civile, respectiv sindicatele, patronatele şi ONG-urile, organizate sub formă de fundaţii şi asociaţii profesionale, culturale, de mediu, de drepturile omului etc, după 10 ani de activitate a ajuns la o concluzie extrem de gravă şi importantă.

Echipa Academiei de Advocacy consideră că responsabilitatea pentru situaţia în care se găseşte în prezent România nu o poartă, în primul rând, clasa politică, ci formele organizate ale societăţii civile !!!

Evident, e greu de înţeles, dar mai ales de acceptat.

Să mă explic.

Cei care trebuie să ceară decidenţilor politici rezolvarea problemelor grupului de interese pe care îl reprezintă sunt liderii formelor organizate ale societăţii civile.

Sindicatele, care reprezintă interesele angajaţilor, patronatele, care reprezintă pe cele ale angajatorilor, asociaţiile şi fundaţiile din toate domeniile de interes, absolut toate aceste persoane juridice au o prevedere statutară comună şi anume aceea că ele trebuie să reprezinte şi să promoveze interesele membrilor în relaţia cu decidenţii politici.

Vă rog să faceţi un efort şi să evaluaţi modul în care credeţi că fost reprezentat interesul Dvs. în raport cu Primăria, Guvernul sau Parlamentul! Încercaţi să va amintiţi modul în care conducerea organizaţiilor din care faceţi parte s-a luptat cu politicienii pentru interesul dvs. Iar dacă nu faceţi parte din nici o formă organizată a societăţii civile, atunci trebuie să vă spun că România are una dintre cele mai scăzute rate de afiliere la o organizaţie a societăţii civile. Din păcate, doar 3-4% dintre români sunt înscrişi într-un ONG, în timp ce media europeană este de aproximativ 20%.

În această situaţie, care părea fără nici o speranţa, s-a petrecut totuşi un miracol. Societatea civilă românească a explodat, şi asta datorită comportamentului decidenţilor politici. Majoritatea celor care au ieşit în stradă – din păcate – nu au fost mobilizaţi de către formele organizate ale societăţii civile, dând dovadă de un excepţional activism civic. Pentru România „strada” s-a dovedit o resursă uriaşă în direcţia susţinerii unor valori şi comportamente absente, din păcate, în societatea noastră.

Marea miza a acestui moment este aceea de a găsi acele soluţii care pot canaliza şi valorifica imediat această forţă teribilă în direcţia unor proiecte concrete în favoarea cetăţenilor. Formele organizate ale societăţii civile trebuie urgent să se implice în acest moment şi să facă eforturi excepţionale pentru a realiza obiectivele propriilor lor organizaţii. Şi asta acum, imediat, pentru că reintrăm în cotidianul cenuşiu şi uităm serile în care am fost împreună, animaţi de idealuri comune.

Trebuie spus răspicat că formele organizate ale societăţii civile din România au mari datorii, nu numai faţă de membrii lor, dar şi faţă de „stradă”!.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.