6.2 C
Timișoara
miercuri 17 aprilie 2024

Primarul de la Dumbrăviţa se luptă cu apele pluviale…

Comuna timişeană Dumbrăviţa, din imediata vecinătate a Timişoarei, este în topul preferinţelor pentru orăşenii care vor să-şi construiască o casă şi să scape de tumultul aglomerării urbane, de căldura degajată de betoane şi asfalt. Toate bune şi frumoase! Ţi-ai făcut casă, dacă ai noroc ai şi drum asfaltat, eşti conectat la toate utilităţile de care ai beneficiat la oraş. Mai rămâne o problemă: inundaţiile în caz de cantităţi mari de precipitaţii.

Apa pluvială este mare provocare a primarului din Dumbrăviţa, Victor Malac, pentru că actuala canalizare nu face faţă ploilor foarte mari. „Pe parcursul lunilor iunie şi august am avut parte, în mai multe rânduri, de ploi torenţiale. Cantităţile mari de apă căzute, în timp foarte scurt, au generat pagube şi disconfort, au făcut ca unele străzi să fie afectate. Nu vreau să pară o scuză, dar este o realitate că nicio administraţie din lume nu poate face faţă de una singură forţei dezlănţuite a naturii. Trebuie să ţinem cont de faptul că, doar în două zile din luna iunie şi una din august, cantitățile de apă căzute au depășit 130 litri pe metru pătrat! Sistemul de canalizare nu a putut prelua acest uriaş volum de apă şi, ca atare, mai multe străzi au fost inundate” spune primarul din Dumbrăviţa, Victor Malac.

„Ne preocupă această problemă şi, în urma discuţiilor cu colaboratorii dar şi cu cetăţenii, am identificat două soluţii. Prima, una pe termen scurt, ar fi aceea prin care colectarea apelor pluviale să fie separată de cea menajeră. Concret, ar fi util dacă apa rezultată de la ploaie nu s-ar deversa în sistemul de canalizare (aşa cum se întâmplă acum), ci în bazine de retenţie (bazine în care să fie dirijate apele pluviale), amplasate în incinta gospodăriilor dumbrăviţanilor. Pe termen lung, ne dorim să aplicăm un sistem de separare a apelor pluviale de canalizare însă, la scara întregii comune. În acest sens, am apelat la o firmă de specialitate care să ne prezinte soluţii fiabile. În context, aş dori să amintesc că cei 26 de kilometri de străzi pe care urmează sa-i asfaltăm sunt prevăzuți cu rigole care pot colecta apele pluviale căzute în cantităţi mari”, le transmite primarul Victor Malac oamenilor din Dumbrăviţa, pe care îi conduce pentru a doua oară.

Alte subiecte :

Siguranța alimentelor și igiena produselor, întru-un seminar de informare organizat de CCIAT | FOTO-VIDEO

Pentru a avea un mediu de afaceri bine informat, la curent cu tot ce e bine de știut în domeniul legislației, Camera de...

Analiză UPT: Valul de concedieri din SUA, în domeniul IT&C, nu s-a resimțit în vestul României

Rata de angajabilitate a studenților UPT a ajuns la 93% la licență și 96% la masterat.  Marile companii din IT&C din Statele Unite...

Citește și :