Soarta viitorilor ingineri din România, decisă la Timişoara

628

Alianța Română a Universităților Tehnice și-a propus o reuniune la Timișoara, în vederea soluționării mai multor aspecte care vizează universitățile tehnice. Primul subiect abordat de către ARUT a făcut referire la sistemul de învățământ superior tehnic, după 10 ani de la implementarea ciclului Bologna. O altă temă discutată a făcut referire la revizuirea standardelor specifice pentru evaluarea externă a calității academice la programele de studii universitare de licență și master.

„Pe noi ne preocupă problemele cu care ne confruntăm. O mare problemă în universitățile tehnice este constituită de programul de master. Urmează să lucrăm la o rezoluție, pentru că nu suntem mulțumiți de calitatea masterului și de efectele pe care le produce pe piața muncii. Astăzi, un absolvent de master nu se bucură de drepturi suplimentare. Vom întocmi după întâlnire o primă rezoluție, în care solicităm unele modificări, poate chiar majore, legate de durata ciclului de studiu”, declară Viorel Șerban, rectorul UPT.

O altă problemă majoră luată în considerare de către alianța universităților tehnice este numărul multiplu al specializărilor, la capitolul domenii. În acest caz, urmează să se stabilească un cadru general pentru domeniile de licență. Absolvenții trebuie să prezinte o specializare generală. De specializările specifice trebuie să se ocupe studiile parcurse la master, adaugă rectorul UPT.

În cele mai multe cazuri, companiile care recrutează specialiști ai universităților tehnice vor tot mai mulți și cât mai repede. Pregătirea studențiilor necesită o strategie amplă. Astfel, absolvenții nu pot ieși de pe băncile școlii gata specializați într-un anumit domeniu, precum își doresc mariile companii.

„Putem lucra la rafinarea sistemului de învățământ Bologna. Trebuie să găsim formula optimă ca cele trei domenii (licență, master și doctorat) să aibă logica lor și să contribuie la un inginer de calitate. România se confruntă cu o problemă puternică. Nu avem destui ingineri de calitate”, adaugă Viorel Șerban, rectorul UPT.

„Sunt foarte multe dezbateri la nivel național în ceea ce privește funcționalitatea sau nonfuncționalitatea acestui sistem de învățământ. Punctul de plecare al dezbaterii ARUT a avut loc la Politehnica din București, în urmă cu un an. Avem deja câteva rezultate preliminare. Sistemul nu se prezintă în cele mai bune condiții, în acest moment, din punct de vedere al receptării sistemului de către studenți și angajați. Trebuie să facem sistemul să răspundă cerințelor angajatorilor și totodată să nu răspundă doar angajatorilor de astăzi, ci celor din viitor. Trebuie să lucrăm în perspectivă. De aceea, după 10 ani, considerăm că este necesară această analiză”, declară rectorul Universității Politehnice din București.

În cadrul zilei de astăzi, ARUT s-au reunit la Universitatea Politehnica din Timișoara, unde au analizat problemele actuale și de viitor ale universităților tehnice. Cei care au partcipat la dezbateri și analize au fost rectorii universităţilor fondatoare ale ARUT: Viorel Șerban, Universitatea Politehnica din Timișoara, Vasile Țopa-rector al Universității Tehnice din Cluj-Napoca, Dan Cașcaval-rector Universitatea Gheorghe Asachi din Iași și Radu Sorin Văcăreanu, rector al Universității Tehnice de Construcții din București.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.