Și la sate se face școală serioasă! O directoare din Timiș, mulțumită de unitatea de învățământ pe care o conduce. Foto

2077

Cu mai multă bucurie sau unii cu mai puțină, copiii din tot județul nostru au trecut cumva peste pierderea a patru zile de vacanță și au reluat calea școlilor. Nu doar în oraș au fost adunări oficiale de deschidere a anului de învățământ. Și în localitățile rurale elevii dichisiți au venit la școli să-și vadă colegii și dascălii.

În localitatea Mașloc, școala cea veche arătă aranjată și curată. Dis-de-dimineață, cei 242 de elevi și preșcolari erau în așteptare în parcul din fața școlii unde se hârjoneau și se veseleau cei mai mari. Dar era și multă neliniște în ochi celor mici. Oricât încercau părinții să-i încurajeze, ei erau tare timizi, unii chiar speriați. Câțiva mai scăpau și lacrimi. Era evident că urma să li se întâmple ceva grozav. Și inevitabilul s-a produs. Niște oameni mari i-au încolonat să stea cuminți. Vezi să nu! Cei mai mărișori continuau să zumzăie și să se mai ghiontească (dar mai discret), iar cei mici continuau să nu fie în apele lor. Lacrimi au mai curs, dar tot discret.

Directoarea școlii, profesoara Alina Spineanu, a mai destins puțin atmosfera cu câteva cuvinte de îmbărbătare după care a citit un mesaj al Inspectoratului Școlar Județean Timiș. Preotul localității a ținut să marcheze momentul cu o scurtă slujbă religioasă. Au fost invitați și oaspeți importanți de la Timișoara. Adrian Negoiță, din partea Consiliului Județean și Adrian Alin Mirescu, de la Prefectură, au venit să vadă dacă totul este cum ar trebui să fie. Au fost zgârciți cu cuvintele, dar s-au oferit să dea o mână de ajutor concret dacă e nevoie de aranjat câte ceva în școală. Ca să nu pară doar o prezență formală, cei doi oficiali au discutat cu cadrele didactice și cu primarul chestiuni concrete de rezolvat urgent.

Copiii au plecat să-și vadă clasele unde-i așteptau surprize destul de plăcute. Cei din conducerea companiei Smithfield au venit, așa cum fac de ani de zile, cu saci de cadouri de parcă ar fi fost Ajunul Crăciunului și nu doar septembrie. Cei mai mici dintre elevi au ajuns la concluzia că parcă totuși viața de școlar nu e chiar atât de groaznică. Se poate îndura la nevoie, dar parcă e mai faină joaca de acasă.

Directoarea școlii din Mașloc, Alina Spineanu, este destul de mulțumită. Nu are probleme de netrecut. În unitățile de învățământ din cele trei localități pe care le coordonează, situația este în regulă. La Alioș se fac eforturi pentru terminarea înstalației de încălzire. Cea veche a cedat anul trecut și de atunci au apărut numai necazuri. Până la răcirea vremii va fi gata, în ciuda prețului mare pe care le au piesele și accesoriile utilizate în instalație. Cei 66 de elevi și preșcolari vor avea căldură. La Remetea Mică nu sunt probleme semnificative, unde funcționează doar o grădiniță cu 12 copii.

În Mașloc a mai rămas de terminat doar gardul școlii. În rest a fost totul igienizat, vopsit. Toate toaletele arată ca noi. Strălucesc de curățenie. La unele au fost schimbate doar furtunurile și ventilele, dar toate au trecut testul dezinfectatului în întregime. Sigur că ar mai fi nevoie de mobilier mai nou sau de calculatoare mai performante la cabinetul de informatică. Poate vor veni.

Personalul didactic ce are titularizarea necesară, majoritatea cu grade didactice superioare, este în număr suficient, acoperind cam toate posturile. Doar orele de limba germană nu are cine le ține.

Dacă punem la socoteală și buna colaborare cu primăria localității ce ajută cu finanțarea unor lucrări sau cumpărături, ni se pare îndreptățită mulțumirea directoarei ce demonstrează că și la sat se face școală serioasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.