11.2 C
Timișoara
joi 18 aprilie 2024

Parteneriatul pentru dezvoltarea teritorială a României, pus în discuție la Timișoara

Astăzi la Timișora a avut loc o întâlnire extrem de importantă pentru dezvoltarea ulterioară a municipiului nostru dar și a întregii zone de vest țării. La Casa Politehnicii s-au întâlnit membrii Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Polul de Creștere Timișoara” cu reprezentanți ai diverselor instituții și entități ce ar putea avea o contribuție la dezvoltarea conceptului.

Discuția-dezbatere a avut loc în prezența secretarului de stat din Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Mihaela Vrabete, și a secretarului general al Federației Zonelor Metropolitane și Aglomerărilor Urbane din România (FZMAUR), Paul Pece.

Pentru a reuși o dezvoltare armonioasă a tuturor zonelor țării este nevoie de un model de dezvoltare proiectat pe mulți ani înainte după modelul unificării intereselor mai multor municipii, orașe și comune în așa numitele poluri de dezvoltare. În acest mod, infrastructura și bugetele puse la comun pot facilita o mai bună folosire a acestora. Va exista o coerență a gândirii unor evenimente și proiecte de cele mai felurite ca investițiile economice, sociale sau culturale.

În alte părți ale Europei, acest model propus este viabil și a dus la dezvoltare prin punerea în comun a resurselor. Rezultatul a fost apariția zonelor metropolitane.

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Polul de Creștere Timișoara” a pregătit o serie întreagă de teme ce au fost puse în discuție pentru a crea acea emulație necesară pentru implementarea măcar a unora din ele. Intâlnirea de azi a fost parte a conferinței „Implicarea asociațiilor de tip Zone Metropolitane în dezvoltarea teritorială”.

Viceprimarul municipiului Timișoara, Dan Diaconu, a prezentat o serie de proiecte implementate deja în oraș și unele în curs de aplicare. Toate acestea sunt cuprinse in conceptul de „Timișoara Smart City”, ce vrea să aducă noi tehnologii cât mai aproape de cetațean.

Despre conurbația Arad-Timișoara ca posibil model de dezvoltare au adus în discuție date demne de luat în seamă Marian Constantin Vasile, membru al Consiliul Consultativ Economic al Timișoarei și Dorin Stanca, președintele board-ul municipiului Arad. Poziția acestora în preajma frontirerelor țării, aproape de mari orașe europene și de căi de acces facile legate de infrastructura comunitară fac din acestea un viitor Eldorado. Doar legislația necesară trebuie adusă la zi.

Despre marele eveniment ce va da măsura capacității manageriale a întregului municipiu, evenimentele de peste cinci ani cuprinse în „Timișoara Capitală Europeană a Culturii în 2021” a vorbit Teodora Borgoff, reprezentantul Asociației.

Temele aduse în discuție au fost mult mai numeroase. Au fost arătate exemple de bună practică la nivel metropolitan de către membri ai asociaților de dezvoltare intercomunitară de la noi din județ dar și din țară. Au fost făcute și propuneri de colaborare și dezvoltare de proiecte comune.

Dar poate cea mai importantă rezultantă a întâlnirii de azi a fost semnarea platformei „Parteneriatul pentru dezvoltarea teritorială a României”. Acesta va fi un parteneriat dintre principalele categorii de activiști naționali implicați în dezvoltarea în profil teritorial a României: sectorul public central, administrația publică locală, sectorul privat și sectorul tehnic (mediile profesional, academic și universitar).

Alte subiecte :

Campusul pentru învățământ dual face un pas înainte

Primăria Timișoara a semnat contractul de proiectare - faza SF pentru realizarea investiției „Campusul regional integrat pentru învățământ dual Vest Timișoara”....

Centrul de colectare separată a deșeurilor va prelua 13 tipuri de deșeuri

Primăria a achiziționat servicii de elaborare a studiului de fezabilitate (SF) și proiectului tehnic (PT), precum și asigurarea asistenței tehnice pentru...

Timișoara pentru TINEri!

Citește și :