Schimbare majoră în educație. La ce teste vor fi supuși profesorii și educatorii !

2553

Profesorii și educatorii sunt testați în fiecare an, din punct de vedere medical și psihologic, a comunicat Ministerul Educației. Aceste testări sunt obligatorii pentru personalul didactic din școli, iar obligativitatea este prevăzută atât de hotărârea de guvern privind supravegherea sănătății lucrătorilor, cât și de Legea Educației. Precizările Ministerului vin după ce șeful Inspectoratului Școlar Județean Timiș a declarat pentru News.ro că femeia care și-a ucis fetița a fost educatoare timp de 15 ani și că ar fi necesară reintroducerea evaluării psihologice a cadrelor didactice.

Comunicatul integral al Ministerului Educatiei, privind evaluarile psihologice ale cadrelor didactice 

Personalul didactic din unitatile de invatamant este testat anual din punct de vedere medical si psihologic. Obligativitatea acestor teste este data de prevederile HG nr. 1169/2011 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor, respectiv prevederile Legii Educatiei Nationale nr. 1/2011 .

Astfel, unitatile de invatamant trebuie sa incheie contracte de servicii de specialitate pentru medicina muncii, in vederea testarii periodice anuale a angajatilor din fiecare unitate de invatamant.

Reprezentantii firmei furnizoare de servicii medicale folosesc in cadrul evaluarii de medicina a muncii doua tipuri de analize/investigatii: analize medicale generale si teste psihologice aplicate de catre o persoana specializata.

La indicatia medicului de medicina muncii, personalul didactic din institutiile de invatamant poate fi supus si unui examen psihiatric , potrivit HG nr. 1169/2011pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor.

In acelasi timp, art. 233 alin. (2) din Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011 prevede urmatoarele: „Din categoria personalului didactic pot face parte persoanele care indeplinesc conditiile de studii prevazute de lege, care au capacitatea de exercitare deplina a drepturilor, o conduita morala conforma deontologiei profesionale si sunt apte din punct de vedere medical si psihologic pentru indeplinirea functiei.”

Totodata, conform prevederilor legale aplicabile, incadrarea si mentinerea intr-o functie didactica sau didactica auxiliara, precum si intr-o functie de conducere , de indrumare si de control sunt conditionate de prezentarea unui certificat medical. 

Potrivit art. 234, alin. (4) din Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011, in situatii de inaptitudine profesionala de natura psihocomportamentala conducerea unitatii sau a institutiei de invatamant poate solicita, cu acordul consiliului de administratie, un nou examen medical complet . Aceeasi prevedere se aplica, in mod similar, functiilor de conducere, de indrumare si de control, precum si personalului din unitatile conexe invatamantului. 

Ce spune Legea Educatiei nr.1/2011 

Articolul 233 
(1) Personalul didactic cuprinde persoanele din sistemul de invatamant responsabile cu instruirea si educatia.
(2) Din categoria personalului didactic pot face parte persoanele care indeplinesc conditiile de studii prevazute de lege, care au capacitatea de exercitare deplina a drepturilor, o conduita morala conforma deontologiei profesionale si sunt apte din punct de vedere medical si psihologic pentru indeplinirea functiei.

Articolul 234 
(1) Incadrarea si mentinerea intr-o functie didactica sau didactica auxiliara, precum si intr-o functie de conducere, de indrumare si de control sunt conditionate de prezentarea unui certificat medical , eliberat pe un formular specific elaborat de Ministerul Educatiei Nationale, impreuna cu Ministerul Sanatatii. Incompatibilitatile de ordin medical cu functia didactica sunt stabilite prin protocol incheiat intre Ministerul Educatiei Nationale si Ministerul Sanatatii.
(2) Personalul didactic, didactic auxiliar, de conducere, de indrumare si de control care se considera nedreptatit poate solicita o expertiza a capacitatii de munca.
(3) Nu pot ocupa functiile prevazute la alin. (1) persoanele lipsite de acest drept, pe durata stabilita printr-o hotarare judecatoreasca definitiva de condamnare penala.
(4) In situatii de inaptitudine profesionala de natura psihocomportamentala, conducerea unitatii sau a institutiei de invatamant poate solicita, cu acordul consiliului de administratie, un nou examen medical complet . Aceeasi prevedere se aplica, in mod similar, functiilor de conducere, de indrumare si de control, precum si personalului din unitatile conexe invatamantului.

sursa: hotnews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.