13 C
Timișoara
vineri 19 aprilie 2024

Peste 20.000 de carnete de muncă, abandonate pe rafturile ITM Timiș

Dezinteres din partea angajatorilor, dar şi a salariaţilor din Timiş. Aceasta este părerea șefului ITM Timiş, care susține că peste 20.000 de carnete de muncă zac pe rafturile instituției de mai bine de trei ani.

În 2011, cărțile de muncă au devenit electronice. De atunci, titularii acestor documente tipărite, care atestă vechimea în muncă, trebuiau să le revendice de la Inspectoratul Teritorial de Muncă – ITM. Aproximativ 20.000 de cărți de muncă își așteaptă titularii. Pavel Kasai, directorul ITM Timiş, trage un semnal de alarmă și le transmite acestora să vină cât mai repede, pentru a nu lăsa lucrurile pe ultima sută de metri. Situația este cu atât mai dificilă, cu cât în ultimii trei ani, doar 6.000 de persoane și-au ridicat carnetele.

Oamenii vin după cărțile de muncă doar când se apropie vârsta de pensionare. “Fac apel către cei care au lucrat în perioada de dinainte de 1989 să vină să își ridice cărțile de muncă. Va veni vremea când vor avea nevoie de ele. La pensionare vor veni că au nevoie de ele urgent, pentru că trebuie să își pregătească dosarul”, spune Pavel Kasai, directorul Inspectoratului de Muncă Timiș.

În plus, șeful ITM susține că unul dintre motive ar fi că foarte multe persoane lucrează în străinăte, dar și că multe societăți din Timiș şi-au încetat activitatea.“Avem încă peste 20.000 de carnete de muncă. Transmitem peste tot să vină oamenii să le ridice, dar foarte mulţi sunt plecaţi să muncească în străinătate şi foarte multe firme şi-au încetat activitatea. Inspectorii care merg în control la firme le spun atât angajaților, cât și angajatorilor să vină să-şi ridice aceste cărţi de muncă. Vara vin mai mulţi după ele, dar acum dăm destul de puţine”, explică Pavel Kaşai.

În prezent, evidenţa angajaților se face prin aplicaţia electronică Revisal.

Alte subiecte :

Citește și :