Situaţia economiilor emergente, motorul de până acum al dezvoltării mondiale, principala temă de discuţii a liderilor lumii, la Forumul Economic Mondial de la Davos

105

Dacă în anii trecuţi, la reuniunea anuală a liderilor de la Forumul Mondial de la Davos economiile emergente erau vedetele creşterii economice, în acest an elitele mondiale în materie de business şi politică se tem de ce e mai rău tocmai din partea statelor care se aflau în plin avânt economic.

Mai mult de o mie de miliarde din dolarii investiţi au fost retraşi de pe pieţele emergente în ultimele 18 luni. Însă ieşirile de capital s-ar putea dubla, pe măsură ce economiile ce odată erau în plin avânt se află la finalul unui ciclu economic.

Temerile sunt legate de creditarea mai strictă din SUA, creşterea dolarului american, încetinirea economiei chineze şi implozia „superciclului” mărfurilor.

Toate acestea cresc posibilităţile ca să nu fie o revenire rapidă după perioada de stagnare care se profilează la orizont, se arată într-o analiză Reuters la debutul întâlnirii anuale de la Davos.

„Fundamentele economiei globale şi presiunile care se manifestă pe pieţele emergente sunt diferite în prezent faţă de cele din 2001″, spune David Spegel, şef al diviziei pieţe emergente de la ICBC Standard Bank, referindu-se la perioada în care Asia, Rusia şi Brazilia îşi reveneau după criza de la sfîrşitul anilor 1990.

„Atunci toate planetele erau aliniate pentru globalizare iar pieţele emergente au profitat cel mai mult de conjunctura favorabilă. De data aceasta, pur şi simplu nu mai avem asemenea catalizatori puternici”, a mai spus el.

Concluzia sumbră la care au ajuns unii economişti este că efectul exercitat de China induce o schimbare ale cărei efecte nu vor mai dispărea nici pe termen lung.

„Faţă de aşteptarea ca pieţele emergente să se întoarcă la anii de boom din perioada 2002 – 2007, există riscul ca în termeni ai schimburilor comerciale globale , să ne apropiem mai degrabă de climatul economic din anii 1980″, spune economistul Manik Narain de la UBS.

Peste 40 de șefi de stat și 2.500 de lideri politici și de business discută în această săptămână temele-cheie ale unei lumi tot mai divizate.

Printre şefii de stat şi de guvern figurează Mauricio Marcri (Argentina), Justin Trudeau (Canada), Alexis Tsipras (Grecia), Joe Biden (SUA), David Cameron (Marea Britanie), Manuel Valls (Franţa), Joachim Gauck (Germania) şi Benjamin Netanyahu (Israel). De asemenea, circa 2.500 de reprezentanţi ai mediului de afaceri şi lideri de opinie vor participa la cea de a 46-a ediţie a Forumului Economic Mondial, care se va desfăşura în perioada 20-23 ianuarie în staţiunea elveţiană de schi Davos.

Printre participanţii care vor avea un cuvânt de spus pe subiectele economice se numără preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, preşedintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim, preşedintele Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, precum şi guvernatorii Băncilor centrale din Canada, Anglia, Franţa, India, Japonia, Mexic, Rusia, Arabia Saudită, Africa de Sud şi Elveţia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.