12.1 C
Timișoara
vineri 19 aprilie 2024

Reorganizarea Asociației Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2021 – Îndemn la înscriere

Recent au fost luate unele măsuri menite de a scoate Asociația ce se ocupă de destinul cultural al orașului din conul de penumbră în care a a fosr impinsă. Cât de porivite vor aceaste măsuri o va confirma timpul ( ce este cam scurt).
Îngrijorați dar și constructivi în idei membrii din conducera formațiunii locale USR fac unele precizări legate de acest subiect ce tinde să devibnă fierbinte.
Ruben Laţcău din postra de vicepreşedinte al USR Timișoara aduce în fața opiniei publice aceste considerente ale partidului și dorește o cât mai mare implicare a tururor pein inscriere în asociație.
Timişoara a câştigat titlul de capitală culturală în 2016, o realizare uriaşă şi în acelaşi timp o şansă istorică pentru acest oraş. Din păcate, anul 2017, an care ar fi trebuit să fie un an de colaborare şi începere a primilor paşi, a trecut fără realizări notabile şi fără ca proiectul CEaC să înceapă să fie resimţit de timişoreni. Dosarul de candidatură a fost câştigat tocmai cu perspectiva timişorenilor în relaţia lor cu comunitatea, oraşul şi regiunea, acest program trebuie îndeplinit de către mediul cultural, însă împreună cu şi pentru timişoreni.
Mediul cultural, Asociaţia TM 2021 şi instituţiile publice implicate au rolul de a facilita acest lucru.
Timişorenii nu au avut încă şansa de a afla ce presupune acest proiect istoric, ce impact va avea el în viaţa urbei şi cum poate fiecare să se implice în proiect. Dialogul şi transparenţa presupun inclusiv explicarea dosarului de candidatură şi a procesului lui de implementare şi pentru cetăţenii oraşului.
Dincolo de tonul folosit în unele dezbateri şi de faptul că adesea discuţia s-a centrat nu pe implementarea proiectului ci pe persoane, acesta stârneşte un interes viu, nu doar pentru mediul cultural, dar si pentru întrega societate timişoreană, premisă necesară pentru reuşita TM 2021. Credem că e momentul ca aceste discuţii să devină constructive. E momentul ca energiile societăţii să se alăture în forul destinat şi gândit pentru asta, Adunarea Generală a Asociaţilor (AGA). Mediul cultural şi cetăţenii Timişoarei trebuie să vină împreună în spirit democratic, iar în urma dialogului şi a dezbaterilor constructive din acest for, să asigure sinergia pozitivă dintre perspectivele şi nevoile diferite, totul în cadrul construit deja prin dosarul de candidatură asumat. Acest for trebuie să genereze, prin vot democratic şi liber, noul Consiliu Director, organul de conducere strategic care trebuie să fie reprezentativ pentru oraş şi pentru proiectul asumat.
Pe lângă AGA şi Consiliul Director proiectul prevede încă patru structuri cu rol important în implementare:
-Comisia de Etică şi Guvernanţă Culturală – garantul aplicării principiilor bunei guvernări şi a evitării conflictelor de interese.
-Comisia de Monitorizare şi Evaluare – responsabilă pentru monitorizarea şi comunicarea rezultatele obţinute, sprijină deciziile Consiliului Director pentru îmbunătăţirea implementării
-Consiliul Consultativ Civic şi Forumul Reprezentanţilor Regionali – cu rol de a asigura şi lărgii cadrul de dialog atât la nivelul Timişoarei, cât şi dincolo de oraş, astfel asigurând impactul regional şi trans-frontalier al programului TM 2021
Din păcate actualul statut al Asociaţiei nu prevede încă toate aceste structuri precum au fost ele asumate în dosarul de candidatură, ceea ce face imperativă actualizarea sa. Aceste structuri funcţionează pe lângă AGA, iar constituirea lor trebuie să fie generată de dialogul dintre AGA şi Consiliul Director. USR Timişoara recomandă Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală 2021 să ţină cont de dorinţa societatății timişorene de a fi parte a acestui proiect; să ofere deschidere şi să încurajeze implicarea tuturor celor ce doresc, prin aderare la Asociaţie, sa fie parte din procesul de reorganizare al Asociaţei. Acest proces trebuie transparentizat şi comunicat eficient, atât procesul cât şi etapele şi calendarul acestuia. Avem mare nevoie de comunicare eficientă, dialog real, atitudine critică constructivă, de responsabilizarea a decidenţilor şi de transparentizarea finanțării pentru a implementa acest proiect.
Narațiunea de succes a 2021 este schimbarea de atitudini spre un public și spirit civic şi comunitar mai activ.
Acestea sunt lucruri la care societatea românească, în ansamblul ei, încă lucrează, dar tocmai dialogul viu născut în societate despre TM 2021 arată progresele pe care comunitatea le face. Succesul acestui proiect nu stă doar în Asociaţie sau în programul cultural, succesul acestui proiect este în mâinele noastre, ale locuitorilor acestui oraş, fie că aparţinem sau nu mediului cultural, iar libertatea câştigată în 1989 ne îndeamnă la responsabilitate faţă de comunitate.
Acest proiect a fost scris pentru oamenii acestui oraş, ţinând cont de istoria noastră şi de aspiraţiile pe care le avem, iar succesul său stă în modul în care cu toţii, Asociaţie, instituţii publice, mediu cultural şi societate civică ştim să colaborăm. Democraţia este despre interesul comun ce trebuie să primeze şi să câştige prin dialog, în cadrul regulilor deja stabilite. Tocmai de aceea USR Timişoara îndeamnă pe toţi aceia interesaţi de acest proiect să se înscrie în Asociaţia Timişoara 2021, şi să genereze schimbarea pe care o doresc dinăuntru, într-un cadru democratic şi constructiv.
România şi Timişoara vor fi schimbate de acei oameni ce decid să nu stea deoparte!
Mai jos link-ul pentru înscriere în Asociaţia Timişoara Capitală Culturală Europeană 2021: http://www.timisoara2021.ro/2018/03/01/formular-de- adeziune/

Alte subiecte :

Citește și :