Preţul lemnelor de foc s-a dublat din cauza măsurilor cerute de Uniunea Europeană

1163

În urmă cu un an, Comisia Europeană a lansat o procedură de pre-infringement împotriva României pentru management defectuos în domeniul pădurilor.

Ministrul mediului, apelor şi pădurilor, Cristiana Paşca Palmer, anunţa în urmă cu circa 2 săptămâni, că procedura a fost clasată ca urmare a pachetului de măsuri adoptate şi a modificării legislaţiei silvice, evitând astfel pierderi de 200.000 de euro pe zi, penalizări care ar fi urmat declanşării procedurii de infringement.

Numai că modificarea legislaţiei silvice a dus la dublarea preţului lemnelor de foc pentru populaţie, cele mai afectate zone fiind cele rurale.

„Ne trezim în toamna lui 2016 cu anumite perturbanţe pe piaţa lemnului de foc. Ele sunt generate, în primul rând, de înăsprirea legislaţiei privind legalitatea lemnului care circulă şi se valorifică. Guvernul a luat, în ultimul an, mai multe măsuri privind limitarea vânzării, tăierii ilegale de lemn şi a vânzării de lemn pe piaţă. Acestea au avut un efect destul de important, însemnând că, dacă anul trecut, populaţia se aproviziona la un preţ mediu de 200 de lei pe metrul cub, acum ce se întâmplă în mediul rural cu preponderenţă, unde lemnul de foc are o importanţă deosebită în încălzirea locuinţelor, s-a ajuns la o dublare a preţului, undeva la 400 – 450 de lei metrul cub. Este un efect cumulat, datorită înăspririi legislaţiei, dar este şi efectul unei reglementări guvernamentale din oiembrie 2015, care a bulversat puţin piaţa lemnului în anul de producţie 2016”, a declarat Ciprian Pahonţu, directorul general Romsilva.

Acesta a mai adăugat că „În 2016, Romsilva a avut posibilitatea să pună pe piaţă lemnul care a fost refuzat de agenţii economici la două licitaţii şi o negociere. Până la 30 septembrie, Romsilva a reuşit să pună 450.000 de metri cubi pe piaţă. Anul trecut, aproape un milion de metri cubi lemn de foc am asigurat către populaţie. La nivel guvernamental s-au luat deja măsuri pentru a trece cu bine iarna. Avem o promisiune de la Guvern de a pune încă 450.000 de metri cubi pe piaţă până la sfârşitul anului. Romsilva nu este singurul jucător de pe piaţă”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.