Prăpăd de aproape un miliard de euro din banii noștri! Câți bani s-au ,,topit” în Timișoara?

1590

Procurorii şi inspectorii Corpului de Control al Executivului au început cea mai mare anchetă postdecembristă prin care se vrea stabilirea adevărului: cine are carnet de revoluţionar legal şi cine nu.

Patru ani le-au trebuit inspectorilor de la Corpul de Control al Guvernului să verifice hârtiile de la Secretariatul General al Revoluţionarilor, pentru a stabili câţi bani s-au plătit de la bugetul de stat celor aproximativ 21.000 de persoane care deţin carnet de revoluţionar. E vorba de toate certificatele emise, din 1992 şi până în prezent.

În urma controlului, s-au descoperit sume impresionante şi ilegalităţi uriaşe. Primele nereguli au fost deja raportate procurorilor, care au început o anchetă în acest sens: 3.500 de persoane ar beneficia ilegal de indeminzaţii şi de alte facilităţi de la stat. Potrivit raportului de control, rezultat în urma verificărilor începute în 2012 şi terminate în 2016, din vistieria statului s-au alocat aproximativ 750 de milioane de euro, drepturi bănești pentru revoluționari.

Concret, acţiunea de control a fost iniţiată pe data de 19 aprilie 2012, când şeful Corpului de Control al Guvernului a emis un ordin privind înfiinţarea unei comisii. Controlul a continuat, prin alte două ordine emise pe data de 9 mai 2016 şi 19 iunie 2016. Acțiunea a fost finalizată la începutul lunii noiembrie.

Concret, acţiunea de control a fost iniţiată pe data de 19 aprilie 2012, când şeful Corpului de Control al Guvernului a emis un ordin privind înfiinţarea unei comisii. Controlul a continuat, prin alte două ordine emise pe data de 9 mai 2016 şi 19 iunie 2016. Acțiunea a fost finalizată la începutul lunii noiembrie.

Plăţiile, făcute prin casele de pensii

Documentul guvernamental este primul care arată impactul financiar generat de Legea recunostinţei faţă de eroii-martiri şi luptători care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987. Legea poartă numărul 341/2004 .

Sumele sunt colosale: 720 de milioane de euro- indemnizaţii şi pensii, 20 de miloane de euro, călătorii cu trenul şi 10 milioane de euro- alte beneficii. Cei 720 de milioane de euro au reprezentat plăţi făcute de Casele de Pensii sub formă de indemnizaţii reparatorii pentru urmașii eroilor- martiri şi revoluţionari.

Dacă în cazul banilor- încă nu se ştie exact cine a luat bani îndreptăţit şi cine nu, în ceea ce priveşte alocarea cartelelor de metrou, cu ajutorul cărora pot circula gratuit revoluţionarii, s-au descoperit alte nereguli. În doi ani nu se ştie ce s-a întâmplat cu 13.114 cartele de metrou, potrivit notei de control.

Se analizează modificarea legii

Executivul a emis o adresă către Secretariatul de Stat, prin care cere analizarea legislaţiei actuale şi modificarea ei. „Se are în vedere remedierea deficienţelor şi revizuirea legislaţiei cu privire la drepturile şi facilităţiile luptătorilor împotriva regimului comunist, inclusiv în sensul actualizării şi/sau modificării prevederii legislative, în scopul diminuării numărului de beneficiari şi a cheltuielilor cu impact economic asupra bugetului general consolidat”, se precizează în adresa citată.

Baza electronică de date cu ajutorul căreia s-au emis certificatele nu funcționează

Nereguli s-au descoperit şi în ceea ce priveşte evidenţa beneficiarilor ţinută de către Secretariatul General al Revoluţionarilor. În timp ce dosarele sunt păstrate impropriu, fiind greu de căutat în ele, iar o parte sunt deteriorate, arhiva electronică este nefuncţională. „Din datele transmise de Secretariat, deşi la nivelul instituţiei a fost realizată o bază de date informatizată, cu ajutorul programului software achiziţionat în acest scop, aceasta nu este utilizată, cauza fiind imposibilitatea de actualizare a programului, şi, astfel, baza de date nu mai este funcţională”, se precizează în documentul guvernamental citat.

Cert este că, la 26 de ani de la Revoluţie, adevăraţii eroi ai acelor zile s-au multiplicat, ajungându-se la aproximativ 21.000 de revoluționari. La început n-au fost decât vreo 3.000, apoi 7.000, iar prin 1997 ajunseseră la 19.000. Apogeul a fost în perioada în care Bebe Ivanovici a fost „şeful revoluţionarilor” – 32.000 de certificate erau valabile. Cert este că nimeni nu ştie să spună un număr exact al revoluţionarilor.

Anchetă la Arhivele Naţionale

Acum, pentru a stabili exact cine a luat legal bani şi cine nu, în ultimii 20 de ani, comisia de verificare s-a mutat la Arhivele Naţionale ale Statului, unde a cerut o serie de documente. Şi pentru că inspectorii Guvernului nu s-au lămurit câţi români au primit legal bani din datele oferite de cei de la Secretariatul Revoluţionarilor, Guvernul a făcut o adresă către Arhivele Naţionale ale Statului. Acum, angajaţii de la arhive iau la puricat documentele, pentru a stabili numărul real al celor care au dreptul să fie revoluţionari.

Beneficiile unui revoluţionar

Mulţi revoluţionari au obţinut deja un salariu pe viaţă de la stat, împrumuturi preferenţiale, terenuri, bilete de tren gratuite sau spaţii comerciale scrie Evenimentul Zilei. O parte dintre ei au primit şi case, fie în chirie sau cumpărate pe nimic. De asemenea, au beneficiat de scutiri de impozite şi de credite bancare preferenţiale, prin Legea Recunoştinţei. Fiecare beneficiar primeşte 2.000 de lei, indemnizaţie pe lună. Pe lângă acest „salariu”, beneficiile sunt multiple:

● nu plătesc taxe și impozite la stat pe salariu, case si afaceri;

● primesc loc de veci cu titlu gratuit;

● călătoresc oriunde fără să plătească vreun ban pe biletul de autobuz sau de tren;

● primesc 10.000 de mp de teren în extravilan și 500 de mp de teren în intravilan, pentru a-și face o casă, cu 20 de mii de euro, bani tot de la stat.

Șpăgile pentru certificatele false se dădeau pe holurile Parlamentului

Procurorii Parchetului General au descins, în 17 noiembrie, în mai multe sedii ale revoluționarilor de unde au ridicat mai multe înscrisuri, dar și alte probe, în mega dosarul denumit „cerficate de revoluționar false”. La 27 de ani de la Revoluție, magistrații au obținut reținerea și ulterior arestarea fostului secretar de stat Adrian Sanda și a altor șase persoane.

Printre acuzațiile grave aduse celor care se ocupau de eliberarea acestor certificate au fost: luarea de mită, fals în înscrisuri, abuz în serviciu și alte astfel de infracțiuni. Concret, cele șapte persoane pentru care s-a luat măsura arestării erau acuzate că ar fi făcut bani frumoși falsificând date și eliberând astfel de certificate de revoluționar, în fals. Anchetatorii au descoperit că cei care voiau să obţină un certificat de „Luptător cu rol determinant în Revoluție”, au plătit între 1.000 și 5.000 de euro. O afacere profitabilă pentru că printre facilităţi se numărau transportul în comun gratuit, scutirea de la plata unor taxe şi impozite sau indemnizaţia lunară de peste 2.000 de lei.

3.500 de falși revoluționari

Aproape 3.500 de oameni ar fi obţinut, prin şpagă, certificate de luptători în Revoluţia din decembrie ’89, procurorii susțin că în unele cazuri șpaga s-a înmânat chiar pe holurile de la Palatul Parlamentului. Oamenii legii au cerut să fie arestați fostul secretar de stat pentru problemele revoluționarilor Adrian Sanda, Corina Denisa Tănase (secretar general al SSPR), Cristina Valentina Cechi (șefa Departamentului pentru revoluționari), Mihail Valentin Gadină (inspector de specialitate în cadrul SSPR), Ionel Iosef (președintele unei asociații de revoluționari din București), Andreea Dragomir (angajat al CPRD) și Gheorghe Neagu. În același dosar, au fost puși sub control judiciar Ciprian Albert Arnăuși, Ștefan Păduraru, Cristian Adam, George Avram și Ioan Blaga. Prejudiciul adus bugetului de stat este în valoare totală de 12.887.600 lei.

Sursa: Evenimentul Zilei

1 COMENTARIU

  1. Citesc în articol:
    (revoluționarii) „nu plătesc taxe și impozite la stat pe salariu, case si afaceri;”
    La ăia de la ANAF de ce nu le zice nimeni treaba asta?
    Sînt revoluționar cu certificat. Luna aceasta am plătit la ANAF un total de 3006 lei impozite și asigurări sociale obligatorii (pensie și sănătate) pentru veniturile mele din activități independente (PFA) și din închirieri. Pot arăta redacției chitanțele respective.
    Dacă e adevărat ce scrieți, înseamnă că e un abuz că ANAF a pretins impozite de la mine. Mă puteți ajuta să recuperez banii? Nu numai ăștia din ultima lună, ci toate impozitele plătite de ani de zile, căci de ani de zile am citit într-o mulțime de ziare diferite, am văzut și la televizor că revoluționarii sînt scutiți de impozite, dar toți anii ăștia ANAF mereu mi-a cerut bani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.