Străinii ne cumpără aproape toate terenurile! Creștere spectaculoasă a numărului de tranzacții în vestul țării

331

Numărul tranzacţiilor cu terenuri agricole a crescut în judeţul Arad într-un mod spectaculos, numai săptămâna trecută fiind înregistrate 446 de oferte de vânzare.

Preţurile terenurilor variază între 8.000 şi 12.000 de euro/ha, cele mai scumpe terenuri fiind în zonele Curtici, Sântana şi Chişineu Criş, iar cele mai ieftine la Gurahonţ, între 2.000 şi 5.000 de euro/ha, în zona deluroasă, iar în zona de câmpie, ele pot ajunge și până la 7.000 de euro/ha.

Cel mai mare interes se înregistrează în zona terenurilor arabile, datorită subvenţiilor APIA. Cumpărătorii sunt interesaţi de propietari cu terenuri mici, de 1-2 hectare, şi chiar de jumătate de hectar, cu condiția ca acestea să aibă acces la drum public.

În Judeţul Arad au fost înregistrate peste 35.000 de tranzacţii de vânzare-cumpărare pe Legea 17/ 2014, care dă posibilitatea ca şi străinii să poată achiziţiona terenuri în ţara noastră. Asta a făcut ca jumătate din tranzacţiile de până acum să fie încheiate de străini. Adică, în doar doi ani (2014-2015) să fie efectuate 17.000 de tranzacţii.

2 COMENTARII

  1. Oamenii care au mostenit pamant de la bunici si doresc sa pastreze pamantul , unii mai mult sentimental , sunt nevoiti sa-l arendeze , ne mai avand utilaje sau putere de munca . Problema este ca legiuitorii si politicienii nu s-au gandit niciodata la aceasta categorie de oameni , proprietari de pamant , numiti arendatori . N-au stabilit nici o data cat sa fie nivelul arendei pe ha , in functie si de calitatea pamantului , arendasii primesc de la APIA subventii care depasesc de cele mai multe ori nivelul arendei , ceea ce a facut ca de multe ori nici sa nu cultive toata suprafata arendata . Contractele de arenda intocmite de arendasi sunt in asa fel intocmite – STAS – nu poti negocia nimic cu ei .

    In zona Vinga – Ortisoara a avut pamant in arenda pana si Porumboiu , cel cu sportul . Bineinteles ca cei care i-au dat pamantul in arenda n-au primit nimic 2 ani de zile iar una din clauzele din contract stipula ca eventualele litigii se judeca la tribunalul din Vaslui… Asta-i adevarul , adauga clauze care-i favorizeaza doar pe ei , n-ai unde sa-i reclami pentru ca este un contract intre 2 parti civile iar la tribunal , care se incumeta sa-i dea in judecata castiga tot ei .

    Doar un exemplu sa va mai dau . Personal , am avut contract de arendare vreo 15 – 16 ani cu cu o firma din Arad , numita SC AGRICOLA SUD SRL , patron un italian , administrator in calitate de arendas un anume David Gratian . Deoarece n-au vrut nici cum sa negocieze plata arendei – mi-au dat 400 lei pe hectar , unde-i un pamant foarte fertil din care impozitul cred ca a fost 50 lei , am ramas cu 350lei/ha pe 1 an de zile . Le-am trimis notificare scrisa cu 6 luni inainte ca expira contractul si vreau sa-l dau in alta parte in arenda . M-am dus si personal la ei cu o persoana , m-am gandit ca e bine sa fie si un martor . Mi-au spus ca n-au nimic impotriva si din toamna vor lasa liber terenul . Asa ca am incheiat contract cu o alta firma , aceasta s-a dus cu contractul si primaria i-a pus viza ca la scurt timp sa vina si cei de la AGRICOLA unde am avut pamantul iar primaria – nu stiu de ce – le-a pus si lor viza pe un act aditional de prelungire a contractului pe care eu nici acum nu l-am vazut sau semnat . In baza acestui act aditional cei de la Agricola Arad nu vor sa dea pamantul celor de la noua asociatie cu care am incheiat contract .

    Consider ca este o forma de abuz si presiune din partea celor de la Agricola , se pare ca nimeni n-a mai reusit sa iasa cu pamantul de la aceasta asociatie , cei mai multi au terminat prin a vinde pamantul italianului . Chiar si cand n-au vrut . Din pacate n-ai cui sa te plangi , nimeni nu te asculta . Si daca vine un jurnalist de investigatie , ca pe timpuri , tot la primarie merge prima data…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.