Substanțe chimice în unele alimente de post de pe rafturile magazinelor! Avertismentul nutriționiștilor din Timișoara. Video

259

Postul Sfintelor Paşti este cel mai mare post din an şi durează 40 de zile, la care se adaugă şi Săptămâna Patimilor. Anul acesta, postul a început din data de 19 februarie şi va lua sfârşit pe data de 7 aprilie.

Deși mulți dintre români țin Postul Sfintelor Paști și profită de varietatea de preparate alimentare vegetale, afișate la rafturile supermarketurilor, puțin dintre aceștia cunosc faptul că, în realitate, nu toate produsele de post sunt sănătoase. Între acestea, enumerăm crenvurştii din soia, pateurile vegetale, caşcavalul vegetal, sărăţelele și multe altele. În locul acestor preparate, medicii nutriționiști îi sfătuiesc pe cei care postesc, să se orienteze către alte produse, cum ar fi frunzele verzi, ştevia sau loboda, seminţele, nucile, plantele leguminoase sau fructele.

Iren Alexoi, nutriţionist dietetician, explică efectele dăunătoare ale anumitor alimente:

“Bineînţeles că lumea încearcă să-şi cumpere alimente de post gata preparate, dar nu le recomand. Sau dacă totuşi o fac, pentru aceste tipuri de pateuri sau crenvurşti trebuie să citim foarte, foarte bine etichetele. O să fim surprinşi că sunt foarte multe substanţe chimice pe care nu le cunoaştem sau le regăsim deja pe cele de care ştim că sunt toxice: glutamatul de sodiu, coloranţi. Există acel roşu de coşenilă care dă o culoare plăcută preparatului, dar este un produs animal, este extract dintr-o furnică. Şi atunci ar fi bine să optăm pentru alimente pure, crude pe care să le gătim noi acasă. Seminţele crude sunt pline de uleiuri sănătoase. Ştim foarte bine că frunzele verzi conţin clorofilă, enzime, minerale şi vitamine. În martie o să apară păpădia, loboda, ştevia. Se pot face supe de legume până la aceste creme din frunze”.

Nutriţionistul consideră că informarea este foarte importantă, mai ales că în vremurile în care trăim avem acces cu ușrință  la diverse surse, precum cărţile cu reţete, site-urile culinare sau blogurile medicilor nutriţionişti. Seminţele de chinoa sau seminţele amarant, spre exemplu, sunt şi ele de recomandat pe lângă binecunoscutele alimente din soia.

Este necesară, de asemenea, și o diversitate a preparatelor de post:

“O să punctez că în post avem nevoie de proteină vegetală şi aici trebuie să fim puţin atenţi: multă lume se gândeşte la fasole ca la proteină vegetală sau la nuci care sunt ale noastre, le regăsim oriunde, dar ca şi leguminoase care conţin aceste proteine vegetale, în afară de fasole, mai avem lintea. În altă zi putem opta pentru alte tipuri de fasole. Există fasolea Adzuki de exemplu sau fasolea Mung. Sunt alimente cu proprietăţi terapeutice care, pe lângă aceste proteine vegetale, conţin acid folic, fibre şi au proprietăţi pe diverse patologii. Ne protejează de cancer, de bolile cardiovasculare sau ne scad colesterolul. Se găsesc la magazinele cu produse naturiste”, explică nutriționistul Iren Alexoi.

În ceea ce privește prețul mai ridicat al acestor produse sănătoase de post, nutriționiștii cred că dacă românii ar fi “mai cumpătaţi, atunci se pot împărţi să aibă alimente de calitate în cantităţi decente”, iar preţurile acestor produse necunoscute acum 10 ani, în prezent, se pot apropia de cele normale din supermarketuri, datorită și marii cererii existente.

Iren Alexoi explică faptul că alimentele de post nu sunt tocmai recomandate în totalitate femeilor gravide care au nevoie de fier sau de acid folic, copiilor mici care au multe nevoi nutriţionale, diabeticilor sau persoanelor cu surplus de greutate.

Regăsim o altă părere în ceea ce priveşte alimentele de post  din partea nutriţionistului dietetician din Timişoara, Maria Varga:

“Faptul că a început postul înseamnă şi o înfrânare de la alimente, în general, cu atât mai mult la cele care ne plac cel mai mult. Este foarte important să existe o diversitate a alimentelor, dar în această perioadă nu sunt foarte multe alimente disponibile pe piaţă, aşa că ne limităm la ceea ce avem şi într-un procent de 10 până la 20% putem să consumăm şi alimente din alte ţări, cum ar fi avocado care este un aliment foarte sănătos şi potrivit pentru această perioadă, datorită şi grăsimilor foarte bune. Putem să consumăm banane sau citrice. În rest, nu sunt prea multe fructe şi ar fi bine să se consume şi acele alimente aduse din alte ţări la noi. Să nu uităm de merele noastre româneşti. O proporţie ar trebui să fie de 70-75% produse locale şi produse din alte părţi 25%”.

Postul este benefic pentru organism, mai ales după perioada sărbătorilor în care multe persoane consumă alimente în cantități mai mari. Nutriţionistul Maria Varga consideră că nu este de acord, în general, să se înlocuiască alimentele animale cu cele vegetale:

“Se foloseşte, în general, izolat proteic de soia. Soia este un aliment care se găseşte în natură, un aliment integral cu foarte multe beneficii, dar dintre multele substanţe pe care le conţine soia, doar una luăm şi nu avem cum să ne aşteptăm la beneficii.  Trupul nostru nu este făcut să se hrănească cu izolat, cu substanţe unice. Trebuie să fie o armonie, aşa cum a fost lăsate în natură, iar dacă cineva vrea să facă din soia ceva, este ok, dar nu  să consume preparate care conţin doar o singură substanţă din acel aliment. Recomand să se citească etichetele. Există pateuri foarte sănătoase care sunt făcute din ingrediente naturale care sunt amestecate şi doar atât, dar caşcavalul vegetal, de exemplu, este un aliment pe care nu îl recomand, în general, pentru că are foarte mult amidon, foarte mult gluten şi ulterior ajungi să ai alte probleme de sănătate”.

Maria Varga consideră că nu există niciun risc alimentar pentru copil dacă se ţine postul de mic. Părinţii sunt modele importante pentru copii la capitolul alimentaţie sănătoasă: “El urmează modelul părintelui şi recomand ca toate activităţile să se facă în familie. Mâncatul trebuie să fie în familie. Cu cât de mici îi obişnuim cu aceste modele, cu atât o să fie mai uşor ulterior”, explică nutriţionistul dietetician.

Postul Sfintelor Paşti rămâne, până la urmă, “un post al ochilor şi al vorbelor”, o reflectare către noi înşine, este convins un preot timișorean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.