Prietenii lui Napoleon III s-au adunat în Sala Senatului Politehnicii pentru a vorbi despre Unire

444

În acest an al aniversării celor o sută de ani de la finalizarea primului Război Mondial ce pentru țara noastră a însemnat și finalizarea unei construcții de stat care a culminat cu ceea ce istorici numesc România Mare, este un prilej de aduceri aminte.

Universitatea Politehnica Timișoara se află in fericita conjunctură ca sediul central să se afle în așa numitul Palat Lloyd ce a jucat chiar un rol important în acel an astral. Acolo au discutat și pus bazele alipirii Banatului la România comisia aliată care a făcut raportul ce a mers apoi la Conferința de Pace de la Paris.

Vineri, 11 mai, în minunata Sala a Rectoratului Politehnicii a avut loc o conferință, de data aceasta istorică și științifică, cu invitați de suflet din Franța. Tema principală a discuțiilor a fost „Napoleon al III-lea și România”. Evenimentul a fost organizat de membri ai Asociației Prietenii lui Napoleon al III-lea în parteneriat cu Universitatea Politehnica Timişoara şi Fundaţia Politehnica.

Tema extrem de generoasă este legată construcția României, a statului unitar, începând cu prima unire a principatelor române, în 1859. Mica Unire care a fost urmată, după 60 de ani, de Marea Unire de la 1918 și alipirea Banatului la România, în 3 august 1919. Prezența misiunii militare franceze conduse de generalul Berthelot a fost decisivă în realizarea acestei uniri, care a început, ca proces istoric, în 1859.

Despre contextul istoric al realizării unirii și al creării statului unitar român, dar și despre rolul Franței în acest proces a vorbit prietenul țării noastre, Abel Douay, președinte al Asociației Prietenii lui Napoleon al III-lea și autor, alături de Gerard Hertault, al cărții „Napoleon al III-lea și România”, dar și Geo Lehene, inițiator al evenimentului, care a prezentat contextul prezenței misiunii generalului Berthelot în România.

De asemenea, jurnalistul şi publicistul Liviu Crişan, director al Editurii Balcanic din Timişoara, a vorbit despre „Acțiunea diplomatică a delegației României la Conferința de Pace de la Paris -1919”, cu o atenție sporită asupra integrării Banatului la patria mare.
La conferința din Sala Senatului Universității Politehnica Timișoara au luat parte membrii delegației de 20 de persoane din Franța și Belgia, membri ai Asociației Prietenii lui Napoleon al III-lea.

Tot în cadrul evenimentului, profesorul Ivan Bogdanov, președintele Fundației Politehnica, a prezentat fascinanta istorie a Sălii Senatului Universității Politehnica Timișoara. Această bijuterie de arhitectură a căpătat o nouă strălucire odată cu ampla renovare de acum câțiva ani în urmă.

Cu prilejul conferinței și a vizitei oaspeților străini a fost dezvelită și o placă aniversară de o factură mai aparte ce îmbină caracterul sobru cu modernismul acestor ani.

Asociația Prietenii lui Napoleon al III-lea a fost înființată în 1966, iar din 1990 a derulat mai multe proiecte cu instituții publice românești, inclusiv cu Administrația Prezidențială, pentru promovarea relațiilor de prietenie dintre Franța și România.

Inițiatorul conferinței, Geo Lehene, a absolvit Universitatea de Medicină „Carol Davila” din București în 1989, iar în 1990 a plecat în Franța pentru a se specializa în domeniul psihiatriei. Ulterior s-a orientat spre domeniul administrației în domeniul sănătății, după absolvirea Școlii de Înalte Studii în Sănătate Publică din Franța, iar în prezent este manager de spital la Verdun, în regiunea Lorena.

Manifestarea se înscrie în seria celor dedicate centenarului UniversitățiiPolitehnica Timișoara, centenarului României, dar și Anului European al Patrimoniului Cultural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.