13 C
Timișoara
vineri 19 aprilie 2024

PERICOL! Lupii dau târcoale gospodăriilor din Banatul montan! Vânătorii nu pot face nimic…

În prag de iarnă, când zăpada și-a făcut deja simțită prezența, mai ales în județul Caraș-Severin, fiarele sălbatice din pădurile cărăşene au revenit în peisaj.

Primii care s-au speriat de lupii care și-au făcut apariția prin zonă sunt fermierii din perimetrul Anina, Ciudanoviţa, Goruia, Gârlişte şi Jitin, care-şi păşunează animalele în apropierea fondurilor de vânătoare Steierdorf şi Oraviţa.

Reprezentanţii AJVPS recomandă localnicilor să supravegheze în permanenţă animalele lăsate libere la păşunat sau pe marginea drumurilor, pentru că sunt o pradă sigură pentru eventualii răpitori care dau târcoale. Lupul este o specie protejată, iar paznicii de vânătoare nu-l pot vâna decât cu derogare specială de la Ministerul mediului şi al pădurilor, au declarat aceştia.

Din efectivul de lupi evaluat anul acesta, niciunul nu va fi extras prin împuşcare, a declarat pentru Radio Reşiţa, Mircea Ciobanu, directorul Asociaţiei judeţene de vânătoare şi pescuit sportiv Caraş-Severin. Ciobanu mai precizează că ”numărul fiarelor sălbatice s-a înmulţit excesiv în vestul ţării din cauza unei veri cu fructificaţie bogată în care animalele au găsit hrană din abundenţă. Despăgubiţi vor fi însă doar fermierii ale căror animale au fost atacate în incinta gospodăriilor şi nu cele lăsate libere pe domeniul public.

Păgubiţii, ale căror animale au fost atacate şi sfâşiate de răpitoare, se pot adresa primăriilor de reşedinţă şi în baza unui raport de constatare, întocmit în 48 de ore, pot primi despăgubiri substanţiale de la Ministerul Mediului şi al Pădurilor, mai precizează directorul AJVPS Caraș-Severin, dar indicat este ca fermierii să-şi păzească animalele şi să nu le lase libere zi şi noapte pe raza fondurilor de vânătoare.

Sursa: radioresita.ro
Foto: Facebook

Alte subiecte :

Citește și :