15.1 C
Timișoara
vineri 29 martie 2024

Responsabilii culturali din Timiș se plâng că muzeele sunt pe ultimul loc în preocupările edililor!

Timișul riscă să rămână fără mai bine de jumătate dintre muzee. Procesul de degradare este din ce în ce mai accelerat.

În acestă perioadă s-a încheiat o primă parte de verificare și control a stării în care se află muzeele și casele memoriale din județul Timiș. Dana Stancovici, specialist la Direcției Județene pentru Cultură Timiș a văzut la fața locului ce se întâmplă in comunele și orașele ce au astfel de muzee și nu este deloc în regulă.

Din lipsă de fonduri multe din materile nu sunt expuse ci stau ingrămădite în magazii sau holuri inproprii. Majoritatea cladirilor sunt cuprinse de igrasie. În unele locuri a ajuns un lucru de laudă că nu lipsesc din exponate nicidecum starea lor sau felul in care sunt stivuite ca materialele nevaloroase. De fapt aceste colecții și muzee nici nu mai există decât în acte.

muzeusannicolau

La Teremia, bogata colecție rezultată în urma tabereleor de creație din alți ani, nu mai are spațiu necesar. Totul este depozitat in cladiri umede.

La Sânnicolaul Mare expoziția Bela Bartok plus muzeul de istorie nu se mai pot vizita din cauza unei lungi reabilitări a clădirii.

La Cenad se mai poate vizita câte ceva dar condițiile de asemenea sunt deplorabile din cauza igrasiei.

Și la Ciacova situația este identică: colecția de etnografie și artă populară nu se poate vizita tot din motive de veșnică renovare.

Legea care a dus la descentralizare a fost începutul distrugerii urmelor de cultură din micile localități. Nu mai sunt cămine culturale, nu mai sunt biblioteci. Chiar și un primar e comună binevoitor va chibzui de mai multe ori și va dirija fondurile spre canalizări, aducțiuni sau asfaltări. Cultura va fi pe ultimul loc tot timpul.

Concluziile se pot evidenția de la sine:
Depozitare în condiții greu de imaginat. Imobile cu umezeală. Lucrări de artă aruncate în depozite improprii. Lipsa personalului de specialitate. Acestea sunt doar câteva dintre problemele cu care se confruntă muzeele și colecțiile din Timiș. Concluzia le aparține specialiștilor de la Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, care au efectuat controale la aproximativ jumătate dintre instituțiile muzeale din județ.

muzeuCenad

„Până acum am efectuat controale la muzeele din Sânnicolaul Mare, Teremia Mare, Cenad și Ciacova. Situația constatată în toate aceste instituții este una gravă. Și asta pentru că vorbim despre un pericol real ca patrimoniul lor să piardă, să fie distrus iremediabil din cauza condițiilor de acolo.”

În evidențele Direcției Județene pentru Cultură Timiș există 32 de muzee și case memoriale. Funcționale efectiv însă, sunt mai puțin de 20.

„Vorbim despre o situație gravă generată în principal de așa numita lege a descentralizării, din anul 2003. Aceasta a dus la o administrare precară sau chiar la dispariția unor instituții de cultură. Fostele Inspectoarate pentru Cultură aveau control și administrativ, nu doar metodologic asupra acestor locuri. Specialiștii erau cei care controlau modul de funcționare a acestor instituții. Acum, în cel mai bun caz, vorbim despre vreun funcționar de la primărie care are… rătăcită pe undeva, prin fișa postului, sarcina de a răspunde de buna funcționare a muzeului din localitatea sa” – spune Sorin Predescu, director al DJC Timiș

Paralel cu acțiunile de control, DJC Timiș a înaintat principalelor trei instituții muzeale din Timișoara – Muzeul Național al Banatului, Muzeul Satului Bănățean și Muzeul de Artă – solicitarea de întocmire, conform Ordinului 2057/2007 de întocmire dosarelor de reacreditare a instituțiilor amintite. Până în acest moment, la această solicitare a răspuns Muzeul Banatului și, parțial, Muzeul Satului Bănățean.

Alte subiecte :

„Monoloagele solitudinii” la Teatrul Cetății

Teatrul Cetății își deschide noua stagiune cu o distopie teatrală despre solitudine, o ”colecție de singurătăți” care, ca o lentilă...

Avansează amenajarea parcării de pe Martir Ioan Stanciu 

Zeci de locuri de parcare, spații verzi și alei prind deja contur în locul terenului dezafectat de pe strada Martir Ioan...

Citește și :