Premierul Tudose îi avertizează dur pe Dragnea si pe ceilalți ,,grei” din PSD!

3046

Măsurile fiscale care au pus pe jar mediul de afaceri, dispar una câte una. După dezbateri şi analize, premierul Tudose a anunţat că nu va face schimbări privind taxele şi impozitele dacă acestea fac rău.

„Eu sunt premier şi eu dispun”, a răspuns apăsat Tudose criticilor primite, de la colegi. Aşadar, nu se vor mai aplică: impozitul pe afacerile firmelor, taxa de solidaritate şi modificarea contribuţiilor sociale, prevăzute în programul de guvernare. În această ţopăială fiscală”, cum a numit-o preşedintele Klaus Iohannis, rămâne totuşi întrebarea ce schimbări vor fi aplicate de la anul, mai ales că bugetul ţării este sub presiune.

Modificat peste noapte, programul de guvernare al PSD a adus odată cu noul guvern condus de Mihai Tudose o mulţime de schimbări majore pentru 2017 şi 2018. Măsuri care acum sunt anulate rând pe rând.

Prima măsură la care au renunţat oficialii pentru anul viitor a fost impozitul pe gospodării. Liderii Coaliţiei şi-au dat seama că s-au pripit când au anunţat că românii vor fi taxaţi la comun, în gospodării, şi au amânat pe termen nelimitat această măsură.

În schimb, guvernul Tudose a venit cu o altă idee: a propus că de la anul să fie aplicat un impozit pe venitul global al fiecărui român. Numai că nu este clar cum şi dacă va fi aplicată această măsură care vine la „pachet” cu o declaraţie de patrimoniu care ar trebui să fie depusă de toţi românii.

De curând, Guvernul a precizat că renunţă şi la o schimbare lăudată de şeful PSD Liviu Dragnea – plata contribuţiilor doar de către angajat. Executivul a decis până la urmă ca plata contribuţiilor sociale – CAS şi CASS – să fie suportată în continuare şi de angajaţi, şi de angajatori.

Premierul s-a arătat chiar iritat când a fost întrebat de unele opinii din interiorul PSD despre aceste măsuri. „Domnule, până una-altă, eu sunt prim-ministru şi eu dispun, da? Cât sunt eu prim-ministru, rămâne cum am stabilit ieri”, a spus Tudose.

„Subiect închis” este şi impozitul pe cifra de afaceri a companiilor. Acest impozit a rezistat doar 12 zile, timp în care a produs mare îngrijorare în mediul de afaceri. Premierul a anunţat că renunţă la impozitul pe afaceri la finalul unei vizite la Bruxelles.

„La taxe discutate şi uitate” apare acum şi o altă măsură care i-a îngrijorat pe românii cu venituri mari. Este vorba despre taxa de solidaritate, care ar fi trebuit să fie aplicată de anul viitor celor cu salarii de peste 14.500 de lei pe lună. Până la urmă, Guvernul s-a lămurit că taxa nu ar fi adus suficienţi bani la buget. „Era prea puţin pentru a face ceva şi prea mare deranjul”, a explicat premierul.

Programul de guvernare vorbea şi despre creşterea salariului minim de la 1.450 de lei brut în prezent, la 2.000 de lei anul viitor. Însă, şeful PSD a anunţat că, de fapt, va fi o creştere de doar 100 de lei. Asta în condiţiile în care legea salarizării se aplică parţial acum.

Amânată este şi scăderea taxei pe valoarea adăugată de la 19% acum, la 18% în 2019.

Printre măsurile care s-au încadrat „în graficul” programului de guvernare se numără taxarea suplimentară a muncii muncii part-time, dacă ea nu este plătită la nivel de salariul minim. Iar punctul de pensie a crescut la 1.000 de lei începând cu această lună.

La final, însă, lista de măsuri din programul de guvernare cuprinde mai multe măsuri anunţate şi „desfiinţate” decât proiecte aplicate la timp.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.