Și Depoul de Tramvaie poate fi o… galerie de artă

330

La doi ani de la primul eveniment, Timişoara şi Arad sărbătoresc din nou arta contemporană. Lucrări dintre cele mai reprezentative şi mai îndrăzneţe, performance-uri, proiecţii, întâlniri cu artişti, conferinţe şi ateliere, îşi aşteaptă publicul să trăiască fascinaţia artei contemporane.

Evenimentul a debutat, în prezenţa oficialităţilor locale, la Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi”, dar şi în alte trei spaţii unde expun atât artişti români, cât şi artişti străini (Halele TIMCO, Casa ISHO şi Muzeul de Artă din Arad), unde arta este împărţită pe 8 capitole: Intuiţii urbane; Cui i-e frică de politică; Comunitatea de nemărturisit; Muncesc, deci nu exist; A doua natură; Casă, dulce casă; Acest obscur obiect al dorinţei şi De veghe în oglindă.

Această expoziţie pune accentul nu pe ideea de totalitate, ci pe detaliile semnificative care pot răsturna o situaţie.

Anul acesta, la Art Encounters, cei doi curatori ai expoziţiei vorbesc despre viaţă. Ami Barack şi Diana Marincu s-au aventurat într-o misiune din cele mai ambiţioase, propunându-şi să compună împreună un… manual de utilizare a vieţii.

Peste 100 de artişti din generaţia tânără şi nume deja consacrate din ţară sau străinătate participă la Art Encounters, cu peste 300 de lucrări, care dovedesc că arta contemporană poate lua forme din cele mai diverse.

„Astăzi a avut loc deschiderea oficială a Bienalei de artă contemporană Art Encounters, este cea de-a doua ediţie, prima a avut loc în 2015. Bienala are loc între 30 septembrie şi 5 noiembrie, prezentă în Timişoara şi Arad, în 19 spaţii, atât spaţii de expoziţii, cât şi de evenimente, lansări de carte, proiecţii de filme şi întâlniri cu artişti. Expoziţiile au loc la Muzeul de Artă Timişoara, Muzeul de Artă Arad, la Muzeul de Transporturi Timişoara, Halele TIMCO. Mai este şi o expoziţie istorică la Cantina Colegiului „Ion Mincu”, curatoriată de Magda Radu. Începând de astăzi, atât timişorenii, cât şi arădenii, vor avea parte de un program încărcat, cu lansări de carte luni la librăria „La Două Bufniţe”, vizionări de filme şi întâlniri cu artişti în fiecare marţi la Ambasada, un program educaţional pentru publicul matur în fiecare seară, în spaţiile expoziţionale, dar şi program de educaţie pentru copii, prin ISJ, precum şi un program de educaţie şi interacţiune cu arta pentru familie, sâmbăta şi duminica”, a spus Cristina Olteanu, director executiv al Fundaţiei Art Encounters.

30% dintre cei care expun sunt artişti internaţionali, foarte cunoscuţi, care sunt prezenţi şi în Bienala de la Veneţia, sau expun în Centrul Pompidou din Paris, iar dintre români atât tineri artişti, cât şi figuri ale artei contemporane, lucrările variind de la pictură, la fotografie, la desen, la instalaţii, obiecte şi videoclipuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.