Pe ce se duc banii timişorenilor în 2017? Azi se votează bugetul… dacă şi consilierii vor fi de acord cu propunerea lui Robu

246

Deşi luna martie a ajuns la final, şi odată cu ea se încheie şi primul trimestru fiscal al anului, Timişoara tot nu a votat bugetul pentru anul 2017. Abia luni după amiază proiecţia de buget a fost publicată pe site-ul instituţiei, iar Consiliul Local Timişoara se reuneşte vineri după amiază, 31 martie, pentru a-l aproba. Rămâne de văzut ce amendamente aduc aleşii locali.

Anul acesta, oraşul beneficiază de aproape 1,4 miliarde de lei. Investiţiile se ridică la 260 de milioane de lei din fondurile proprii ale municipiului, la care se adaugă şi investiţii de 623 de milioane de lei, sumă care reprezintă credite de angajament pentru anul acesta.

Printre investiţiile propuse de municipalitate se numără reabilitări de străzi sau de blocuri, construire de parcuri sau modernizarea transportului în comun.

De ce se votează bugetul atât de târziu? Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, are o explicaţie: de vină sunt alegerile parlamentare din decembrie 2016.

„Vrem ca vineri să introducem în Consiliul Local proiectul de buget pentru aprobare şi apoi putem desfăşura activitatea în condiţii normale. Este foarte târziu, ne prinde începutul lunii aprilie şi de abia atunci vom putea avea buget aprobat pe 2017. Se mai întâmplă să se voteze bugetul aşa târziu după alegeri parlamentare. E nevoie de timp până se vine cu un nou buget naţional, cu bugetul judeţean şi abia apoi putem noi să venim cu bugetul pentru Timişoara”, a declarat Nicolae Robu, primarul Timişoarei.

Cum se împart banii oraşului?

La fel ca în fiecare an, Primăria Timişoara trebuie să împartă banii pe mai multe domenii. Potrivit declaraţiilor conducerii instituţiei, anul acesta o importanţă deosebită o primesc Învăţământul, Sănătatea şi, bineînţeles, Transporturile.

„Punem mare accent pe dezvoltare şi, bineînţeles, iniţiem noi investiţii. Sunt bani prevăzuţi pentru finalizarea pasajelor Jiul şi Popa Şapcă. Demarăm lucrări noi, cum ar fi noul pod în continuarea străzii Jiul şi, sper eu, noul pod din zona ILSA. Aş vrea ca două poduri să înceapă să intre în construcţie după, iată, 50 de ani de când nu s-a mai construit un pod. Trecerile peste Bega şi pe sub calea ferată au rămas ca acum 50 de ani. Când vom avea noile treceri pe sub calea ferată şi noile poduri, traficul va fi fluent”, spune Nicolae Robu, primarul Timişoarei.

Învăţământul primeşte anul acesta 23,7 milioane de lei.  Autorităţile au de gând să extindă mai multe şcoli şi grădiniţe, spaţiul pentru sălile de clasă devenind o problemă pentru aproape toate unităţile de învăţământ din Timişoara; se vor investi sute de mii de lei pentru reabilitarea termică a mai multor şcoli şi grădiniţe, se vor construi chiar şi corpuri suplimentare pentru elevi.

Una dintre cheltuielile importante trecute pe Programul de dezvoltare 2017 – Lista de investiţii este plata primei rate din contractul de cumpărare a spaţiilor în care funcţionează Colegiul Naţional Bănăţean şi Liceul Dositei Obradovici. Pentru anul acesta, în proiecţia bugetară au fost alocţi 7,2 milione de lei din suma necesară achiziţiei.

COLEGIU BĂNĂȚEAN--INTERVIU CU SORIN IONESCU DIRECTOR COLEGIU BANATEAN.Still043

Astfel, din bugetul local nu se vor mai scurge 25.000 de lei lunar, aşa cum s-a întâmplat până acum. Banii reprezintă chiria pentru Colegiul Bănăţean şi Liceul D. Obradovici. Potrivit contractelor de închiriere existente până la finalul anului trecut, chiria pentru spaţiile de învăţământ este de 15.000 de lei lunar, iar pentru cantină şi spălătorie de 10.000 de lei lunar.

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a promis că va cumpăra imobilele, în 2016, tocmai pentru a nu mai plăti atât de mulţi bani din bugetul local, lună de lună.

„În şedinţa din data de 26.10.2016, comisia de negociere cu terţii a reluat negocierea cu Episcopia Romano – Catolică de Timişoara în calitate de reprezentant al Ordinului Surorilor de la Notre Dame, pentru cumpărarea imobilelor în care funcţionează Colegiul Naţional Bănăţean şi Liceul Teoretic „D. Obradovici” şi prelungirea contractelor de închiriere. Conform procesului verbal, comisia de negociere cu terţii, de comun acord cu Episcopia Romano – Catolică de Timişoara, au hotărât prelungirea contractelor de închiriere cu aceeaşi chirie pe o perioadă de 1 an”, transmiteau  autorităţile anul trecut.

Apoi însă autorităţile au bătut palma cu reprezentanţii Fundaţiei Caritatea. Astfel, bugetul local al Timişoarei pe anul 2017 va fi sărăcit cu 7,2 milioane de lei pentru ca elevii să înveţe în continuare în spaţiile respective. Liceul Obradovici şi Colegiul Bănăţean au fost retrocedate Ordinului Călugăriţelor de la Notre Dame.

Sănătatea are parte şi ea de investiţii majore. Multe dintre clinicile spitalelor din subordinea Primăriei Timişoara vor beneficia de investiţii. Suma alocată acestui domeniu pentru anul acesta este de 51,5 milioane de lei.

Spitalul-de-Copii

Una dintre investiţiile majore de anul acesta este extinderea corpului B al Spitalului de copii Louis Ţurcanu. Din bugetul local vor merge spre acest obiectiv 12 milioane de lei. Proiectul a demarat în 2013, dar s-a lovit de multe neajunsuri. Şantierul a fost abandonat în 2015, după ce constructorul a acuzat deficienţe grave ale proiectului tehnic, dar nici nu şi-a mai plătit angajaţii şi a abandonat şantierul.

În prezent, lucrările au fost preluate de societatea Sulfatim, care a intrat în licitaţia inițială alături de Prompt, aceasta din urmă fiind cea care a renunţat la contractul iniţial.

„Am semnat, ieri (n.r. luni, 28 noiembrie), actul adiţional la contractul iniţial cu firma Sulfatim şi, din această postură, de terţi susţinători, firma Sulfatim s-a angajat să ducă lucrurile la bun sfârşit”, a declarat Nicolae Robu, primarul Timişoarei, anul trecut.

Noua firmă de construcţii a preluat amplasamentul şantierului şi va continua ceea ce a început cealaltă societate, care a intrat în insolvenţă.

„Nu ştiu exact care este perioada. Nu se mai poate respecta graficul iniţial, având în vedere că de atâta amar de vreme nu s-a mai făcut nimic”, a mai spus Robu, întrebat când prevede finalizarea lucrării.

Structura clădirii este aproape gata, ajungând undeva la 80%. Mai este nevoie de construirea unui etaj şi lipsesc finisajele exterioare şi interioare, căile de acces şi aparatura necesară. Per total, şantierul a ajuns la stadiul de doar 24%. S-au cheltuit până acum 11,3 milioane de lei, 5 milioane de lei provenind de la Guvern. Investiţia va ajunge la 48,7 milioane de lei.

Şi tot anul acesta vor fi alocaţi peste 9 milioane de lei pentru achiziţionarea de noi echipamente pentru Spitalul de Copii Louis Ţurcanu. Unele dintre aparate vor ajunge în corpul nou de clădire, care ar avea şanse, dacă lucrările avansează bine, să fie gata anul acesta.

Sportul, un capitol preferat de primarul oraşului, va beneficia anul acesta de 3,6 milioane de lei pentru investiţii. Cele mai multe vizează construirea de bazine sau baze sportive în cartierele din oraş. 400.000 de lei vor fi folosiţi pentru astfel de investiţii în zona Calea Lipovei, pe strada Zefirului, strada Holdelor şi pe strada Demetriade.

polivalenta (2)

Bineînţeles, proiectul de suflet al lui Nicolae Robu – construirea sălii polivalnte de pe strada Cerna, beneficiază de alocări de fonduri în valoare de 1,5 milioane de lei, deşi proiectul a înaintat greu şi nu se ştie când va fi gata.

În primăvara anului trecut s-au reluat lucrările la Sala Polivalentă din Timişoara de 3.000 de locuri.

Lucrările au depăşit stadiul de 90%, asta după cinci ani şi jumătate de la demararea lucrărilor. Apare, în 2016, o problemă nouă. Este nevoie de o expertiză specială a sălii, în vederea organizării de evenimente. Totul din cauza legislaţiei modificate anul trecut în urma tragediei din clubul Colectiv. Acum trebuie evaluată întreaga structură, acoperişul, precum şi sala în sine, cu toate echipamentele care urmează să fie aduse aici. O problemă s-a pus şi în instalarea unui video-box, un sistem cu ecrane pentru evenimente speciale.

Potrivit reprezentanţilor Universităţii Politehnica Timişoara, care este partener în cadrul proiectului cu Primăria Timişoara, expertiza se efectuează în această lună. Până la finalul lui martie ar trebui să avem rezultatele. Apoi se pot finaliza lucrările şi se poate deschide Sala Polivalentă, care oricum ar fi trebuit finalizată încă din anul 2014.

Întârzierile au apărut din cauza firmei de construcţii care a intrat în insolvenţă şi nu şi-a onorat promisiunile. Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a înaintat apoi noi termene pentru finalizarea proiectului, dar niciunul nu a fost respectat.

Până acum municipalitatea, împreună cu Universitatea Politehnica Timişoara, a alocat construirii sălii aproape 16 milioane de lei.

Transporturile, cea mai importantă componentă pentru dezvoltarea oraşului, au parte, ca de obicei, de cele mai mari sume pentru investiţii. Nu mai puţin de 112,7 milioane de lei vor ajuta la modernizarea a tot ce înseamnă transporturi în Timişoara, de la cel în comun până la traficul rutier. Transportul în comun primeşte în 2017 peste 42,8 milioane de lei, din care 37,6 milioane de lei se vor cheltui pentru „Maşini, echipamente şi mijloace de transport”. Se vor achita ratele aferente achiziţionării celor 30 de autobuze Mercedes cumpărate de fosta administraţie (8,2 milioane de lei), se vor reabilita linii de tramvai în valoare de 20,6 milioane de lei şi se vor plăti restul de 14 autobuze de capacitate mică (8,7 milioane de lei).

Pentru modernizări şi reabilitări de drumuri şi poduri se alocă, în 2017, potrivit proiectului de buget, 46,2 milioane de lei. Se finalizează pasajul Jiul, pentru care sunt alocaţi 16,4 milioane de lei, iar Popa Şapcă primeşte 25,7 milioane de lei. Executivul Primăriei Timişoara promite că ambele pasaje vor fi date în folosinţă, cu toate modernizările realizate, în toamna acestui an.

jiul (2)

Pentru reabilitarea de străzi şi continuarea asfaltărilor începute, Primăria Timişoara alocă în 2017 suma de 23,5 milioane de lei. Pentru prima dată, strada Edgar Quinet va vedea asfalt (investiţia este acum de 900 de mii de lei), lucru aşteptat de cei peste 100 de localnici încă de 4 ani; şi timişorenii care stau pe Bulevardul Martirilor, la ieşire din oraş, vor vedea asfalt anul acesta, lucrările continuînd şi în 2017 şi fiind finanţate de la buget cu 5 milioane de lei.

Strada-Edgar-Quinet

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.