Personalitate mondială a Banatului promovată gratuit, fără ghid și doar în limba română…. FOTO + VIDEO

1770

S-a născut acum 144 de ani, în 17 august 1872, în comuna Bujoru, comitatul Caraș-Severin (la acea vreme). Astăzi, localitatea natală, aflată la 20 de kilometri de Lugoj, îi poartă numele, ca o recunoaștere a notorietății pe care a adus-o acestor meleaguri prin inovațiile revoluționare care aveau să schimbe istoria aeronauticii: Traian Vuia.

Muzeul Traian Vuia 18

Cunoscut mai mult în Franța decât în România, Traian Vuia a revoluționat lumea prin studiile care au dus la construcția primului avion din lume mai greu decât aerul, care decolează și zboară exclusiv prin forța motorului. Una din replicile ”Liliacului”, aparatul epocal cu care bănățeanul nostru a zburat la 18 martie 1906, pe terenul de la Montesson, în Franța este exponatul principal din Muzeul Traian Vuia, din comuna natală.

Muzeul care-i poartă numele, ce ilustrează viața și activitatea lui Traian Vuia, a fost inaugurat acum aproape patru ani, în aprilie 2012, moment de la care nu s-au întâmplat prea multe lucruri. Mai precis, muzeul încă nu are un program de vizitare, iar principalul ghid este paznicul instituției care te primește amabil, la orice oră ai drum pe acolo. Șansele de a opri în fața Muzeului Traian Vuia, din întâmplare, dacă nu-ți propui special acest lucru, sunt din ce în ce mai mici.

Muzeul Traian Vuia 16

Asta din cauză că drumul național care face legătura dintre Lugoj și Făget este acum mai puțin circulat datorită tronsonului de autostradă care ocolește comuna Traian Vuia.

Pentru vizitarea muzeului nu ai nevoie de bani ci doar de actul de identitate, care reprezintă ”biletul de intrare”. După ce a băgat banii în construcția muzeului, administrația județeană nu a găsit resursele necesare să angajeze personal specializat așa că paznicul îți oferă toate informațiile pe care le știe. Restul datelor despre viața și activitatea lui Traian Vuia le puteți descoperi și singuri prin vizitarea sălilor de la parter și de la etaj.

Muzeul Traian Vuia 13

Pentru noi e simplu! Replicile avioanelor construite de Traian Vuia, de la parter și etaj, nu au nevoie de mari explicații. Poate doar datele tehnice să reprezinte interes pentru iubitorii de tehnică aviatică. Și când vine vorba despre documentele care atestă viața și activitatea lui Traian Vuia e simplu. Tot pentru noi, deoarece explicațiile sunt în limba română. Interesant de văzut ce se întâmplă când trece pragul muzeului vreun turist străin venit special până aici. Dacă nu are inspirația să treacă pe la Muzeul Bantului și să apeleze la serviciile unui ghid specializat, care să și vorbească o limbă de circulație internațională, o să admire doar machetele și pozele, din care să deducă despre ce este vorba. Și nu știu dacă o să revină…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.