Peste 1000 de ouă vopsite în coji de ceapă! Măicuțele de la Mănăstirea Șag așteaptă credincioșii. Foto – Video

490

Mai sunt puține ore până la momentul când se va săvârși minunea cea mai importantă a creștinilor – Noaptea când se vestește că a înviat Mântuitorul.
Ca la toate lăcașele de cult ale mitropoliei Banatului, și la sfânta mănăstire de la Șag va avea loc slujba de la miezul nopții. În așteptarea credincioșilor, pregătirile sunt în plină desfășurare.

Vopsitul ouălelor este o tradiție ce se pare că provine din Persia antică și precede cu mult creștinismul. Dar acesta l-a preluat incluzându-l în obiceiurile noastre. Coloratul de ouă în antichitate, iar mai apoi de Paști este menționată din Armenia, Rusia, Grecia de unde s-a răspândit în toată zona mediteranei și a centrului european.

Azi, în Vinerea Mare, maicile de la manăstirea Timișeni s-au ocupat de vopsirea ouălor. Ca și în alți ani, stiu că vor avea mulți oaspeți. Mai cu seamă cei mici se vor bucura de câte un ou înroșit din cele peste o mie. Pentru a fi în ton cu tradițiile mai vechi s-au folosit banalele coji de ceapă nu sofisticatele chimicale din comerț ce oricum nu sunt prea sănătoase.

Din cauza vremii ploioase, crucea din cofraje nu a mai fost aranjată în gradină în iarba verde, ci de data asta, la adăpostul unui chioșc ce le va proteja de ploaie.

„Tradiția ouălor roșii la Timișeni este de mulți ani, se vopsesc o mie de ouă. Simbolistica ouălor roșii merge din urmă cu 2.000 de ani, de la răstignirea Domnului, când Maica Sfântă a pus un coș cu ouă, când a fost împuns în coaste și i-a curs sânge și ouăle au fost înroșite. De atunci și până acum, se înroșesc ouăle. O altă tradiție mai spune că Maria Magdalena a înroșit un coș de ouă și le-a dus în cinstea lui Pilat să-i dea trupul de pe cruce a lui Hristos. Atunci Pilat a dat trupul jos ca să-l îngroape. Aceste ouă sunt puse la masă în toate cele trei zile de Paști”, a povestit maica Ana.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.