14.1 C
Timișoara
marți 23 aprilie 2024

Sub 20% din locuințele românilor au asigurare obligatorie împotriva cutremurelor

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) avea, la finele lunii august, potrivit unor date analizate de Profit.ro, un portofoliu care număra 1,73 milioane de polițe împotriva riscurilor catastrofice (cutremure, alunecări de teren și inundații), ceea ce reprezintă sub 20% din totalul fondului locativ național, care numără 8,8 milioane de unități.

Cu alte cuvinte, mai puțin de 20% dintre proprietarii de case sau apartamente ar fi primit despăgubiri dacă ar fi înregistrat daune în urma unui cutremur, alunecare de teren sau inundație, în limita sumei asigurate, de 10.000 sau 20.000 euro, în funcție de structura constructivă a locuinței asigurate.

Un seism a avut loc sâmbătă la ora 02:11, acesta resimțindu-se puternic și la București. Potrivit portalului EMSC, epicentrul a fost în zona Vrancea, iar magnitudinea a fost de 5,6 grade pe scara Richter.

Portalul de monitorizare a cutremurelor în timp real EMSC-CSEM indică epicentrul în zona Vrancea, pe coordonatele 45,76 grade latitudine nordică și 26,63 grade longitudine estică, la 44 kilometriu de Focșani și 153 de kilometri de București.

Adâncimea seismului a fost de 94 de kilometri, iar ora exactă a producerii acestuia este 02:11:20, potrivit sursei citate. Inițial, portalul indica o magnitudine de 6,1 grade pe scara Richter și o adâncime de 80 de kilometri. Seismul nu a produs pagube.

Potrivit legii, toți proprietarii de locuințe au obligația de a încheia o poliță de asigurare împotriva riscurilor catastrofice. În funcție de suma asigurată, valoarea primei este de 10 euro, respectiv 20 euro.

Proprietarii care nu își asigură locuințele vor fi amendați de autoritățile locale cu până la 500 lei.

Datele asigurătorul disponibile pe pagina web arată că peste 75,3% din locuințele asigurate de PAID sunt amplasate în mediul urban.

Cele mai asigurate zone sunt Transilvania – 20%, Capitala – 19% și Muntenia – 18%, alături de Moldova – 12%. La polul opus se află Bucovina – 3% și Maramureș – 3%.

PAID a fost înființată în septembrie 2009. Cei mai mari acționari ai asigurătorului sunt Astra, Groupama și Gothaer România, fiecare cu o cotă de 15% în capitalul social. Generali România are o participație de 11%, iar ABC Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins, Grawe România și UNIQA România dețin câte 5,5% din acțiunile companiei.

Primele polițe emise de PAID, cunoscute și sub denumirea PAD, au fost emise în iulie 2010.

Asigurătorul a încheiat anul 2015 cu 1,6 milioane polițe PAD în vigoare și prime subscrise de 135 milioane de lei. Numărul polițelor a crescut cu aproximativ 6,5% față de sfârșitul anului 2014, iar primele subscrise cu 7%.

“În  absența unor dezastre naturale semnificative în 2015, PAID a realizat un profit brut de 25 milioane lei, pe care acționarii au decis să îl rețină în societate, ca, de altfel, și în anii anteriori, pentru a îmbunătăți nivelul fondurilor proprii ale PAID”, se arată în raportul companiei pe anul 2015.

 

Sursa: profit.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Peste 200 de lideri de afaceri europeni așteptați la Forumul Internațional de Afaceri Timișoara

Pregătirile pentru organizarea Forumului Internațional de Afaceri Timișoara, premieră CCIA Timiș în sistemul cameral românesc și european, se apropie de final. Din cele 7 țări...

APIA și AFIR au făcut plăți de peste 19 milioane euro în perioada 15-17 aprilie 2024

În data de 17 aprilie 2024, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăți pentru anul de cerere 2023 în...

Citește și :