Situație critică la un spital județean din vestul țării!

1643

Sâmbătă, la masa de prânz, pacienții Spitalului Județean de Urgență Deva au primit doar piure. Medicamentele și materialele sanitare sunt din ce în ce mai puține, magazia este goală, iar unitarea sanitară este plină de datorii. Managerul spitalului, Adina Pera-Ștefănie, susține că situația este „dezastruoasă”.

În bucătăria Spitalului Județean Deva nu mai există decât puține provizii, cu care personalul de aici trebuie să se descurce. Situația este foarte gravă, mai ales că s-a ajuns ca, sâmbătă, pacienților să le fie oferit la masa de prânz doar cartofi piure. Fără pic de carne.

„Furnizorii nu ne mai aduc pentru că nu i-am plătit. Pentru hrana pentru pacienți, furnizorii sunt plătiți, nu suntem chiar atât de datornici, dar pentru faptul că ei știu că depindem de hrană, de fiecare dată pun condiția că nu ne furnizează până când nu plătim aproape la zi. Problema cu hrana nu este numai a noastră, este și a furnizorilor, pentru că nu mai vor. Eu înțeleg că ne au la mână, dar nici asta nu este corect. Alți furnizori, care nu au fost plătiți de mult mai mult timp, chiar și cei pe medicamente, sunt lăsați la o parte ca să plătim niște furnizori care ne amenință că nu ne dau hrana de care noi suntem dependenți”, a declarat managerul Spitalului Județean Deva, Adina Pera-Ștefănie.

Întrebată cum ar caracteriza situația de astăzi, de la spital, aceasta spune: „Dezastruoasă! Situația este gravă și este dezastruoasă…”

Tăieri de peste tot

Pentru redresarea financiară a spitalului, care are datorii foarte mari, vor avea de suferit atât pacienții, care nu au nicio vină, dar și personalul din unitatea sanitară. Potrivit managerului, au fost angajate foarte multe cheltuieli, care acum trebuie plătite. „Au existat niște angajamente bugetare pe anul trecut, care nu au fost prevăzute în bugetul de anul acesta, și care ne urmăresc. (…) A fost o discuție cu sindicatul, vineri, și urmează să luăm o decizie, să vedem dacă reducerea sporurilor, ar aduce ceva în plus la buget. Suntem în negocieri. Unele secții au niște sporuri speciale, cum ar fi secția de Psihiatrie, mai sunt sporurile pentru gardă, care vor fi luate în discuție, dar nu a fost luată nicio decizie încă. Datoriile din spate ne urmăresc. Au fost discuții cu tot ceea ce putem să reducem”, spune Adina Pera-Ștefănie.

Nu sunt preconizate doar tăieri ale veniturilor angajaților, ci și reduceri de cheltuieli cu medicamentele. „Da, probleme cu medicația eu cred că vor exista. Dar până acum eu cred că nu ar fi trebuit să existe. Vorbim de comanda pe luna viitoare, când vor trebui reduse niște medicamente. Eu am discutat cu farmacista șefă, să identifice medicamentele foarte scumpe, și să vedem cum putem să le reducem pe acelea. Dar, la momentul acesta, farmacista șefa mi-a spus că încă mai sunt medicamente, nu de toate, într-adevăr”, a mai declarat managerul SJU Deva.

Consiliul Județean, împreună cu spitalul, caută deblocarea acestei situații la București. „Situația la spital nu e gravă de acum, ci este gravă de foarte mult timp. Vă asigur că această situație va fi remediată și nu se va mai repeta (cu referire la mâncarea pacienților n.r.). Săptămâna viitoare voi merge personal cu doamna manager la București, la Ministerul Sănătății, pentru a găsi soluții”, a declarat președintele CJ Hunedoara, Mircea Bobora.

sursă: glasul-hd.ro

1 COMENTARIU

  1. Demisia si arestati toti dupa 1990 pana in prezent care au condus Ministerul Sănătății deoarece oamenii mor pe capete in spitale din cauza condiitiilor dezastruase si incompetentei si lacomiei personalului dupa bani ….Daca nu dai spaga nu esti bagat in seama…!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.