Și totuși, doamna ministru: cresc sau scad salariile după transferul contribuțiilor sociale???

231

Ce înseamnă, când pe de-o parte președintele PSD  Liviu Dragnea dă asigurări la un post TV, că salariile nete vor crește, după transferul contribuțiilor la angajat, că firma nu va plăti mai mult, iar salariul net al angajatului va crește și  că salariul minim va fi 1.550 de lei, în 2018, sumă care se referă la valoarea netă. Ce înseamnă, când pe de-o altă parte, Lia Olguţa Vasilescu, Ministrul Muncii, a dat asigurări în repetate rânduri, că prin trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat, salariile nu scad sub nicio formă, ba chiar cresc, iar într-un final recunoaște că trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat va duce la scăderea salariilor nete, iar în mediul privat, patronii vor decide dacă păstrează câştigul sau îl împart cu  angajaţii.

”Nicio lege nu este perfectă. Nu putem garanta că mâine un patron nu va reduce salariul”, a măturisit doamna ministru.

Ce n-au spus demnitarii noștri, lucru afirmat de mai mulți experți și de către sindicate, că această creștere a salariilor va fi acoperită prin trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat, că planurile Guvernului de a reduce numărul de contribuţii sociale la două şi de a le lăsa doar în sarcina angajatului, vor aduce o pierdere semnificativă în buzunarul românilor şi vor creşte doar din pix salariul minim pe economie, majorând în acelaşi timp taxele pe care le ia statul unui angajat. Dacă salariatul este plătit în prezent cu salariul minim pe economie de 1.450 de lei și ia în mână după ce plăteşte contribuţiile şi impozitul pe venit de 16%, în jur de 1.065 de lei, de la 1 Ianuarie 2018, cînd Guvernul va schimba modalitatea de plată a contribuţiilor sociale, salariatul va rămâne cu mai puţini bani în mână, respectiv cu circa 972 de lei.

În prezent, şi salariatul şi angajatorul plătesc separat CAS şi CASS, dar au în sarcină şi alte contribuţii. Programul de guvernare al PSD prevede că de la 1 ianuarie 2018 vor fi eliminate patru din cele şase contribuţii plătite astăzi. Vom rămâne aşadar doar cu contribuţia la pensii (CAS) şi cea de asigurări sociale de sănătate (CASS), care vor fi datorate numai de către angajat, dar rămâne în sarcina angajatorului plata acestora către stat. Noile cote vor fi de 25% pentru CAS şi 10% pentru CASS. Până când ne mai mințiți voi aleșii noștrii, pe noi cei care v-am făcut fericiții??!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.