Scandalul ambasadorilor. Numiri controversate făcute de Klaus Iohannis

627

Preşedintele Klaus Iohannis a aprobat numirea mai multor ambasadori, însă o parte dintre acestea sunt foarte controversate.

Sorin-Dan Mihalache

Șeful Cancelariei Prezidențiale, a fost protagonistul unui moment stânjenitor anul trecut, după ce în presă a apărut o fotografie în care pare să doarmă în timpul unei reuniuni în Serbia. Acum este propus ambasador în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Constantin Mihail Grigorie

Anul trecut a fost retras de pe lista de propuneri ca ambasador în Republica Croația după ce a făcut reclamă unei clinici medicale fără să aibe aprobarea Ministerului de Externe.Acum este propus ambasador în Republica Cehă.

Brânduşa Ioana Predescu

Anul trecut a fost demisă din funcția de purtător de cuvânt al Ministerului de Externe, fiind responsabila unei gafe diplomatice de proporție, atunci când la împlinirea a 135 de ani de la momentul începerii momentelor diplomatice între România și Germaniei, ministrul Bogdan Aurescu a trebuit să înmâneze o broșură greșit făcută, cu steagul Germaniei peste harta Franței. Pentru această gafă diplomatică a plătit cu funcția. Acum este propusă ambasador în Regatul Ţărilor de Jos (Olanda).

Daniela Mihaela Cămărăşan

Este fosta șefă de cabinet a lui Titus Corlățean și a fost implicată într-un scandal privind repartiția unei case către RAPPS. Acum este propusă ambasador în Republica Estonia.

Daniel Ioniță

Viitorul ambasador al României la Chișinău pleda, în noiembrie 2014, pe când era ambasador în Norvegia, pentru necesitatea unei singure secții de vot într-o țară, care de la nord la sud, se întinde de-a lungul a 2000 de kilometri. În Norvegia locuiesc peste 15.000 de români, iar pentru al doilea tur al prezidențialelor au reușit să voteze în noiembrie 2014 abia 500 de persoane (din cele circa 2000 care au stat întreaga zi la coadă). Viitorul ambasador român în Republica Moldova are este la bază inginer energetician, iar faptul că Bucureștiul trimite la Chișinău un personaj fără anvergură, culturală sau diplomatică, sugerează locul pe care îl ocupă Republica Moldova în prioritățile României.

Ion Vîlcu

Fostul ambasador la Madrid a fost vehement contestat de comunitatea romanească din Spania pentru faptul că nu a făcut nimic în perioada mandatului său. Fost şef al protocolului fostului premier Călin Popescu-Tăriceanu a fost numit acum ambasador în Mexic.

Mihai Alexandru Grădinar

Viitorul ambasador în Danemarca a fost secretar în cadrul Ambasadei României la Viena. Potrivit presei, tatăl său este un om de afaceri cunoscut în Sibiu, fost director al SC Energie Termică, subordonată Primăriei şi ar fi un apropiat al preşedintelui Klaus Iohannis. Potrivit aceloraşi informaţii, Klaus Iohannis a oficiat căsătoria noului ambasador la Copenhaga.

La polul opus, printre noile numiri sunt şi diplomaţi a căror activitate este foarte apreciată, printre aceştia situându-se Gabriela Dancău, viitor ambasador în Spania, lăudată pentru activitatea de consul general la Lyon, unde a activat până acum, dar şi timişoreanul Marius Lazurca, viitorul ambasador al României la Budapesta, care şi-a încheiat mandatul în Republica Moldova, după ce anterior a ocupat postul de ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun și Ordinul Suveran Militar de Malta. Diplomat de profesie, Marius Lazurca a absolvit Ecole Normale Superieure şi are un doctorat în istorie – antropologie la Universitatea Sorbona.

Lista completă a noilor ambasadori propuși:

Sorin-Dan Mihalache – Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord;
Daniel Ioniţă – Republica Moldova;
Marius Gabriel Lazurca – Ungaria;
Carmen Liliana Burlacu – Republica Cehă;
Ioana Bivolaru – Republica Portugheză;
George Gabriel Bologan – Republica Italiană, în Republica Malta şi în Republica San Marino;
Brânduşa Ioana Predescu – Regatul Ţărilor de Jos (Olanda);
Gabriela Dancău – Regatul Spaniei;
Constantin Mihail Grigorie – Republica Croaţia;
Ion Vîlcu – Statele Unite Mexicane;
Ion Gâlea – Republica Bulgaria;
Mihai Alexandru Grădinar – Regatul Danemarcei şi în Republica Islanda;
Răzvan Rotundu – Republica Finlanda;
Daniela Mihaela Cămărăşan – Republica Estonia;
Anton Niculescu – Republica Slovenia;
Dana Manuela Constantinescu – Bosnia şi Herţegovina;
Cristian-Leon Ţurcanu – Ucraina;
Daniela Brânduşa Băzăvan – Regatul Maroc;
Radu Octavian Dobre – Republica India, Republica Maldivelor, Republica Democratică Socialistă Sri Lanka, Republica Federală Democratică Nepal şi Republica Populară Bangladesh.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.