12.1 C
Timișoara
vineri 19 aprilie 2024

Școlile și grădinițele din Timiș se pregătesc intens pentru noul an școlar-VIDEO

În județul Timiș, ca de altfel în toată ţara, școlile și grădinițele au început încă din vară pregătirile pentru noul an de învăţământ. La unele dintre clădiri au fost necesare lucrări mai ample de reabilitare. Noile investiții interioare și reabilitarea părților externe ale clădirilor au fost finanțate de către Primăria municipiului Timișoara. În mai puțin de 5 zile, școlarii și preșcolari își vor putea desfășura activitatea în instituțiile proaspăt renovate.

Lucrările intense au avut loc într-un număr considerabil de școli și grădinițe. Grădinița cu Program Normal nr. 16, str. Renașterii nr.24, spre exemplu, a beneficiat de o renovare la nivel de fațadă, precum și schimbarea geamurilor și a ușiilor de acces, dar și lucrări de reparații interioare. Suma alocată pentru reabilitare a fost de 300.000 de lei. Grădinița CFR, de pe Bd. Republicii nr. 25 va avea recompartimentări și reparații interioare. În urma reorganizării reţelei şcolare, Grădiniţa PP nr.21, aflată în chirie, a fuzionat cu Grădiniţa CFR și i-a fost alocată suma de 107.208 lei. Grădiniţa PP 19, de asemenea, va avea recompartimentări şi reparaţii interioare. În urma reorganizării reţelei şcolare, Grădiniţa PP Poşta, aflată în chirie, a fuzionat cu Grădiniţa PP 19, investiţia fiind aici de 120.000 lei. Grădiniţa PP 33 de pe str. Olimpiadei nr. 6 va beneficia de reparaţii şi igienizări în demisolul unităţii, în suma de 33.130 lei. Şcoala. Generală 19, bd. Cetăţii nr. 24, are nevoie de reparaţii la acoperiş, jgheaburi şi burlane, plus renovarea interioară a 10 săli de clasă, care vor fi complet renovate. Renovarea include parchet nou, instalaţie electrică, instalaţie de încălzire şi calorifere, corpuri de iluminat. În perioada următoare se va achiziţiona  și mobilierul necesar. Reabilitarea totală este în valoare de 120.000 lei. Colegiul Economic F.S. Nitti necesită reparaţii la acoperiş, reabilitarea sălilor de  clasă şi a laboratorul alimentar, suma alocată fiind de 44.130 lei. Colegiul Tehnic Energetic “Regele Ferdinand I” a beneficiat de o renovare capitală, inclusiv dotarea cantinei din incintă, precum și repunerea în folosinţă a acesteia, fiind închisă din anul 2013. Renovarea a costat 250.000 de lei, iar dotările necesare sunt în valoare de 50.000 de lei.

Școala numărul 12 din Timișoara va întâmpina elevii în scurt timp, nu doar cu sălile de clasă modernizate și igienizate, ci și prin diferite surprize. Cadrele didactice, educatoare și profesorii pun la punct ultimele detalii ale claselor. După renovarea primordială a fațadei, igineizarea grupurilor sanitare, dar și reîmprospătarea sălilor de clasă, prin zugrăvit, rămâne doar partea estetică de finisat. Astfel că unele educatoare au venit chiar din concediu pentru prelucrarea afișelor viu colorate și confecționarea diferitelor decoraţiuni specifice. Adriana Vlase, profesor în învățământul primar și preșcolar la școala gimnazială numărul 12, cu o vechime de 30 de ani, declară: ”Aștept cu mare drag începerea noului an școlar. În special de acum 5 ani, când s-a înființat această clasă pregătitoare. Eu mi-am dorit să fiu educatoare, înainte de a fi învățătoare. În acești cini ani, am adunat puțin câte puțin, ca să întâmpin copii, pe fluturași. Când spun fluturași fac referire la denumirea clasei unde predau. Din punctul meu de vedere, aici copii se pregătesc să își ia zborul. Ei sunt diferiți prin coloritul aripilor și prin personalitate. Anul acesta am venit chiar din concediu pentru a pregăti cum se cuvine clasa. În fiecare an, din fonduri proprii, confecționez diferite flori din hârtie colorată, pancarte reprezentative și îi întâmpin cu diferite etichete. Etichete colorate, unde fiecare își scrie numele, etichete cu fluturași pentru prezența fiecăruia și etichete fără fluturași, atunci când absentează. La festivitate vom face și poza de grup, dar și individuală, lângă panoul cu flori, confecționat de mine. Am învățat toate acestea cu ajutorul internetului și sunt mulțumită de ceea ce a ieșit”.

Școala numărul 12 este una dintre cele mai vechi instituții de învățământ din Timișoara, cu o istorie veche de aproximativ 400 de ani. În prezent școala este cunoascută sub numele de școală ecologică. Regimul ecologic inițiat în școală îndrumă elevii în protejarea mediului înconjurător. Instituția a primit pentru reabilitarea fațadei peste 100.000 de lei. Grădinița CFR, care se află în structura școlii, a primit și ea fonduri de la Primărie în valoare de 150.000 de lei. Grădinița a fost comasată cu grădinița numărul 21. Aici s-au igenizat toate sălile, au fost pregătite noi grupuri sanitare și s-a achiziționat mobilier nou, pentru 60 de preșcolari. Reabilitarea masivă a grădiniței a constat în demolarea mai multor anexe și construirea unor noi părți, precum cantina acesteia. Totodată grădinița va avea o pardoseală nouă, iar pereții incintei au fost reabilitați în totalitate. Înscrierile pentru ocuparea locurilor au avut loc în lunile aprilie-mai. Spre deosebire de majoritatea grădinițelor cu program prelungit, în regim de stat, grădinița CFR încă mai are locuri neocupate, în special la grupa mică. „Așteptăm cu drag părinții să vină și să-și înscrie copiii aici. Avem condiții astfel încât să primim și copii cu vârste cuprinse între 2 și 3 ani. Grădinița a fost preluată de curând de școala noastră, de aproximativ trei ani. Nu este foarte cunoscută deorece se află în apropierea zonei gării, într-un loc nu foarte vizibil. Dotările ei însă ne permit să avem un efectiv de 120 de preșcolari. Înscrierile se mai pot face până în data de 12 septembrie, chiar și după, până acoperim maximul de locuri pe care îl avem aprobat. Mai sunt chiar și câteva locuri libere la secția de limba germană. Grădinița va pune la dispoziția copiilor un prânz în regim de catering momentan. În perspectivă grădinița va avea bucătărie proprie, însă în momentul de față, în lipsa unor utilități, precum lipsa gazului, suntem nevoiți să apelăm la serviciile de tip catering. Aceste servicii au toate autorizațiile necesare pentru a servi mâncare micuților. Noi am făcut toate demersurile necesare pentru rezolvarea problemei, cât mai curând”, declară directoarea școlii, Monica Ban.

Nu doar școlile din oraș au intrat în reabilitare și igienizare, ci și școala gimnazială din comuna Giarmata. ”În momentul de față, la școala din Giarmata, toate sălile de clasă sunt pregătite să îi întâmpine pe elevi. De asemenea și grădinița din Cernăteaz a beneficiat de o reabilitare completă, cu ajutorul unor sponsorizări obținute de Primăria comunei Giarmata. În ceea ce privește școala, mai avem de făcut mici redușuri pe coridoare și curățenia efectivă din curtea școlii. Reabilitarea școlii și a curții a avut loc anul trecut, unde totul a fost schimbat. S-a înlocuit parchetul din clase, s-a amenajat curtea școlii și s-a schimbat exteriorul școlii. De asemenea școala beneficiază și de o sală de sport, precum și de mobilier nou. Încercăm pe cât posibil să înlocuim și mobilierul mai vechi, care mai există încă, în unele săli de clasă”, spune directorul adjunct, al școlii din Giarmata, Camelia Udrescu.

Până luni, 12 septembrie, când școlile și grădinițele își vor deschide porțile, reamenajările, lucrările și curățenia vor fi gata. Astfel elevii și preșcolari vor fi întâmpinați cum se cuvine, pentru noul an școlar.

Alte subiecte :

Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, a acuzat PSD-ul și pe liderul Alfred Simonis că se folosesc de acest proiect în scop electoral |...

Liderul administrației județene a declarat, că studiul de prefezabilitate a fost realizat în anul 2021. Apoi, împreună cu Compania Națională de Investiții (CNI), Consiliul...

Sute de iubitori ai pedalării, înscriși la cea de-a III-a ediție a Poli Bike Challenge

Peste 500 de iubitori ai pedalării, de toate vârstele, s-au înscris la cea de-a III-a ediție a competiției cicliste Poli Bike...

Timișoara pentru TINEri!

Citește și :