Stare de alertă în Banat din cauza virusului West Nile. Mesaj pentru cei care și-au petrecut concediul în străinătate

1385

În România, 6 persoane au decedat şi alte 22 s-au îmbolnăvit după ce au fost infestate cu virusul West Nile, prin muşcătura de ţânţar.

Din această cauză Centrul de Transfuzii Sanguine din Timişoara a impus o serie de măsuri stricte, astfel că tuturor cetăţenilor care au fost plecaţi în concediu în ţară sau în străinătate li s-a interzis să doneze sânge în următoarele 28 de zile. Conducerea unităţii se aşteaptă ca stocul de sânge să scadă însă chiar şi aşa problema poate fi rezolvată dacă vor veni să doneze, cetăţenii fideli, apţi din punct de vedere medical şi care nu au călătorit în ţară sau în străinătate, explică medicul Rodica Lighezan:

Toţi donatorii care au fost în zone endemicie, în ţări endemice, nu sunt acceptaţi la donare dacă au călătorit în ultimele 28 de zile, dar şi cei care au călătorit în ţară au fost excluşi temporar de la donare, adică îi amânăm încă 28 de zile să vedem dacă se întâmplă ceva cu starea lor de sănătate. Dacă nu se întâmplă nimic pot să vină să doneze în luna următoare. Sfatul meu este ca în această perioadă să folosim soluţiile repelente pe care le găsim în farmacii ca să ne protejăm dacă nu avem site la ferestre. Dar ar trebui să avem pentru că sita e sfântă şi ţine ţânţarii la distanţă. Din cauza acestor probleme, numărul de donatori s-ar putea să scadă, însă pe de altă parte nu toată lumea a calătorit, trebuie să facem o triere aşa că noi încercăm să creştem adresabilitatea cetăţenilor către noi ca să avem de unde alege”, a precizat medicul Rodica Lighezan.

La Centrul de Transfuzii din Bucureşti, în schimb toţi donatorii sunt testaţi pentru virusul West Nile. Investigaţia este una destul de complicată iar pacienţii primesc rezultatul în 72 de ore.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.