1.1 C
Timișoara
marți 19 martie 2024

Proiectul Timișoara Premium Exposed City va schimba faţa municipiului de pe Bega

Un număr impresionant de clădiri istorice: peste 14.000. Un procent sumbru atunci cînd vine vorba despre imobile în stare proastă și foarte proastă: peste 90%. Și o provocare: titlul de Capitală Europeană a Culturii. Sunt elementele care au atras după sine necesitatea implementării unui proiect în premieră absolută pentru Timișoara: Timișoara Premium Exposed City – o inițiativă a Asociației Expose Architecture, a Consulatului Onorific al Italiei la Timisoara și a Direcției Județene pentru Cultură Timiș

Timișoara Premium Exposed City are ca scop creșterea, până în 2021, a  numărului de clădiri restaurate, crearea și promovarea pe termen lung a branding – ului de patrimoniu la nivel de oraș, cu impact regional, național și european. Concret, vizează identificarea unui numar de 20-30 de imobile din zonele istorice ale Timișoarei (Traian, Iosefin, Cetate), care vor fi promovate pentru a atrage investitori (finantatori), în vederea restaurării lor.

Este vorba de acțiuni punctuale de tip parteneriat privat – privat (dar care replicate pe mai multe imobile primesc un impact la scară largă), între proprietarii imobilelor și finanțatori, cu susținerea instituțiilor publice și a organizațiilor cu atribuții și responsabilități în domeniu. Investitorii trebuie sa actioneze din propria convingere si cu dorinta de a contribui si a fi partasi in mod direct, intr-un moment in care orasul are nevoie sa-si pregateasca imaginea arhitecturala si urbanistica pentru intampinarea evenimentului TM 2021, prin readucerea fațadelor clădirilor din cartierelor istorice, la adevarata lor valoare.

„Timișoara Premium Exposed City este o nouă șansă pentru Conservarea patrimoniului, este momentul oportun ca acest concept sa fie înțeles de cetățenii Timișoarei. Este nevoie de o strategie promovată la nivel de oraș în scopul informării cetățeanului cu privire la patrimoniu, conservare, restaurare și cu privire la ceea ce poate să facă fiecare individ în sensul păstrării substanței istorice a orașului. Timișoara este cunoscută pentru spiritul ei civic iar acest proiect evidentiază modalitatea simplă, pentru omul de rând, care prin contribuția lui are oportunitatea de a conduce imaginea de odinioară a orașului istoric către o realitate palpabilă în pragul anului 2021. Optica unei societăți se schimbă prin învățare și puterea exemplului, spune ing. Tîrtea Maria – consilier patrimoniu imobil – DJC Timis

„Este un proiect lansat din spirit civic pentru realizarea căruia este nevoie curaj, de relaționare și implicare directă, motiv pentru care facem apel la toți cei ce au putere financiară, de decizie, socială, media, etc… și care cred în șansa lor de a marca istoria Timișoarei. ” , declară arh. Raluca Pescar – președinte al Asociației Expose Architecture

Prima etapă a proiectului constă în întâlnirea factorilor de decizie locali și naționali, pentru cooptarea lor în planul pentru restaurarea imobilelor de patrimoniu și a pregătirii clădirilor pentru Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2021. Această întâlnire a avut loc cu prilejul vernisajului expoziției Timișoara Premium Exposed City, expoziție găzduită de galeria Pygmalion a Casei Artelor până în 10 mai.

Următoarea etapă constă în identificarea clădirilor viabile pentru a intra în proiect și lansarea apelului public catre investitori. Cooptarea finanțatorilor se va face prioritizat, plecând de la nivel local, regional, național, până la cel european/internațional. În paralel, se va demara platforma online a proiectului, cu marcarea clădirilor selectate, fapt ce va permite urmărirea în timp real a evoluției demersului de către toti cei interesați.

Rezultatul scontat este un parcurs arhitectural / turistic in Timisoara, generat de clădirile restaurate, dublat de un puternic brand de identitate de patrimoniu pentru orasul Timisoara, generat de transferul reciproc de imagine cladire-investitor.

 

 

Alte subiecte :

Citește și :