Terapii de ultimă generație în tratamentul cancerului la OncoGen! Un proiect româno-sârb de milioane de euro-VIDEO

733

Terapii Genetice şi Celulare în Tratamentul Cancerului – OncoGen din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Pius Brânzeu” Timişoara a câştigat proiectul „România-Serbia Joint Iniţiative against Cancer in Cross-Border Region : Improved Diagnosis and Treatment of Malignant Tumors” acronim ROSECAN, finanţat prin Programul Interreg-IPA CBC România Serbia.

Proiectul se va derula pe o perioadă de 42 luni, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii din Republica Serbia, unităţi spitaliceşti din regiunea Vojvodina şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa.

Bugetul total este de 12 milioane de euro, din care peste 3 milioane de euro sunt alocaţi Centrului OncoGen, iar contribuţia instituţiei reprezintă 2% din sumă.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă dezvoltarea oncologiei în regiune, printr-o infrastructură modernă şi eficientă, cu scopul de a asigura accesul la servicii de înaltă calitate pentru diagnosticul şi tratamentul cancerului. În cadrul proiectului, Centrul OncoGen va elabora aplicaţii software dedicate, care vor fi implementate ulterior în toate spitalele din regiune, şi va achiziţiona echipamente specifice pentru diagnostic personalizat în cancer, prin secvenţiere. Tehnica secvenţierii permite identificarea exactă a genelor implicate în apariţia şi dezvoltarea cancerului, asigurând diagnosticul de precizie al bolii şi personalizarea terapiei.

Centrul oncoGen a fost construit şi dotat în perioada 2010-2015, printr-o investiţie de 12 milioane de euro, finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competivităţii Economice. Centrul dispune de facilităţi de ultimă generaţie pentru cercetarea fundamentală şi aplicativă în domeniul terapiilor avansate, având 15 compartimente şi laboratoare, inclusiv un compartiment GMP, unic în Europa de Est, unde activează40 de specialiţti de înaltă calificare.

„Este vorba de un proiect transfrontalier pe care colegii de la OncoGen l-au depus în urmă cu un an de zile împreună cu o clinică din Serbia şi clinica din Reşiţa, a fost declarat câştigător, şi în urma acestui proiect OncoGen beneficiază de repartiţia a peste 3 milioane de euro pentru dotarea cu aparatură medicală din cadrul acestui proiect”, a spus managerul spitalului dr. Marius Craina

Pentru sistemul de sănătate este vital să se câştige astfel de proiecte, deoarece achiziţia şi dotarea cu aparatură medicală lasă de dorit de la o zi la alta, existând ani, cum ar fi (2016) când nu s-a primit nici o finanţare din partea Ministerului Sănătăţii. Implicarea pentru atragerea de fonduri europene este vitală din acest punct de vedere.

„O iniţiativă comună de luptă împotriva cancerului, pe cele două ţări, România şi Serbia, într-un program transfrontalier. Este un proiect de infrastructură, este un proiect de dotări în care fiecare dintre partenerii implicaţi doreşte să aducă îmbunătăţiri tratamentului şi diagnosticul în cancer. Vor fi achiziţionate aparate necesare pentru diagnosticul de precizie al tumorilor solide” a spus dr. Florina Bojin, conferenţiar Imunologie UMF

„Domeniul Sănătăţii este prioritar pentru noi, iar pentru a rezolva anumite probleme în cadrul Spitalului Judeţean este prioritară atragerea de fonduri europene. Acest proiect de peste 3 milioane de euro este binevenit şi nu pot decât să felicit echipa de proiect şi să le urez – MULT SUCCES”, a spus Călin Dobra, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.