Șansă uriașă pentru produsele agricole din Banat ! Ce investiție majoră urmează să fie pusă pe picioare

1381

Producătorii agricoli din Timiș cer de mai mulți ani construirea unui mare depozit de legume în această zonă, unde să fie stocate produsele, atunci când nu au o piață de desfacere imediată, iar Consiliul Județean Timiș a reușit să aloce 4,5 milioane euro pentru acest proiect în 2017.

Sprijinul logistic vine de la USAMVB

Fiindcă i s-a cerut sprijinul, rectorul USAMVB Timișoara, prof. univ. dr. Cosmin Alin Popescu, a fost deschis la această idee și a acceptat imediat să sprijine implementarea proiectului, cu ajutorul specialiștilor din cadrul universității. Obiectivul este ca ulterior să se mai construiască alte depozite. Din păcate, unii fermieri susțin că situația este cu două tăișuri, iar în lipsa unei analize profesioniste a problemei există riscul ca ori produsele să rămână în depozit și să putrezească, ori să nu ai cu ce umple magazia, fiindcă nu ai piață de desfacere.

Un răspuns îl oferă unul dintre cei mai puternici producători de legume din Timiș, Wolf Heinz, administratorul fermei Banat Melon din Vizejdia. „Noi trebuie să prindem întotdeauna peștele de la cap. Facem depozite de legume și fructe, dar trebuie să avem ce să punem în ele. Atunci, trebuie să plantăm ce solicită piața, ce vrea clientul. În aceste condiții un depozit este foarte util atât pentru producător, cât și pentru cumpărător”, explică Wolf Heinz, care exploatează 100 de ha și lucrează direct cu hypermarket-urile de 11 ani, cu mare succes. Pe de altă parte, în timp ce legea hypermarketurilor a fost uitată într-un sertar în Parlament, iar producătorii agricoli se plâng că supermarketurile nu vor să lucreze cu ei și rămân cu marfa în soare, Wolf Heinz, de 11 ani, își vinde toate legumele prin hypermarketurile din întreaga țară.

Prima întâlnire a comisiei

De ce Wolf Heinz reușește și alți producători agricoli nu? Iată explicația: „Noi așa procedăm. Stabilim iarna cu beneficiarii ce culturi să facem în primăvară. Ei ne spun să cultivăm mai mult din asta, dar mai puțin din cealaltă, fiindcă nu se vinde, clientul nu este interesat. De aceea am ajuns de la 20 de ha, la 100 ha. Este o dovadă că marfa mea este bună”, este de părere legumicultorul. Cel mai mare bazin legumicol din Timiș se află în perimetrul cuprins de localitățile Tomești, Gottlob, Vizejdia și Lovrin.

Ce trebuie să facă agricultorul pentru a reuși, în această conjunctură? „Fermierul trebuie să se unească în asociații și cooperative. Acum, o cooperativă nu mai înseamnă vechiul CAP comunist. În străinătate acestea tot cooperative se numesc. Eu pe unde am fost am văzut că asocierile fermierilor se numesc tot cooperative agricole, în Danemarca, Franța sau Germania. Atunci, dacă ai o bază în spate, poți avea și profit”, îndeamnă Wolf.

Construcția centrului pilot de depozitare și colectare a legumelor și fructelor urmează a fi realizat până la sfârșitul anului 2017. Ridicarea depozitului este unul dintre obiectivele CJT din lista de investiţii în acest an. Scopul este venirea în sprijinul micilor fermieri din mediul rural. Sprijinul logistic vine de la specialiștii de la USAMVB Regele Mihai I al României Timișoara. Acest depozit va fi dotat cu camere frigo, cu spații destinate fructelor și legumelor, camere de sortare și tot ce este nevoie. În 6 septembrie a avut loc prima ședința a Comisiei de implementare a proiectului „Centre de colectare și depozitare legume-fructe în județul Timiș”. Prioritatea comisiei este identificarea locației și realizarea documentației de către specialiștii de la USAMVB. Bazinele vizate sunt: Gottlob, Lovrin și Tomnatic, Belint, Lugoj și Traian Vuia, Jimbolia, Checea și Sânmihaiu Român, Ciacova, Giera și Gătaia. Comisia are ca prioritate stabilirea într-un termen cât mai scurt a primei locații, pentru ca în perioada imediat următoare să demareze acțiunile juridice aferente cu primăria, partener al acestui proiect și pentru a vota în Plenul CJT indicatorii tehnico-economici ai proiectului, acești pași reprezentând prima etapă în realizarea efectivă a proiectului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.